SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Elīna Gulbe
LV portāls
Aiga Dambe
LV portāls
02. februārī, 2017
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Valsts vērtības
5
68
5
68

Latvijas valsts karoga lietošana

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Latvijas sarkanbaltsarkanais karogs ir viens no valsts simboliem, ar kura izmantošanu liela daļa valsts iedzīvotāju saskaras vairākas reizes gadā un biežāk. Likums nosaka 10 datumus, kuros karogs jāizkar pie ēkām, neskatoties uz to, ka fiziskas personas par šī pienākuma neveikšanu sodīt nevar. LV portāls infografikā skaidro valsts karoga lietošanas pamatprincipus un gadījumus, kuros karogu lietot aizliegts.

Latvijas valsts karoga likuma 7. pants nosaka, ka karogs pie ēkām jāizkar 1. un 4. maijā, 21. augustā, 11. un 18. novembrī. Savukārt sēru noformējumā tas jālieto 25. martā, 14. un 17. jūnijā, 4. jūlijā un decembra pirmajā svētdienā. Karogs lietojams arī citos Ministru kabineta vai pašvaldību noteiktajos gadījumos, un to iespējams izmantot arī tautas, reliģiskos un ģimenes svētkos, atceres dienās un citkārt.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 405 "Latvijas valsts karoga likuma piemērošanas noteikumi" paredz, ka vietās, kur karogs netiek lietots pastāvīgi, tas jāpaceļ ne vēlāk kā plkst. 9 un jānolaiž ne agrāk kā plkst. 21. Svētku, svinību, sēru vai citu ceremoniju gadījumā karogu var pacelt, kad minētie pasākumi sākušies un nolaist, tiem beidzoties.

Ja karogs tiek lietots pie ēkas fasādes, to visā vertikālās malas platumā jāpiestiprina pie karoga kāta, kas ievietots īpašā, pie ēkas fasādes piestiprinātā karoga turētājā. Tas jādara tā, lai karoga apakšējais stūris atrastos ne zemāk par 2,5 metriem no zemes. Sēru gadījumā virs karoga pie kāta jāpiestiprina melna lente, kuras platums ir 1/20 no karoga platuma un garums atbilst karoga platumam.

Mastā uzvilkta karoga augšējā mala jānostiprina ne zemāk par sešiem metriem no zemes, un arī šajā gadījumā karoga apakšējam stūrim nevajadzētu atrasties par 2,5 metriem tuvāk zemei. Savukārt sēru reizē karogs jānolaiž pusmastā bez sēru lentes.

Karogu aizliegts lietot pie ēkām, kas atrodas avārijas stāvoklī vai kuru fasāde tiek remontēta, kā arī citās nepiemērotās vietās un apstākļos. Tāpat aizliegts lietot bojātu, izbalējušu, netīru vai citādi nepiemērotu Latvijas valsts karogu un tādu, uz kura attēloti jebkādi simboli, zīmes vai uzraksti, kurš papildināts ar bārkstīm vai jebkādiem citiem dekoratīviem vai informatīviem elementiem. Lietošanai nederīgs karogs jāiznīcina diskrētā veidā, sadalot to pa krāsu lentēm.


 
Labs saturs
68
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI