SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
28. oktobrī, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Invaliditāte
3
2
3
2

Grozījumi likumā, lai nebūtu pārtraukuma invaliditātes pensijas saņemšanā

Stājas spēkā 28.10.2016.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Likuma grozījums aizsargās cilvēku ar invaliditāti tiesības uz sociālo nodrošinājumu, sevišķi situācijās, kad invaliditātes pensija vai pabalsts ir cilvēka vienīgais ienākumu avots.

FOTO: Freepik

Šodien, 28. oktobrī, stājas spēkā grozījums Invaliditātes likumā, lai novērstu situācijas, kad novēloti veiktas invaliditātes ekspertīzes dēļ cilvēkam rodas pārrāvumi invaliditātes pensijas saņemšanā.

Likums papildināts ar pārejas noteikumu, kas paredz tiesības Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijai (VDEĀVK) pagarināt iepriekš piešķirto invaliditātes statusu uz laiku līdz sešiem mēnešiem, bet ne ilgāk kā līdz jauna administratīvā akta izdošanai konkrētās personas lietā. Šādu iespēju ārstu valsts komisija varēs izmantot gadījumos, kad nepagūs pagarināt invaliditātes periodu likumā noteiktajā viena mēneša termiņā. Tā ir pagaidu kārtība, kas būs spēkā līdz 2018. gada beigām.

"Realitāte ir tāda, ka invaliditātes ekspertīžu skaits pēdējos gados ir būtiski palielinājies, bet ārstu skaits, kas veic šīs ekspertīzes – samazinājies. Nepietiekamās kapacitātes dēļ ne visi lēmumi par invaliditātes pagarināšanu tiek pieņemti mēneša laikā, kā to paredz likums. Savukārt bez ārstu komisijas lēmuma Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra nav tiesīga izmaksāt invaliditātes pensiju, un rodas nepieļaujama situācija, ka cilvēks savu pensiju saņem novēloti par vairākiem mēnešiem. Kamēr ārstu komisija nespēj uzlabot darba tempu, deputāti piedāvā pagaidu risinājumu, lai nepieļautu pārrāvumu pensiju saņemšanā," tā pēc izmaiņu pieņemšanas situāciju raksturojusi Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča, informē Saeimas Preses dienests.

Saskaņā ar likumu invaliditāti personai nosaka ar dienu, kad tā iesniegusi attiecīgu iesniegumu VDEĀVK. Kamēr komisija lēmumu vēl nav pieņēmusi, bet iepriekš noteiktais invaliditātes termiņš ir beidzies, personai lēmuma gaidīšanas periodā nav tiesību uz invaliditātes pensiju un citiem atbalsta pasākumiem cilvēkiem ar invaliditāti.

Pēc Labklājības ministrijas datiem, 2016. gada pirmajā pusgadā VDEĀVK 5098 jeb 14 procentus no visiem iesniegumiem skatījusi ilgāk par mēnesi.

A. Barča pēc likuma papildināšanas 13. oktobrī frakciju viedokļu raidījumā vēl norādīja, ka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra drīkstēs atbilstoši likuma grozījumam turpināt izmaksāt invaliditātes pensiju (vai sociālā nodrošinājuma pabalstu, ja personai nav pierādāmā darba stāža) līdz nākamajam administratīvajam aktam, tas ir, līdz tai dienai, kad VDEĀVK būs izskatījusi šo jautājumu un pieņēmusi nākamo atbilstošo lēmumu.

Vienlaikus Sociālo un darba lietu komisijas vadītāja vērsās gan pie cilvēkiem, kuriem ir noteikta invaliditāte, gan arī pie ģimenes ārstiem, aicinot būt ļoti uzmanīgiem un skatīties invaliditātes termiņa beigu datumu, lai nebūtu tā, ka valsts komisijā dokumenti tiek iesniegti pēdējā brīdī vai pēdējā dienā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI