SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
17. martā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Valsts pārvalde
4
4

Palielinās samaksu vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju locekļiem

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Evija Trifanova/ LETA

Šodien, 17. martā, stājas spēkā grozījumi Republikas pilsētu un novadu vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju likumā. Tā kā noteiktās likmes šobrīd neesot adekvātas samaksai par darbu vēlēšanu organizēšanā, kļūst aizvien grūtāk piesaistīt atbilstošas kvalifikācijas cilvēkus darbam vēlēšanu komisijās un vēlēšanu iecirkņu komisijās.

Komisijas locekļu darba stundu tarifa likmes nav grozītas kopš Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 200 "Noteikumi par pilsētu, rajonu, novadu un pagastu vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju locekļu atlīdzību un ēdināšanas izdevumu kompensāciju" spēkā stāšanās brīža.

Republikas pilsētu un novadu vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju likumā ir papildināts 21. pants ar 3.2 daļu, kas nosaka, ka šī panta trešajā daļā minētos MK noteikumus atlīdzības apmēra noteikšanai vēlēšanu komisijas un iecirkņa komisijas priekšsēdētājam, sekretāram un komisijas locekļiem Ministru kabinets pārskata reizi četros gados iepriekšējā kalendāra gadā pirms kārtējām Saeimas vēlēšanām, nodrošinot atlīdzības apmēra pārskatīšanas rezultātu proporcionāli Centrālās statistikas pārvaldes oficiālajā statistikas paziņojumā publicētajam valstī strādājošo mēneša vidējās darba samaksas pieaugumam pārskata periodā.

Grozījumi ļaus katrās vēlēšanās un tautas nobalsošanā paredzēt vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju locekļiem pienācīgu darba samaksu un ievērojami mazinās risku, ka komisijas neizveido likumā noteikto skaitlisko sastāvu. Šobrīd samaksa nav adekvāta, jo darbs vēlēšanu organizēšanā prasa augstu atbildību, liek apgūt specifiskas zināšanas, strādāt paaugstinātas darba intensitātes apstākļos utt.

Likumam vajadzētu pozitīvi ietekmēt vēlēšanu sistēmas attīstību kopumā, jo tas nodrošinās kvalificētu vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju locekļu motivāciju darbam. Pašvaldību budžetus likums neietekmēs, taču var ietekmēt 2018. gada valsts budžetu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI