SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
19. oktobrī, 2016
Lasīšanai: 11 minūtes
10
10

Uzņēmuma maksātnespēja. Kā darbiniekam saņemt neizmaksāto algu?

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pēc maksātnespējas procesa pasludināšanas administratoram ir pienākums iesniegt iesniegumu par darbinieku prasījumu apmierināšanu no garantiju fonda ierobežotā apmērā, atlikusī kreditora prasījuma daļa tiek segta no maksātnespējīgā darba devēja līdzekļiem.

LV portāla infografika

Maksātnespējīgo uzņēmumu darbiniekiem ir tiesības saņemt kompensācijas no Maksātnespējas administrācijas pārvaldītā darbinieku prasījumu garantiju fonda. No fonda līdzekļiem ierobežotā apmērā tiek segti prasījumi par darba algu, atlīdzība par ikgadējo atvaļinājumu, atlaišanas pabalstu u.c. prasījumi, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām.
īsumā
  • Kompensācijas par nesaņemto darba samaksu darbiniekiem izmaksā no darbinieku prasījumu garantiju fonda, ko uztur Maksātnespējas administrācija.
  • Darbinieku prasījumu garantiju fonda līdzekļus veido uzņēmējdarbības riska valsts nodevas daļa, dāvinājumi un ziedojumi un maksātnespējas administratoru atgūtās summas.
  • No darbinieku prasījumu garantiju fonda līdzekļiem tiek apmierināti tikai likumā "Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā" noteiktie darbinieku prasījumi un ar tiem saistītie nodokļu maksājumi.
  • Darbinieku prasījumi tiek izmaksāti ierobežotā apmērā, pārējo sedz no maksātnespējas procesā iegūtajiem līdzekļiem.
  • Darbinieks uzņēmuma maksātnespējas procesa ietvaros kļūst par kreditoru.
  • Kreditora pieteikums darbiniekam jāiesniedz mēneša laikā pēc maksātnespējas procesa pasludināšanas.

Maksātnespējīgo uzņēmumu darbinieku prasījumi kopš 2003. gada 1. janvāra tiek segti no darbinieku prasījumu garantiju fonda līdzekļiem, kuru uztur un pārvalda Maksātnespējas administrācija.

Kā informē Maksātnespējas administrācijas (MNA) direktora pienākumu izpildītāja Baiba Banga, tad 2016. gada deviņos mēnešos segti 86 maksātnespējīgo uzņēmumu darbinieku prasījumi 780 649 eiro apmērā. Vidējā viena darbinieka prasījumu segšanai piešķirtā summa 2016. gada deviņos mēnešos bija 831 eiro.

Kas veido darbinieku prasījumu garantiju fondu?

Maksātnespējīgo uzņēmumu darbinieku atlīdzība tiek izmaksāta atbilstoši likumamm "Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā". Darbinieku prasījumu garantiju fonda līdzekļus veido uzņēmējdarbības riska valsts nodevas daļa, dāvinājumi un ziedojumi un maksātnespējas administratoru atgūtās summas.

Uzņēmējdarbības riska valsts nodevas apmēru un darbinieku prasījumu garantiju fonda pašu ieņēmumos ieskaitāmās nodevas katru gadu mainās, tās nosaka ar Ministru kabineta noteikumiem. Šī nodeva ir jāmaksā ikvienam darba devējam, kuram var pasludināt juridiskās personas maksātnespējas procesu vai kredītiestādes maksātnespēju.

Atbilstoši Maksātnespējas likuma 63. panta pirmās daļas 2. punktam pēc juridiskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanas parādnieka pārvaldes institūciju darbība tiek apturēta un parādnieka pārvaldīšanu veic maksātnespējas administrators. Pēc darba devēja maksātnespējas pasludināšanas darba devēja tiesības un pienākumus pārņem maksātnespējas procesā ieceltais administrators, t.i., administrators stājas darba devēja vietā. Administratoram ir pienākums veikt visas tās darbības, kuras būtu saprotami sagaidāmas no darba devēja, piemēram, viņam ir tiesības uzteikt darbu ar darbiniekiem, parakstīt darbinieka slimības lapu, kas tālāk iesniedzama VSAA utt.

Informācija par uzņēmuma maksātnespējas procesu un nozīmēto maksātnespējas procesa administratoru pieejama maksātnespējas reģistrā, ievadot darba devēja – juridiskās personas – nosaukumu vai reģistrācijas numuru. Gadījumā ja tiek pasludināts juridiskās personas maksātnespējas process, ziņas par parādnieku tiek publicētas reģistrā, un kreditoriem ir jāpiesaka savi prasījumi maksātnespējas procesa administratoram, kas tiek iecelts konkrētajā maksātnespējas procesā. 

Kurus darbinieku prasījumus apmierina no fonda līdzekļiem? 

No darbinieku prasījumu garantiju fonda līdzekļiem tiek apmierināti tikai likumā "Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā" noteiktie maksātnespējīgā darba devēja neapmaksātie darbinieku prasījumi un ar tiem saistītie nodokļu maksājumi.

Ko šajā gadījumā uzskata par darbinieku? Likuma 3. pants nosaka, ka par darbiniekiem tiek uzskatītas personas, kuras pirms darba devēja maksātnespējas gadījuma iestāšanās ir bijušas vai kurām turpinās pirms maksātnespējas gadījuma iestāšanās uzsāktās darba tiesiskās attiecības ar maksātnespējīgo darba devēju. Par darbiniekiem netiek uzskatītas pašnodarbinātās personas un sadarbības partneri.

"Darbinieka nāves gadījumā tiesības uz viņa prasījumu apmierināšanu ir šā darbinieka laulātajam un personām, kas bijušas darbinieka apgādībā."

Savukārt darbinieka nāves gadījumā tiesības uz viņa prasījumu apmierināšanu ir darbinieka laulātajam un personām, kas bijušas darbinieka apgādībā.

Par kādām izmaksām apmierina darbinieku prasījumus?

Darbinieka prasījumus no fonda līdzekļiem apmierina ierobežotā apmērā par šādām izmaksām:

  • darba samaksa par pēdējiem trim darba tiesisko attiecību mēnešiem;
  • atlīdzība par ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu;
  • atlīdzība par cita veida apmaksātu prombūtni;
  • atlaišanas pabalsts sakarā ar darba tiesisko attiecību izbeigšanos atbilstoši Darba likuma 112. pantam;
  • kaitējuma atlīdzība sakarā ar nelaimes gadījumu darbā vai arodslimību (ja nelaimes gadījums darbā noticis vai arodslimība iegūta līdz 1997. gada 1. janvārim, kā arī gadījumā, ja bijušajam darbiniekam, kurš nav uzskatāms par apdrošināto personu saskaņā ar likumu "Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām", arodslimība, kuras cēlonis ir šā darbinieka veiktais darbs kaitīgos darba apstākļos līdz 1997. gada 1. janvārim, konstatēta pēc 1997. gada 1. janvāra);
  • valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu un iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumi, kuri saistīti ar iepriekš minētajām izmaksām, ja darba devējs tos nav veicis.

Darbinieka darba samaksu, atlīdzību par ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu un atlīdzību par cita veida apmaksātu prombūtni atlīdzina 12 mēnešu periodā pirms darba devēja maksātnespējas gadījuma iestāšanās.

Pārējos darbinieku prasījumus, kurus nesedz no fonda līdzekļiem, jāsedz no maksātnespējīgā darba devēja maksātnespējas procesā atgūtiem līdzekļiem.

Gadījumā ja darbinieks ir cēlis prasību tiesā par tādu maksājumu piedziņu, kuri izriet no darba tiesiskajām attiecībām, tad 12 mēnešu periods aizstājams ar 12 mēnešu periodu pirms darbinieka prasības celšanas tiesā, ja vienlaikus pastāv šādi priekšnosacījumi:

  1. tiesas nolēmums, ar kuru darbinieka prasība ir apmierināta, stājies spēkā pēc maksātnespējas gadījuma iestāšanās vai ne agrāk kā 12 mēnešu periodā pirms darba devēja maksātnespējas gadījuma iestāšanās;
  2. darba tiesiskās attiecības ar darbinieku izbeigtas agrāk nekā 12 mēnešu periodā pirms darba devēja maksātnespējas gadījuma iestāšanās.

Darbinieka prasījumu ierobežošana

Ja darbinieka prasījuma kopējā summa ir lielāka par to, kas apmierināma no darbinieku prasījumu garantiju fonda līdzekļiem, darbinieka prasījums atlikušajā daļā apmierināms no parādnieka mantas likumā "Par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju" vai Maksātnespējas likumā noteiktā kārtībā.

To darbinieku prasījumi, kuru darba devēja maksātnespējas gadījums iestājies laika periodā no 2009. gada 10. jūlija līdz 2011. gada 31. decembrim, no darbinieku prasījumu garantiju fonda līdzekļiem tiek apmierināti ierobežotā apmērā atbilstoši likuma "Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā" Pārejas noteikumu 6. un 7. punkta noteikumiem.

Kas lemj par pieprasījumu apmierināšanu?

Atbilstoši likuma 10. pantam darbinieku prasījumus pieņem, pārbauda un apkopo maksātnespējas administrators, kas tos iesniedz Maksātnespējas administrācijai. Administrators iesniedz Maksātnespējas administrācijai iesniegumu par to darbinieku prasījumu apmierināšanu:

  1. kuru darba devējam pasludināts juridiskās personas maksātnespējas process un kuri pieteikuši administratoram kreditora prasījumu, un administrators pieņēmis lēmumu par katra kreditora prasījuma atzīšanu un iekļāvis to kreditoru prasījumu reģistrā;
  2. kuru darba devējam pasludināta kredītiestādes maksātnespēja un kuri pieteikuši administratoram kreditora prasījumu, un administrators iekļāvis tos nenodrošināto kreditoru prasījumu sarakstā.

Kas jādara darbiniekam?

Svarīgi ir apzināties, ka darbinieks uzņēmuma maksātnespējas procesa ietvaros kļūst par kreditoru. Mēneša laikā kopš dienas, kad maksātnespējas reģistrā izdarīts ieraksts par darba devēja maksātnespēju, darbiniekam atbildīgajam maksātnespējas administratoram jāiesniedz prasījums. Kreditora prasījumu var iesniegt arī sešu mēnešu laikā no dienas, kad izdarīts minētais ieraksts reģistrā, tomēr šādā gadījumā kreditors zaudēs savas balsstiesības kreditoru sapulcē. Savukārt, ja darbinieks nokavē arī šo termiņu, viņš savu kreditora statusu zaudē.

Kreditora prasījumā jānorāda šāda informācija: 

  • prasījuma pamatojums,
  • prasījuma veids,
  • prasījuma apmērs, atsevišķi norādot galvenā prasījuma apmēru un blakusprasījumu apmēru,
  • prasījuma rašanās laiks,
  • kontaktinformācija, tajā skaitā elektroniskā pasta adrese,
  • bankas konta numurs.

Papildus norādāms, vai darbinieks kā kreditors ir atzīstams par ieinteresēto personu Maksātnespējas likuma 72. panta norādītajos gadījumos.

Pieteikumu sastādīt palīdzēs maksātnespējas administrators.

Pēc maksātnespējas procesa pasludināšanas, atzīstot kreditoru prasījumus, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām, administratoram rodas pienākums iesniegt iesniegumu par darbinieku prasījumu apmierināšanu no garantiju fonda ierobežotā apmērā, atlikusī kreditora prasījuma daļa tiek segta no maksātnespējīgā darba devēja līdzekļiem.

Kad darbinieks saņems naudas līdzekļus?

Summu, kādu darbiniekam izmaksās no darbinieku prasījumu garantiju fonda atbilstoši normatīvo aktu prasībām, kā arī pamatojoties uz administratora iesniegumu, tam pievienotajiem dokumentiem un Valsts ieņēmumu dienesta un citu valsts pārvaldes institūciju sniegto informāciju, aprēķina Maksātnespējas administrācija.

Maksātnespējas administrācija par naudas līdzekļu piešķiršanu lemj mēneša laikā, kopš ir saņemti visi nepieciešamie dokumenti no administratora.

Pēc tam, kad darbinieku prasījumu apmierināšanai izmaksājamā summa tiek pārskaitīta administratoram maksātnespējīgā darba devēja kontā tālākai samaksai darbiniekiem, administrators organizē šo naudas līdzekļu izmaksu darbiniekiem un viņam nav tiesību šos naudas līdzekļus izmantot citiem mērķiem. Ne vēlāk kā viena mēneša laikā administratoram ir jāpārskaita naudas līdzekļi uz darbinieka bankas kontu.

Kā mājaslapā brīdina Maksātnespējas administrācija, dokumentu iesniegšanas gadījumā svarīgākais ir nevis to daudzums, bet kvalitāte. Kamēr iztrūkst visa nepieciešamā informācija, lēmumu par kompensāciju izmaksu pieņemt nevar. Tāpēc nevar noteikt arī konkrētu datumu, kad Maksātnespējas administrācija varētu pieņemt lēmumu par naudas piešķiršanu. Tas atkarīgs no tā, vai administratoram iesniegto dokumentu apjoms un to saturs ir pietiekams, lai Maksātnespējas administrācija var apstiprināt no fonda piešķiramās summas un pieņemt attiecīgu lēmumu. To var secināt tikai tad, kad izskatīti visi iesniegumi un tiem pievienotie dokumenti, kā arī kad MNA rūpīgi pārbaudījusi maksātnespējas administratora veiktos aprēķinus. Ja administrācija konstatē, ka administrators ir bijis neprecīzs vai dokumentu trūkst, administrācija var prasīt papildu dokumentus.

Kur saņemt konsultācijas?

Gadījumā ja darbiniekam nepieciešamas konsultācijas par pieprasījumu apmierināšanas iespējām, pieteikuma sastādīšanu, maksātnespējas procesa gaitu, prasījumu izskatīšanu Maksātnespējas administrācijā, jāvēršas pie atbildīgā maksātnespējas administratora.

Vairāk informācijas par darbinieku prasījumiem un iespējām iegūt konsultācijas no valsts iestādēm var uzzināt Maksātnespējas administrācijas mājaslapā.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI