SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
09. martā, 2017
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Reģistri

Paternitāti varēs reģistrēt arī ārvalstī dzimušajiem bērniem

Stājas spēkā 09.03.2017.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Šodien, 9. martā, stājas spēkā grozījumi Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likumā, kas cita starpā nodrošina iespēju veikt izmaiņas dzimšanas reģistrā, ja Latvijas valstspiederīgā bērns ir dzimis ārvalstī, bet paternitāte tikusi brīvprātīgi atzīta vai noteikta ar tiesas spriedumu vēlāk.

Līdz šim spēkā esošie civilstāvokļa aktu reģistrāciju reglamentējošie tiesību akti Latvijā neparedzēja iespēju pārreģistrēt ārvalstī reģistrētu dzimšanas faktu, norādot, ka iestāde Latvijā nevar veikt papildinājumu dzimšanas reģistrā, kas atrodas citas valsts jurisdikcijā.  Tādējādi, lai papildinātu bērna dzimšanas reģistru ar ziņām par bērna tēvu, bija jāvēršas attiecīgās valsts kompetentajā iestādē, kura izdevusi bērna dzimšanas apliecību, un dzimšanas reģistra ieraksts jāpapildina atbilstoši attiecīgās valsts normatīvajam regulējumam. Taču tas ne vienmēr ir iespējams – ir valstis, kur dzimšanas reģistri netiek papildināti un līdz ar to ziņas par tēvu dzimšanas apliecībā nevar ierakstīt.

Grozījumi papildina Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 35. pantu ar trešo daļu, kas paredz iespēju turpmāk dzimšanas reģistra ierakstu Latvijā sagatavot atkārtoti arī tādā gadījumā, ja dzimšanas reģistra ieraksts, kurā jāveic papildinājums, reģistrēts ārvalstī. Izmaiņas dzimšanas reģistrā tiek veiktas, pamatojoties uz personas iesniegumu un dzimtsarakstu nodaļas atzinumu.

Tādējādi tiek novērsta problēma, kuras dēļ lielam skaitam ārvalstī dzimušo Latvijas valstspiederīgo bērnu, kam dzimšanas apliecībā nav ieraksta par tēvu, bija ierobežotas tiesības uz abiem vecākiem, saņemt uzturlīdzekļus, apzināties savu izcelšanos.

Grozījumi novērš līdzīga rakstura šķēršļus adopcijas procesā, ja adoptējamā bērna dzimšanas fakts reģistrēts ārvalstī. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI