SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam
01. jūlijā, 2016
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Drošība
5
2
5
2

Sunim čipam obligāti jābūt no nākamā gada

Stājas spēkā 01.07.2016.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Mikroshēmu implantēšana suņiem ļaus policijai efektīvāk nodrošināt sabiedrisko kārtību.

FOTO: Freeimages

Ministru kabinets atcēlis prasību līdz šī gada 1. jūlijam nodrošināt suņu čipošanu un reģistrēšanu, tā vietā nosakot, ka tas jāizdara līdz 2017. gada 1. janvārim. Izmaiņas plāno normatīvajos aktos, kas ļaus dzīvniekus apzīmēt ne tikai privāti praktizējošiem veterinārārstiem, bet arī Pārtikas un veterinārā dienesta speciālistiem un apmācītām personām, tādējādi pakalpojumu padarot pieejamāku un lētāku.
īsumā
  • Sunim, kas sasniedzis sešu mēnešu vecumu pirms 2017. gada 1. janvāra, jāimplantē mikroshēma un LDC jāreģistrē līdz 2017. gada 1. janvārim.
  • Pēc 2017. gada 1. janvāra varēs sodīt par dzīvnieku nečipošanu un nereģistrēšanu.
  • Plānots, ka suņus čipot un reģistrēt varēs PVD inspektori vai pilnvaroti veterinārārsti, apmācītas personas.

Dod pusgadu suņu apzīmēšanai

Pirms pieciem gadiem pieņemtie MK noteikumi Nr. 4911 "Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība" paredzēja, ka sešu mēnešu vecumu sasniegušu suņu īpašniekiem līdz 2016. gada 1.jūlijam jānodrošina, lai dzīvniekam tiktu implantēta mikroshēma un tas tiktu reģistrēts Lauksaimniecības datu centra (LDC) datubāzē. Ja sunim nav implantēta mikroshēma, to LDC reģistrēt nevar. Tuvojoties likumā noteiktajam termiņam, suņu īpašnieki vērsa Zemkopības ministrijas (ZM) uzmanību, ka lielai daļai dzīvnieku īpašnieku, jo īpaši lauku teritorijās, lielo izmaksu dēļ nebūs iespējams nodrošināt suņu čipošanu.

Šobrīd LDC ir reģistrēti gandrīz 40 000 suņu, bet reālais suņu skaits valstī nav zināms. Pēc FEDIAF (The European Pet Food Industry) statistikas datiem, Latvijā 2014. gadā bija 260 000 suņu. Zemkopības ministrija lēš, ka Latvijā šobrīd varētu būt ap 100 000 suņu. Neskatoties uz to, ka bija noteikts piecu gadu pārejas periods suņu apzīmēšanai ar mikroshēmu un reģistrēšanai, vairums dzīvnieku īpašnieku to nav veikuši. Pieņemot lēmumu par obligātu suņu čipošanu, tika paredzēts, ka tas ļaus novērst klaiņojošu suņu problēmu un nodrošinās dzīvnieku īpašnieku bezatbildīgās darbības uzraudzību.

Pavasarī ZM bija sagatavojusi grozījumus MK noteikumos Nr. 491, kas paredzēja, ka suņu apzīmēšana ar mikroshēmu un reģistrācija nebūs obligāta tiem suņiem, kuru īpašnieki ir fiziskas personas un kuru turēšanas vieta ir ārpus pilsētas vai ciema teritorijas. Tādā veidā ministrija plānoja atvieglot finansiālo slogu lauku reģionu iedzīvotājiem, tomēr pret šādu risinājumu iebilda vairākas sabiedriskās organizācijas, un izstrādātie MK noteikumu grozījumi netika pieņemti. Ministrija sagatavoja jaunus noteikumu grozījumus, kas paredz mainīt termiņu, līdz kuram visiem suņu īpašniekiem, ir jānodrošina sava četrkājainā drauga apzīmēšana ar mikroshēmu un reģistrēšana.

"PVD plāno veikt izbraukuma kampaņas uz lauku reģioniem."

Šonedēļ pieņemtie MK noteikumu Nr. 491 grozījumi paredz, ka sunim, kas sasniedzis sešu mēnešu vecumu pirms 2017. gada 1. janvāra, jāimplantē mikroshēma un tas jāreģistrē LDC līdz 2017. gada 1. janvārim. Termiņš pagarināts, jo pastāv iespēja, ka finanšu trūkuma dēļ suņu īpašnieki dzīvniekiem nenodrošinās mikroshēmas implantēšanu, tos nereģistrēs un palielināsies pamesto dzīvnieku skaits, MK noteikumu izstrādes procesā norādīja sabiedriskās organizācijas.

Vairākas sabiedriskās organizācijas gan iebilda pret termiņa pagarinājumu. Kā arguments minēts, ka termiņa pagarinājums ir pretrunā ar tiesiskās paļāvības principu, jo piecu gadu ilgajā pārejas periodā sabiedrības apzinīgā daļa jau veica suņu identifikāciju un reģistrāciju. Turklāt, ja suņa īpašnieks nevar atrast līdzekļus vienreizējai dzīvnieka identifikācijai un reģistrācijai, tad tas arī nevarēs nodrošināt dzīvnieka labturības prasības, norāda sabiedriskās organizācijas.

Čipot būs lētāk un ērtāk

Šobrīd suņiem implantēt mikroshēmas var tikai privāti praktizējoši veterinārārsti, kas maksu par pakalpojumu nosaka saskaņā ar savu cenrādi. MK noteikumu Nr. 491 anotācijā norādīts, ka vidēji suņa apzīmēšana un reģistrēšana LDC izmaksā 35 eiro. Veterinārārstiem bieži pārmests, ka pakalpojuma maksa ir pārāk augsta. Notikušajā valdības sēdē, kurā lēma par grozījumu pieņemšanu, Latvijas Veterinārārstu biedrības pārstāve Lita Konopore norādīja, ka vidēji čipošana izmaksā 15 eiro.

ZM plāno paplašināt to personu loku, kuras drīkstēs veikt suņu apzīmēšanu un reģistrāciju, tādējādi samazinot izmaksas dzīvnieku īpašniekiem. Suņu apzīmēšanas un reģistrācijas LDC datubāzē pakalpojumu varēs piedāvāt Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori vai pilnvaroti veterinārārsti, kā arī apmācītas personas, kurām būs līgums ar dzīvnieku patversmi. Lai šādu iespēju nodrošinātu, tiks veikti grozījumi Veterinārmedicīnas likumā.

ZM Veterinārā un pārtikas departamenta Dzīvnieku tirdzniecības, labturības un barības nodaļas vadītāja Liene Ansone skaidro, ka PVD pakalpojums izmaksās ap 15 eiro un šajā summā būs iekļauta maksa par čipu un mājas dzīvnieka reģistrācija maksa, kas šobrīd saskaņā ar Lauksaimniecības datu centra cenrādi ir 7,11 eiro. Savukārt pie apmācītām personām pakalpojums izmaksās vēl mazāk, kā norādīts noteikumu anotācijā – izmaksas samazināsies par apmēram 75%.

Ņemot vērā, ka lielākās grūtības nodrošināt dzīvnieka apzīmēšanu ir lauku reģionu iedzīvotājiem, kuriem trūkst gan līdzekļu, gan arī nav iespējas dzīvnieku nogādāt pie veterinārārsta, PVD plāno veikt izbraukuma kampaņas uz lauku reģioniem, kuru laikā suņu īpašnieki varēs apzīmēt savu dzīvnieku. Tāpat PVD speciālisti suņu čipošanu varēs veikt, apsekojot zemnieku saimniecības.

Suņu īpašniekiem, kuri nebūs savu dzīvnieku reģistrējuši LDC līdz 2017. gada 1. janvārim, jāņem vērā, ka, sākot ar nākamo gadu, varēs tikt pie soda.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI