SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
06. septembrī, 2016
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Labklājība
1
2
1
2

Pensiju un atlīdzību indeksācija 2016. gada 1. oktobrī

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Šā gada 1. oktobrī, piemērojot indeksu 1,0186, tiks palielinātas pensijas un atlīdzības vai to daļa, kas nepārsniedz 332 eiro. Lielākais iespējamais palielinājums ir 6,18 eiro mēnesī.
īsumā
  • Indeksācija: valsts pensiju vai tās daļu, kas nepārsniedz pusi no iepriekšējā gada vidējās iemaksu algas valstī, pārskata reizi gadā 1. oktobrī.
  • Atlīdzības indeksē tāpat kā pensijas.
  • Šogad indekss un indeksējamā summa ir lielāka nekā pirms gada.
  • Pensijas palielinājums atkarīgs no pensijas apmēra. Jo lielāka pensija, jo lielāks pieaugums, taču ne vairāk par 6,18 eiro mēnesī, ja pensionārs neietilpst kādā no izņēmuma grupām. Proti, politiski represētajiem, I grupas invalīdiem un Černobiļas AES seku likvidēšanas dalībniekiem indeksē visu summu.

Tas nozīmē, ka ar likumu paredzētajā pensiju un atlīdzību indeksācijas datumā tiks indeksētas visas pensijas un atlīdzības, kas nepārsniedz 332 eiro apmēru. Pensijas palielinājums būs atkarīgs no pensijas apmēra. Jo lielāka pensija, jo lielāks tās palielinājums, informē Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) preses sekretāre Iveta Daine.

Piemēram, 200 eiro liela pensija palielināsies par 3,72 eiro.

Savukārt tām pensijām un atlīdzībām, kuras ir lielākas par 332 eiro, ar indeksu 1,0186 indeksēs tikai daļu no piešķirtās summas – 332 eiro, līdz ar to pensija palielināsies par 6,18 eiro.

Ja ir maza pensija, attiecīgi mazāks arī palielinājums pēc indeksācijas - 100 eiro pensija pieaugs vien par 1,86 eiro.

Priekšstatam, kā veidojas pensijas apmērs, piemērojot indeksu, VSAA skaidro ar vēl dažiem piemēriem.

Ja, piemēram, piešķirtā pensija ir 270 eiro, tad no 1. oktobra indeksētais apmērs būs 275,02 eiro (270x1,0186), bet, ja piešķirtā pensija ir 350 eiro, tad indeksē tikai pensijas daļu 332 eiro, t.i., 332x1,0186= 338,18-332= 6,18 eiro, līdz ar to indeksētais pensijas apmērs būs 356,18 eiro.

Tātad visas pensijas, kas lielākas par 332 eiro, pieaugs vienādi - par 6,18 eiro.

Izņēmums ir politiski represētās personas, I grupas invalīdi un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieki, kuriem pensijas tiks indeksētas ar indeksu 1,0186 neatkarīgi no to apmēra. Piemēram, ja politiski represētajam piešķirtā pensija ir 400 eiro, tad pēc indeksācijas tā būs 407,44 eiro.

VSAA norāda, ka indeksē tikai pensijas apmēru, neņemot vērā pie pensijas piešķirtās piemaksas (par apdrošināšanas stāžu līdz 1996. gadam) apmēru.

Jāņem arī vērā, ka no indeksētās pensijas var tikt ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis, kas samazina izmaksājamo pensijas summu.

Pensijas neapliekamais minimums ir 235 eiro mēnesī (jeb 2820 eiro gadā). Ja pēc indeksācijas pensija pārsniegs šo summu, pārsnieguma daļa jāapliek ar nodokli, kas ir 23%.

Vairākām grupām likums "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" paredz nodokļa papildu atvieglojumu, kura summas noteiktas Ministru kabineta noteikumos Nr. 138.

Papildu atvieglojumu piemēro personām, kuras atzītas par personām ar invaliditāti vai politiski represētām personām, vai nacionālās pretošanās kustības dalībniecēm:

  • personai, kurai noteikta I vai II invaliditātes grupa, nodokļa papildu atvieglojums ir 1848 eiro gadā vai 154 eiro mēnesī;
  • personai, kurai noteikta III invaliditātes grupa, nodokļa papildu atvieglojums ir 1440 eiro gadā vai 120 eiro mēnesī;
  • personai, kurai noteikts politiski represētās personas vai nacionālās pretošanās kustības dalībnieces statuss, ir tiesības uz nodokļa papildu atvieglojumu 1848 eiro gadā vai 154 eiro mēnesī.

1. oktobrī indeksēs vecuma, invaliditātes, izdienas un apgādnieku zaudējuma pensijas un atlīdzības (par darbspēju zaudējumu sakarā ar nelaimes gadījumu darbā u.c.), kuras piešķirtas (pārrēķinātas) līdz 2016. gada 30. septembrim.

Valsts pensijas un atlīdzības indeksē saskaņā ar likuma "Par valsts pensijām" 26. pantu. Likums paredz, ka valsts pensiju vai tās daļas apmēru, kas nepārsniedz 50% no iepriekšējā kalendāra gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī, pārskata reizi gadā 1. oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 25% no apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma procentiem.

Nākamgad indeksa formula būs labvēlīgāka. Šogad 10. martā Saeima pieņēma grozījumus likumā "Par valsts pensijām", kas paredz no 2017. gada pensiju indeksācijas aprēķinā ņemt vērā 50% no apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma procentiem pašreizējo 25% vietā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI