SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Elīna Gulbe
LV portāls
16. janvārī, 2017
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ceļu satiksme
13
27
13
27

Par kādiem pārkāpumiem atņem autovadītāja tiesības

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ja par pārkāpumu izvēlētais sods ir tiesību atņemšana, vadītājam jāšķiras no visu transportlīdzekļu kategoriju vadītāja apliecībām, izņemot velosipēda.

FOTO: Lauris Nagliņš/ LETA

Viens no soda mēriem par rupju un sistemātisku ceļu satiksmes noteikumu neievērošanu ir transportlīdzekļa vadītāja tiesību atņemšana. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss (LAPK) paredz, ka tās iespējams zaudēt uz laiku līdz pieciem gadiem, bet gadījumos, ja par nodarījumu tiek piemērots Krimināllikumā noteiktais sods, tiesības var tik atņemtas pat uz 10 gadiem.
īsumā
  • Policija, konstatējot pārkāpumu, par kuru ir paredzēta tiesību atņemšana, aiztur vadītāja apliecību līdz lēmuma pieņemšanai.
  • Ja par pārkāpumu izvēlētais sods ir tiesību atņemšana, vadītājam jāšķiras no visu transportlīdzekļu kategoriju vadītāja apliecībām, izņemot velosipēda.
  • Transportlīdzekļu vadītājiem, kuriem nav vadīšanas tiesību un kuri izdarījuši pārkāpumu, par ko paredzēta tiesību atņemšana, par soda mēru var noteikt aizliegumu tās iegūt.
  • Ja auto vadīts bez tiesībām (tās noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas), turklāt vadītājs bijis alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, iestājas kriminālatbildība.
  • Likums neparedz gadījumus, kad tiesības būtu iespējams atgūt pirms noteiktā soda termiņa beigām.

Valsts policijas sniegtā informācija rāda, ka 2016. gadā transportlīdzekļu vadīšanas tiesības par administratīviem pārkāpumiem atņemtas 3325 personām, vairāk nekā 70% no autobraucējiem tiesības zaudējuši par sēšanos pie stūres alkohola reibumā, narkotisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē. Lai gan, salīdzinot ar 2015. gadu, sodīto pārkāpēju skaits mazinājies, nedaudz pieaudzis to šoferu skaits, kuriem tiesības atņemtas par ātruma pārkāpumiem.

Ceļu satiksmes likuma 29. pants paredz, ka auto vadīšanas tiesības var atņemt uz noteiktu vai nenoteiktu laiku. Savukārt LAPK nosaka, ka transportlīdzekļu vadītājiem, kuriem nav vadīšanas tiesību un kuri izdarījuši pārkāpumu, par kuru paredzēta tiesību atņemšana, par soda mēru var noteikt aizliegumu tās iegūt. Lieguma termiņš šajā gadījumā atkarīgs no konkrētā pārkāpuma sankcijā noteiktā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanas termiņa un, tāpat kā tiesību atņemšanas gadījumā, attiecas uz visām transportlīdzekļu kategorijām, izņemot velosipēdu.

"Policija, konstatējot pārkāpumu, par kuru ir paredzēta tiesību atņemšana, aiztur vadītāja apliecību līdz lēmuma pieņemšanai, bet, kad tiek pieņemts lēmums, vadītāja apliecība tiek aizturēta līdz lēmuma termiņa beigām," norāda Valsts policijas pārstāve Simona Grāvīte. "Tāpat likumā noteiktos gadījumos, līdz lēmuma pieņemšanai, tiek aizturēts transportlīdzeklis. Tas attiecas uz automašīnas vadīšanu alkohola reibumā, narkotisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē."

Administratīvais sods ātrumpārkāpējiem un dzērājšoferiem

LAPK 149.8 pants nosaka, ka par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu par vairāk nekā 51 kilometru stundā tiesības var tikt atņemtas līdz pat sešiem mēnešiem. Savukārt, ja pārkāpums veikts vietā, kura apzīmēta ar 519. vai 555. ceļa zīmi "Apdzīvotas vietas sākums" vai ar 533. ceļa zīmi "Dzīvojamā zona", transportlīdzekļu vadīšanas tiesības var nākties zaudēt uz divreiz ilgāku laiku.

Uz laiku no sešiem mēnešiem līdz pat vienam gadam tiesības var tikt atņemtas arī par dzelzceļa barjeras patvaļīgu atvēršanu, apbraukšanu vai dzelzceļa sliežu ceļa šķērsošanu šim nolūkam neparedzētās vietās. Tāpat no tiesībām var nākties šķirties par ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšanu. Attiecīgais soda mērs paredzēts, arī nepakļaujoties policijas darbinieku atkārtotai vai vairākkārtējai prasībai apturēt transportlīdzekli. Šādā gadījumā LAPK nosaka, ka autovadītājam tiek piemērots administratīvais arests no desmit līdz piecpadsmit diennaktīm, naudas sods no 1200 līdz 1400 eiro un atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz četriem gadiem.

Tāpat uz laiku līdz četriem gadiem tiesības var tikt atņemtas, vadot automašīnu alkoholisko dzērienu, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē. Attiecīgajā gadījumā, atkarībā no pārkāpuma smaguma, transportlīdzekļa šoferim tiek piemērots arī administratīvais arests un ievērojams naudas sods.

Promiles/
pārkāpumi
Transportlīdzeklis Naudas sods, eiro Administratīvais arests Atņem tiesības
0,2-0,5 D1, D, D1E, DE, TRAM un TROL kategorija vai stāžs mazāks par diviem gadiem 210-430 - uz sešiem mēnešiem
0,5-1,0 velosipēds vai mopēds 40 - -
0,5-1,0 citiem 430-640 - uz gadu
1,0-1,5 velosipēds vai mopēds 120 - -
1,0-1,5 citiem 850-1200 no piecām līdz desmit diennaktīm uz diviem gadiem
>1,5, arī narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē velosipēds vai mopēds 170 - -
>1,5, arī narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē citiem 1200-1400 no 10-15 diennaktīm uz četriem gadiem
Par alkoholisko dzērienu, narkotisko vai citu apreibinošo vielu lietošanu pēc satiksmes negadījuma, vai pēc transportlīdzekļa apturēšanas līdz pārbaudei velosipēda vai mopēda 170 - -
Par alkoholisko dzērienu, narkotisko vai citu apreibinošo vielu lietošanu pēc satiksmes negadījuma, vai pēc transportlīdzekļa apturēšanas līdz pārbaudei citiem 1200-1400 no 10-15 diennaktīm uz četriem gadiem
Par atteikšanos no medicīniskās pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmes pārbaudes velosipēda vai mopēda 170 - -
Par atteikšanos no medicīniskās pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmes pārbaudes citiem 1200-1400 no 10-15 diennaktīm uz četriem gadiem

Jāņem vērā, ka naudas sodus par ceļu satiksmes drošības pārkāpumiem vēlams nomaksāt laicīgi, jo LAPK 299.1 pants nosaka – gadījumā, ja autovadītājam uzliktais naudas sods nav samaksāts gada laikā no dienas, kad lēmums stājies spēkā, stājas spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums līdz naudas soda samaksai.

Par atkārtotu pārkāpumu – kriminālatbildība

Krimināllikuma 262. pants nosaka – ja auto vadīts bez tiesībām (tās noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas), turklāt šoferis bijis alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē, iestājas kriminālatbildība. Šādā gadījumā iespējamais soda mērs:

  • brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam
  • īslaicīga brīvības atņemšana
  • piespiedu darbs
  • naudas sods, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz pieciem gadiem un konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Tiesību atņemšana draud arī par ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanu reibumā. Jo smagākas negadījuma sekas, jo stingrāki sodi. Ja ceļu satiksmes negadījuma rezultātā cietušajam nodarīti miesas bojājumi vai iestājusies nāve, papildus brīvības atņemšanai nākas šķirties arī no transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām uz laiku līdz desmit gadiem.

Krimināllikuma 262.1 pants autovadītāja tiesību atņemšanu paredz arī gadījumos, ja šoferis, kurš tiesības nav ieguvis noteiktajā kārtībā vai kuram tās ir atņemtas, atsakās no alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko un citu apreibinošu vielu ietekmes pārbaudes vai ja pamesta ceļu satiksmes negadījuma vieta. Atkarībā no pārkāpuma smaguma šajā gadījumā tiesības var tikt atņemtas uz laiku līdz septiņiem gadiem.

Kriminālatbildības gadījumā par soda mēru lemj tiesa, turklāt Krimināllikums paredz, ka tiesību ierobežošana, piemēram, autovadītāja tiesību atņemšana, ir papildsods, kuru atbilstoši noziedzīga nodarījuma raksturam var noteikt arī gadījumos, kad šis sods nav paredzēts šā likuma sevišķās daļas attiecīgā panta sankcijā.

Savukārt par izvairīšanos no brīvības atņemšanas vai tiesības ierobežojošā soda izciešanas draud brīvības atņemšana uz laiku līdz vienam gadam vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Lai tiesības atgūtu, jāiziet veselības pārbaude

Ja tiesības atņemtas par auto vadīšanu alkoholisko dzērienu reibumā, narkotisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē, lai tās atgūtu, jāiziet pirmstermiņa veselības pārbaude. Attiecīgajā gadījumā pārbaudi veic ārstniecības iestādē izveidota specializēta medicīniskā komisija, un, ja narkologs transportlīdzekļa vadītājam konstatē atkarību no minētajām vielām, transportlīdzekļa vadīšanas tiesības var atgūt tikai pēc ārstēšanās, objektīvi pierādot vismaz vienu gadu stabilu remisiju, ko apliecina ārstējošā narkologa atzinums.

Likums neparedz gadījumus, kad tiesības būtu iespējams atgūt pirms noteiktā soda termiņa beigām.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 103 "Transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtība un vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas, atjaunošanas un iznīcināšanas kārtība" 39. punktā norādīts, ka gadījumos, "ja personai pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros ir noteikts transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums vai ja personai ir atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz gadu vai ilgāk, vai ja transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir atņemtas par transportlīdzekļa vadīšanu alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, persona, lai atjaunotu vadītāja tiesības, nokārto B kategorijai atbilstošu teorētisko un vadīšanas eksāmenu vienā no CSDD nodaļām, kurā šos eksāmenus pieņem".

Nākamajā publikācijā lasiet par gadījumiem, kad autovadītājam var tikt piemērots transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums.

Labs saturs
27
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI