SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. aprīlī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Ekonomika

Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likumā – jaunas procedūras

Stājas spēkā 01.04.2017.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jaunajā likumā paredzētas jaunas iepirkuma procedūras – konkursa dialogs un inovācijas partnerības procedūra – un noteiktas situācijas, kurās šīs jaunās iepirkuma procedūras piemērojamas.

FOTO: Edijs Pālens/ LETA

Šodien stājas spēkā jaunais Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likums, kurā noteiktas jaunas iepirkuma procedūras - inovācijas partnerības procedūra un konkursa dialogs.

Likumprojekts, kuru Saeima galīgā lasījumā pieņēma 2. februārī, tika izstrādāts ar mērķi transponēt nacionālajos tiesību aktos Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 2014/25/ES par iepirkumu, kuru īsteno subjekti, kas darbojas ūdensapgādes, enerģētikas, transporta, kā arī pasta pakalpojumu nozarē. Jaunais likums izstrādāts, jo pašlaik spēkā esošajā būtu jāveic pārāk daudz grozījumu.

Jaunajā likumā veikti iepriekšējā regulējuma redakcionāli un juridiski tehniski precizējumi, bet bez izmaiņām saglabātas pašreizējās prasības, kas ir ārpus jaunās sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu direktīvas tvēruma, skaidrots likumprojekta anotācijā.

Jaunajā likumā paredzēti šādi iepirkuma procedūru veidi: atklāts konkurss, slēgts konkurss,  inovācijas partnerības procedūra, metu konkurss, konkursa dialogs, sarunu procedūra, publicējot dalības uzaicinājumu, kā arī sarunu procedūra, nepublicējot dalības uzaicinājumu.

Paredzētas arī jaunas iepirkuma procedūras – konkursa dialogs un inovācijas partnerības procedūra –, un noteiktas situācijas, kurās šīs jaunās iepirkuma procedūras piemērojamas.

Konkursa dialogs ir iepirkuma procedūra, kurā visi ieinteresētie piegādātāji var pieprasīt tiesības piedalīties, bet piedāvājumus var iesniegt tikai tie kandidāti, kurus sabiedrisko pakalpojumu sniedzējs uzaicina, un ko piemēro, kad nav iespējams iegūt sabiedrisko pakalpojumu sniedzēja vajadzībām atbilstošu piedāvājumu atklātā vai slēgtā konkursā, un kuras mērķis ir sarunās ar atlasītajiem kandidātiem noteikt un definēt līdzekļus, kuri vislabāk piemēroti sabiedrisko pakalpojumu sniedzēja vajadzību apmierināšanai.

Savukārt inovācijas partnerības procedūra ir iepirkuma procedūra, kurā visi ieinteresētie piegādātāji var pieprasīt tiesības piedalīties, bet piedāvājumus var iesniegt tikai tie kandidāti, kurus sabiedrisko pakalpojumu sniedzējs uzaicina, un ko piemēro, lai izveidotu ilgtermiņa inovācijas partnerību jauna, inovatīva produkta, pakalpojuma vai būvdarbu izstrādei un turpmākai iegādei.

Jaunā direktīva ievieš atvieglotu iepirkumu veikšanas kārtību sociālajiem un citiem īpašajiem pakalpojumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI