SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
04. oktobrī, 2016
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Būvniecība
1
3
1
3

Dots starts Okupācijas muzeja jaunajai piebūvei

Stājas spēkā 04.10.2016.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Okupācijas muzeja pārveide iecerēta divās kārtās. Pirmajā notiks muzeja ēkas pārbūve, tai skaitā jaunās piebūves tapšana, otrajā – Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla izbūve.

FOTO: Edijs Pālens/ LETA

Šodien, 4. oktobrī, spēkā stājas grozījumi Latvijas Okupācijas muzeja likumā, kuros iekļauts regulējums par Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa būvniecību.

Likums papildināts ar 6. pantu, kas nosaka, ka muzeja ēkas pārbūvi, tai skaitā jaunas piebūves - Nākotnes nama - un Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla būvniecību plānots īstenot līdz 2018. gada 1. oktobrim. Būvniecība iecerēta divās kārtās. Pirmajā notiks muzeja ēkas pārbūve, tai skaitā jaunās piebūves tapšana, otrajā – Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla izbūve.

Likumā noteikts, ka par kompleksa būvniecības procesa kontroli un tiesiskumu ir atbildīga Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Savukārt būvdarbu kontroli un pieņemšanu ekspluatācijā veiks Būvniecības valsts kontroles birojs.

Pieņemtie grozījumi arī paredz, ka Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksam noteikts nacionālo interešu objekta statuss, kas nozīmē – iecerētās būves ir būtiskas sabiedrības interešu nodrošināšanai. Memoriālā kompleksa ēkas būs valsts īpašums.

Par likumprojekta virzību atbildīgās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājas biedrs Raivis Dzintars norādījis, ka grozījumi bijuši nepieciešami, lai projekta virzība notiktu raitāk un Nākotnes nama būvniecību varētu pabeigt līdz Latvijas valsts simtgadei. Agrāk iecerētos būvdarbus aizkavējusi ekonomiskā krīze, šogad – Rīgas būvvalde, kas atteica būvatļauju. Kompleksa projekts raisījis arī plašas diskusijas arhitektu vidē.

Latvijas Okupācijas muzejs ir valsts akreditēts privāts muzejs, kas dibināts 1993. gadā. To uztur un pārvalda Latvijas Okupācijas muzeja biedrība. Muzejs atspoguļo Latvijas okupācijas vēsturi no 1940. līdz 1991. gadam, tās priekšvēsturi un sekas.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI