SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. decembrī, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
2
3
2
3

Folkloru un tradīcijas turpmāk aizsargās likums

Stājas spēkā 01.12.2016.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Izsludinātā likuma uzdevums ir izveidot institucionālo sistēmu, kas nodrošinātu mērķtiecīgu atbalstu nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanai, kā arī rosinātu dialogu sabiedrībā.

FOTO: Edijs Pālens/ LETA

Šodien, 1. decembrī, spēkā stājas Nemateriālā kultūras mantojuma likums, kas sagatavots, lai izveidotu un nostiprinātu tiesisko bāzi nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanai.

Izsludinātā likuma uzdevums ir izveidot institucionālo sistēmu, kas nodrošinātu mērķtiecīgu atbalstu nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanai, kā arī rosinātu dialogu sabiedrībā. Kultūras ministrijai līdz 2018. gada jūlijam uzticēta Nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas un attīstības plāna izstrāde.

Līdz 2017. gada martam plānots izveidot Nemateriālā kultūras mantojuma padomi, kuras darbības mērķis būs veicināt nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanā iesaistīto personu sadarbību un nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas jautājumu kompetentu izvērtēšanu. Savukārt valsts politiku šajā jautājumā īstenos Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

Nemateriālais kultūras mantojums likuma 1. panta otrajā daļā definēts kā Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma daļa, kas pārmantota no paaudzes paaudzē. Tās ir zināšanas, prasmes, vērtības un rīcības modeļi, tai skaitā mutvārdu tradīcijas un izpausmes, spēles mākslas, paražas, rituāli, svētki, zināšanas par dabu un Visumu, tradicionālās amatniecības prasmes, kā arī ar iepriekš minēto saistītie instrumenti, priekšmeti, artefakti un kultūrtelpas. Nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas plānā ietilpst tā elementu atklāšana (identificēšana), dokumentēšana, pētniecība, attīstīšana, aizsardzība, popularizēšana, vērtības nostiprināšana, iedzīvināšana, praktizēšana un tālāknodošana, arī formālās un neformālās izglītības ceļā.

Nemateriālā kultūras mantojuma likums paredz izveidot Nacionālo nemateriālā kultūras mantojuma sarakstu, kurā iekļaujamos elementus varēs pieteikt ikviena to saglabāšanā ieinteresēta persona (piemēram, kopiena, nevalstiska organizācija, pašvaldība un citi). "Svarīgi, ka likumprojekts paredz tiesības un pienākumus rūpēties par mantojumu arī pašām kopienām," uzsver par likuma izstrādes virzību atbildīgās Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ilze Viņķele.

Ar likumu Nacionālā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā jau iekļauta Dziesmu un deju svētku tradīcija un tās simbolisms, kā arī Suitu kultūrtelpa un Latviešu folkloras krātuves krājums. Reglamentēta arī Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma elementu pieteikšana iekļaušanai Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas nemateriālā kultūras mantojuma sarakstos.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI