SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
04. augustā, 2016
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Labklājība

Vecāku, bezdarbnieka un citu pabalstu pieprasīšana e-iesniegumā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) ir papildinājusi e-pakalpojumu klāstu, kurus var pieprasīt attālināti, piesakot tos internetā - vienotajā valsts un pašvaldību pakalpojumu portālā www.latvija.lv. Jaunākais e-pakalpojums paredzēts bezdarbnieka pabalsta saņēmējiem, kuri dodas darba meklējumos uz citu Eiropas Savienības valsti.
īsumā
  • Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai 15 pakalpojumus var pieprasīt ar iesniegumu portālā "Latvija.lv".
  • Jaunākais pakalpojums – Latvijas bezdarbnieka pabalsta saņēmējs, dodoties meklēt darbu uz citu ES/EEZ valsti, e-iesniegumā var pieprasīt VSAA dokumentus U2 bezdarbnieka pabalsta tiesību saglabāšanai un pagarināšanai.
  • VSAA e-pakalpojumi ir vieni no pieprasītākajiem portālā "Latvija.lv".

Kopš pagājušā gada novembra, kad portālā "Latvija.lv" tika izveidots "E-iesniegums VSAA pakalpojumiem", dažādu pabalstu pieprasīšanai (līdz 21. jūlijam) VSAA saņēmusi 13 330 e-iesniegumu, informēja aģentūras preses sekretāre Iveta Daine.

Pavisam ar e-iesniegumu paredzēts nodrošināt 21 VSAA pakalpojuma saņemšanu. Kopš pagājušā gada rudens jau ir ieviesti 15 e-iesniegumi:

  • bērna piedzimšanas pabalsta piešķiršanai;
  • vecāku pabalsta, bērna kopšanas pabalsta un piemaksas pie pabalsta par dvīņiem vai vairākiem vienās dzemdībās dzimušiem bērniem piešķiršanai;
  • ģimenes valsts pabalsta un piemaksas pie ģimenes valsts pabalsta piešķiršanai;
  • paternitātes pabalsta piešķiršanai vai pārrēķināšanai;
  • invaliditātes pensijas piešķiršanai;
  • valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta piešķiršanai;
  • valsts sociālā pabalsta transporta izdevumu kompensēšanai piešķiršanai;
  • bērna invalīda kopšanas pabalsta piešķiršanai;
  • pabalsta invalīdam, kuram ir nepieciešama kopšana, piešķiršanai;
  • bezdarbnieka pabalsta piešķiršanai vai pārrēķināšanai;
  • U2 dokumenta "Bezdarbnieka pabalsta tiesību saglabāšana" saņemšanai;
  • U2 dokumenta "Bezdarbnieka pabalsta tiesību saglabāšana" saņemšanai - tiesību uz bezdarbnieka pabalstu pagarināšanai;
  • apbedīšanas pabalsta piešķiršanai vai pārrēķināšanai;
  • vienreizēja pabalsta mirušā pensionāra laulātajam piešķiršanai;
  • valsts fondētās pensijas kapitāla līdzekļu pārvaldītāja un ieguldījumu plāna izvēlei vai maiņai.

Tātad, ja personai ir nepieciešams VSAA vērsties ar iesniegumu, lai saņemtu iepriekšminētos pakalpojumus, to var izdarīt elektroniski, proti, portālā www.latvija.lv, aizpildot e-iesniegumu konkrētā pakalpojuma saņemšanai.

Ja dodas darba meklējumos uz ārzemēm

Kopš jūlija vidus portālā www.latvija.lv pieejami divi jaunākie VSAA e-iesniegumi - U2 dokumenta "Bezdarbnieka pabalsta tiesību saglabāšana" un U2 dokumenta "Tiesību uz bezdarbnieka pabalstu saglabāšana – tiesību uz bezdarbnieka pabalstu pagarināšanai" saņemšanai.

Šie dokumenti nepieciešami bezdarbniekam, kurš saņem bezdarbnieka pabalstu Latvijā, dodoties meklēt darbu uz citu Eiropas Savienības (ES)/ Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) dalībvalsti vai Šveici, lai, esot tur, turpinātu saņemt Latvijas piešķirto bezdarbnieka pabalstu. Šādu situāciju dēvē par pabalsta eksportu. Pabalsta eksporta gadījumā pabalstu turpina izmaksāt VSAA pēc tam, kad ir saņemta informācija no attiecīgās dalībvalsts kompetentās iestādes par bezdarbnieka reģistrēšanos šīs valsts nodarbinātības dienestā un visu ar darba meklēšanu saistīto pienākumu pildīšanu.

VSAA Pabalstu metodiskās vadības daļa vecākā eksperte Rasma Kalniņa skaidro: ja persona nav atradusi darbu Latvijā un nolemj doties darba meklējumos uz citu dalībvalsti, tad, lai saglabātu tiesības uz Latvijā piešķirto bezdarbnieka pabalstu, tai jāpieprasa VSAA izsniegt U2 dokumentu. Iesniegumu U2 saņemšanai vajadzētu iesniegt vismaz 14 darba dienas pirms izbraukšanas no Latvijas. Proti, iesniegums jāiesniedz laikus, lai personai uz izbraukšanas dienu būtu uz rokas U2 dokuments, kuru būs jāuzrāda attiecīgās valsts nodarbinātības dienestā (valstī, kurā tiek meklēts darbs).

Personai, kurai tiek izsniegts U2 dokuments, bezdarbnieka pabalstu izmaksās līdz izbraukšanas dienai. Pēc tam pabalstu izmaksās tad, kad tiks saņemta ikmēneša informācija no attiecīgās valsts iestādes par personas reģistrēšanos šīs valsts nodarbinātības dienestā un darba meklētāja pienākumu pildīšanu.

Piemēram, persona 2016. gada 1. augustā izbrauc darba meklējumos uz Vāciju (izsniegts U2 par periodu no 01.08.2016. līdz 31.10.2016.).  VSAA bezdarbnieka pabalstu personai izmaksās līdz 31.07.2016.

30.08.2016. tiek saņemta informācija no Vācijas kompetentās iestādes, ka persona 03.08.2016. ir reģistrējusies kā darba meklētāja Vācijā un pilda visus bezdarbnieka pienākumus atbilstoši Vācijas tiesību aktos noteiktajam. Informāciju Vācijas kompetentā iestāde ir sagatavojusi 25.08.2016. VSAA, pamatojoties uz saņemto informāciju, veiks bezdarbnieka pabalsta izmaksu par periodu no 01.08.2016. līdz 25.08.2016.

Tāpat bezdarbnieka pabalsta izmaksa tiks nodrošināta par nākamajiem mēnešiem, ievērojot U2 dokumentā norādīto periodu.

Ja bezdarbnieks, kuram ir izsniegts dokuments U2, trīs mēnešu laikā nav atradis darbu, bet viņam joprojām ir saglabājušās tiesības uz Latvijas bezdarbnieka pabalstu, tad bezdarbnieka pabalsta izmaksas pagarināšanai vēl uz trīs mēnešiem viņam ir jāpieprasa VSAA izsniegt dokumentu U2 "Tiesību uz bezdarbnieka pabalstu saglabāšana – tiesību uz bezdarbnieka pabalstu pagarināšanai".  Kā VSAA speciāliste jau norādīja, iesniegums bezdarbnieka pabalsta tiesību saglabāšanai ir jāiesniedz ne vēlāk kā 14 darba dienas pirms izbraukšanas no Latvijas. Savukārt iesniegums tiesību uz bezdarbnieka pabalstu pagarināšanai līdz sešiem mēnešiem jānosūta vismaz 21 dienu pirms trīs mēnešu perioda beigu datuma.

VSAA vērš uzmanību uz to, ka, lai saņemtu U2 dokumentu, ir jāatbilst vairākiem nosacījumiem:

  • personai ir jābūt reģistrētai Nodarbinātības valsts aģentūrā kā bezdarbniekam un jābūt tur pieejamai vismaz četras nedēļas pirms izbraukšanas no Latvijas;
  • personai līdz izbraukšanas brīdim ir jābūt noteiktām tiesībām uz Latvijas bezdarbnieka pabalstu;
  • personai ir jādodas uz citu dalībvalsti tikai darba meklēšanas nolūkos. Persona, kura dodas uz ārzemēm citu motīvu vadīta, neatbilst šim nosacījumam un nevar pretendēt uz bezdarbnieka pabalsta eksportu.

Plašāks izklāsts par bezdarbnieku pabalsta eksportu atrodams VSAA mājaslapā informācijā "Bezdarbnieka pabalsts ES".

VSAA informācijā arī norādīts: portālā www.latvija.lv iesniegtie e-iesniegumi tiks nosūtīti VSAA un ne vēlāk kā viena mēneša laikā pēc visas informācijas, kas nepieciešama veidlapas aizpildīšanai, saņemšanas pieprasītie dokumenti tiks izsniegti vai nosūtīti uz klienta norādīto adresi.

Ja izbrauc no valsts citu iemeslu dēļ, nevis meklēt darbu

Ne jau vienmēr cilvēks izbrauc no valsts, lai meklētu darbu citā zemē. Var būt arī citas situācijas. Ja cilvēks saņem bezdarbnieka pabalstu Latvijā, vai viņam obligāti jāinformē VSAA, izbraucot no Latvijas?

Kā skaidro R. Kalniņa, ja cilvēks brauc uz citu valsti, piemēram, ciemos, tad viņam, protams, par to nav jāinformē VSAA. Tomēr personai jāņem vērā, ka viņai ir jāturpina pildīt visi Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā noteiktie pienākumi, jo, nepildot šos pienākumus, var zaudēt bezdarbnieka statusu un līdz ar to arī zaudēt tiesības uz bezdarbnieka pabalstu. Savukārt, ja personas mērķis ir meklēt darbu citā valstī, kas parasti nozīmē arī to, ka persona nevarēs turpināt pildīt bezdarbnieka pienākumus Latvijā, tad noteikti ir jāpieprasa U2 dokuments.

VSAA e-pakalpojumi pieprasīti

Valsts reģionālās attīstības aģentūras (VRAA) apkopotā informācija par pieprasītākajiem pakalpojumiem vasarā liecina, ka arī šovasar vispopulārākais ir e-pakalpojums "Elektroniskā pieteikšanās studijām". Tradicionāli augšgalā ir arī dzīvesvietas deklarēšanas iesniegšana.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras pakalpojumi nav tik vienkārši, jo daudzi saistīti ar sociālās apdrošināšanas maksājumiem. Tomēr statistika par jūniju rāda, ka starp 15 pieprasītākajiem ir pieci VSAA e-pakalpojumi:

3.v. Informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem – uzsākšanas reižu skaits – 16 045

6.v. E-iesniegums VSAA pakalpojumiem – 7174

7.v. Informācija par prognozējamo vecuma pensijas apmēru – 5533

9.v. Valsts fondēto pensiju shēmas (pensiju 2. līmeņa) dalībnieku konta izraksts – 5390

15.v. Informācija par VSAA ieturēto ienākuma nodokli -1160

"E-iesniegums VSAA pakalpojumiem", lai gan ir starp populārākajiem, tomēr, ņemot vērā tā satura ietilpību – iespēju ērti un vienkārši pieteikties pusotram desmitam maksājumu, galvenokārt pabalstiem, iedzīvotāji, šķiet, vēl nav apzinājuši šo priekšrocību – ietaupīt laiku, nedoties uz VSAA klātienē, bet nokārtot formalitātes internetā.

VSAA preses sekretāre I. Daine apstiprina, ka pagaidām iedzīvotāju aktivitāte izmantot pērnruden izstrādāto jauno pakalpojumu - e-iesniegumu – ir mazāka nekā VSAA prognozēja. Tam var būt vairāki iemesli: cilvēki raduši dokumentus kārtot papīra formā, paši tiem vairāk uzticas. Vēl viens iemesls varētu būt tas, ka daudziem šķiet sarežģīta portāla "Latvija.lv" struktūra, ir bažas kaut ko aizpildīt nepareizi. Ne mazsvarīgs arī individuālais faktors -  nereti, pieprasot kādu no pabalstiem, cilvēkam rodas arī  papildu jautājumi, kas jānoskaidro, jāpārrunā ar speciālistiem iespējas katrā konkrētā situācijā, ko var izdarīt tikai klātienē.

Vēl jāpiebilst, ka no visiem pabalstiem pieprasītākais VSAA ir slimības pabalsts, taču e-iesniegumi slimības pabalstam un maternitātes pabalstam pagaidām nav pieejami. Tos elektroniski varēs pieprasīt, kad darbnespējas lapas izrakstīs elektroniski. Slimības pabalstu pieejamība e-vidē varētu aktivizēt iedzīvotāju interesi par iespēju pieprasīt VSAA pakalpojumus elektroniski, spriež VSAA pārstāve.

Lai nokļūtu līdz vietai, kur atrodami VSAA iesniegumi, portālā www.latvija.lv meklētājā jāieraksta "E-iesniegums VSAA". Atvērsies lapa, kurā ir šis virsraksts ar norādi – burtiņu "e". Var arī izvēlēties turētājiestādi "Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra".  Cits ceļš ir doties uz VSAA mājaslapu www.vsaa.lv, kur pie iesniegumu saraksta un iesniegumu veidlapām ir saites "e" burtiņa veidā, kas aizved pie e-pakalpojuma kartītes portālā www.latvija.lv

Uzsākot e-pakalpojumu ar nosaukumu "E-iesniegums VSAA pakalpojumiem", nokļūst pie jau iepriekš uzskaitītā 15 e-iesniegumu saraksta, no kura jāizvēlas nepieciešamais.

Skaidrojumu par VSAA e-pakalpojumiem varat izlasīt LV portālā publikācijā "Bērnu un citus VSAA pabalstus var pieprasīt ar e-iesniegumu portālā "Latvija.lv"".

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI