SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
21. jūnijā, 2016
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ģimene
5
5

Skolēnu brīvlaiks. Kas jāzina vecākiem?

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vasaras brīvlaiks šogad analogi citiem gadiem 1.-8. klašu un 10.-11. klašu skolēniem ir noteikts no 1. jūnija – līdz 31. augustam.

Lita Krone, LETA

Skolēnu brīvlaiks ir sācies ar pilnu jaudu, un vecākiem tas nozīmē arī rūpes, lai bērns šos trīs mēnešus ne tikai atpūstos, bet būtu arī nodarbināts interešu izglītībā. Šajā laikā bērni un jaunieši iegūst jaunu darba pieredzi, dodas uz nometnēm, kā arī uz dažādiem pasākumiem, kas nozīmē, ka viņi bieži vien paliek arī vieni. LV portāls ir apkopojis informāciju, kas var būt saistoša gan mazāku, gan lielāku bērnu vecākiem skolēnu brīvlaikā.
īsumā
  • Septiņu gadu vecumu nesasniegušu bērnu nedrīkst atstāt vienu nedz mājās, nedz tas drīkst viens pats iziet ārpus mājām.
  • Bērni vecumā no 7 līdz 16 gadiem bez vecāku vai citu pilngadīgu personu klātbūtnes var uzturēties publiskās vietās no pulksten 6 līdz 22.
  • Bērnudārza pakalpojumam ir jābūt pieejamam visu gadu, un vasaras mēneši nav izņēmums.
  • Brīvo laiku skolēni var pavadīt brīvā laika centrā vai publiskajās aktivitātēs, ja tādas nodrošina pašvaldības.
  • Visu nometņu saraksts pieejams Valsts izglītības satura centra veidotajā mājaslapā www.nometnes.gov.lv.
  • Valsts izglītības satura centrs ir sagatavojis dažādas interaktīvas spēles, kuras bērni var izspēlēt kopā ar vecākiem.

Bērnu var atstāt vienu pašu pēc 7 gadu vecuma

Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu bērnus līdz septiņu gadu vecumam nedrīkst atstāt bez pieaugušo uzraudzības. Ja bērna pieskatīšana tiek uzticēta brālim vai māsai, viņiem jābūt sasniegušiem vismaz 13 gadu vecumu. Tas nozīmē, ka septiņu gadu vecumu nesasniegušu bērnu nedrīkst atstāt vienu nedz mājās, nedz tas drīkst viens pats iziet ārpus mājām. Par bērna līdz septiņu gadu vecuma atstāšanu bez uzraudzības Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz sodu līdz 70 eiro.

Jāatceras – bērni vecumā no 7 līdz 16 gadiem bez vecāku vai citu pilngadīgu personu klātbūtnes var uzturēties publiskās vietās no pulksten 6 līdz 22. Pārējā laikā bērni šajā vecumā bez vecāku vai viņu pilnvarotas personas klātbūtnes atrasties publiskās vietās un pasākumos nedrīkst. Starp citu, pašvaldības kompetencē ir attiecībā uz nakts laiku noteikt  arī citus stingrākus noteikumus, tāpēc vecākiem  būtu jāzina, ko nosaka konkrētās pašvaldības saistošie noteikumi.

Ja jaunietis vecumā līdz 16 gadiem nakts laikā atrodas uz ielas, viņu var aizturēt policija. Tāpēc, ja jaunietim ir plāns doties satikties ar draugiem vai apmeklēt ballīti, vecākiem vai personai, kuras aprūpē bērns atrodas, ir jāpilnvaro pilngadīgs pavadonis. Vecāku pienākums ir pilnvarot tikai tādu personu, kura varēs pilnvērtīgi veikt uzticētos pienākumus. Šāda persona varētu būt, piemēram, cita bērna vecāks, pilngadīgs draugs, un vienošanās var būt mutiska.

Vairāk lasiet skaidrojumā "Bērni un jaunieši vieni publiskās vietās: kas jāzina vecākiem".

Bērnudārzam jābūt pieejamam arī vasarā

Tā kā bērnu līdz 7 gadu vecumam vienu atstāt nevar, tad vecākiem der zināt, ka bērnudārza pakalpojumam ir jābūt pieejamam visu gadu, un vasaras mēneši nav izņēmums.

Atbilstoši MK noteikumiem Nr. 533 "Noteikumi par valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijām" pirmsskolas izglītības iestādei katru gadu no 1. jūnija līdz 31. augustam jānodrošina darbs vasaras periodam, sekmējot bērna vispusīgu attīstību.

Vasaras laikā gan pirmsskolas iestādes pilnībā izglītības programmas neīsteno. Tā vietā tiek organizētas dažādas nodarbības, kas nostiprina bērnu iegūtās zināšanas, iemaņas un prasmes. Par to lemj bērnudārza vadītājs.

Taču jāatzīst, ka tas, cik pieejams bērnudārzs ir vasaras laikā, ir atkarīgs no pašvaldības. Vairāk lasiet LV portāla rakstā "Bērnudārzs vasarā: vajadzētu nodrošināt, bet pašvaldību iespējas atšķiras".

Iespēja atpūsties brīvā laika centros

Savukārt vecākiem bērniem skola, protams, brīvlaikā nav pieejama, un vecākiem, kas strādā, ir jādomā par to, kur bērns varētu pavadīt savu brīvo laiku. Viens no variantiem ir brīvā laika centri, kuri atrodas dažādās pašvaldībās un skolēnu brīvlaika laikā piedāvā arī dienas nometnes, dažādas radošās darbnīcas un pasākumus. Vairāk informācijas par brīvā laika centriem var atrast savas pašvaldības mājaslapā.

Ir arī atsevišķas pašvaldības, kas piedāvā bezmaksas aktivitātes bērniem, kur var iesaistīties ikviens. Piemēram, Rīgas pašvaldība piedāvā bezmaksas publiskās aktivitātes. Pilns iespēju saraksts pieejams šeit.

Visu nometņu saraksts pieejams vienuviet

Tomēr, visticamāk, vairums vecāku izvēlēsies savu bērnu sūtīt nometnē. Tām var būt divi veidi – dienas nometne, kur bērni vakarā dodas mājās, vai diennakts nometne, kur bērni paliek pa nakti. Visu nometņu saraksts – gan privāto, gan pašvaldību līdzfinansēto – ir pieejams Valsts izglītības satura centra veidotajā mājaslapā www.nometnes.gov.lv.

Izvēloties nometni, ir jāpievērš uzmanība tam, vai tās rīkošanai ir saņemts apstiprinājums no atbildīgajām iestādēm: Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD); Veselības inspekcijas; Pārtikas un veterinārā dienesta. Saskaņojums nepieciešams, lai nometnē tiktu ievēroti visi drošības, higiēnas pasākumi, kā arī nodrošināta kvalitatīva ēdināšana.

Kad visa pieejamā informācija par nometni apskatīta, ir jāsazinās ar nometnes vadītāju, kura kontakti ir norādīti mājaslapā. Jāatceras, ka nometni nevar organizēt pašplūsmā, tā norit atbilstoši MK noteikumiem Nr. 981 "Bērnu nometņu organizēšanas un darbības kārtība".

Tie nosaka, ka tieši vadītājs ir atbildīgs par bērnu drošību un veselību. Nometnes vadītājam ir pienākums pirms darbības uzsākšanas iepazīstināt dalībniekus un vecākus ar iekšējiem kārtības un drošības noteikumiem.

Savukārt vecākiem ir pienākums ne ātrāk kā 10 darbadienu laikā pirms nometnes sākuma iesniegt izziņu par bērna veselības stāvokli, kurā norādīta informācija par veikto vakcināciju, pedikulozes pārbaudi, alerģijām, hroniskām saslimšanām un speciālo medikamentu lietošanu. Izziņa jāsaņem pie ģimenes ārsta.

Vairāk par nometnes izvēli skaidrojumā "Svarīgākais par bērnu nometnes izvēli".

Skolēna darbs vasarā

Daudziem skolēniem brīvlaiks būs iespēja iegūt arī pirmo darba pieredzi. Darba likums paredz, ka strādāt var sākt no 13 gadu vecuma – šajā vecumā bērnus var nodarbināt ne ilgāk kā četras stundas dienā un ne vairāk kā 20 stundas nedēļā.

Savukārt pusaudžus 15-18 gadu vecumā nedrīkst nodarbināt ilgāk par septiņām stundām dienā un vairāk par 35 stundām nedēļā. Darba likuma 63. pants jaunietim par savu "pilno" slodzi paredz minimālo mēneša darba algu jeb 370 eiro. Savukārt bērniem par darbu samaksā atbilstoši paveiktajam.

Pirms darbu sākt, vecākiem ir obligāti jāpārliecinās, ka darbavietā ir ievēroti visi drošības pasākumi, tiek noslēgts darba līgums. Taču vēlams, lai skolēns pats iesaistītos sarunā ar darba devēju, uzdodot sev interesējošos jautājumus par algu, darba apstākļiem, pienākumiem, darba drošību, par tiešo darba vadītāju, pusdienas pārtraukumu. Jāatceras, ka nepilngadīgiem darbiniekiem nevar piemērot pārbaudes laiku. Tāpat Darba likums aizliedz bērnus un pusaudžus nodarbināt virsstundu darbā un nakts darbā.

Normatīvajos aktos noteikta arī virkne ierobežojumu darbavietām, kurās var strādāt nepilngadīgas personas. Piemēram, nodarbinot pusaudžus, ir jāpatur prātā: ja darbs ir saistīts ar smagumu celšanu, piemēram, veikalā jāpārnēsā kastes, tad jāatceras, ka atbilstoši MK noteikumiem zēni var celt līdz 10 kilogramus (kg), bet meitenes – līdz 4 kg.

Vairāk par skolēna darbu vasarā var lasīt skaidrojumā "Kas jāzina par skolēnu darbu vasarā".

Vienam no vecākiem ir tiesības saglabāt nodokļa atvieglojumu par bērnu, kurš ir vecumā līdz 19 gadiem un mācās vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iestādē, ja bērns strādā vasaras brīvlaikā (no 1. jūnija līdz 31. augustam). Vairāk informācijas rakstā "Vecāku tiesības uz nodokļa atvieglojumu par vasaras brīvlaikā strādājošu skolēnu".

Interaktīvas spēles bērnu drošībai brīvlaikā

Izglītības un zinātnes ministrijas speciālisti norāda, ka nav iespējams apzināt visus potenciālos riskus, bet tieši vasarā, kad bērni bieži tiek atstāti bez pieaugušo uzraudzības, viņiem īpaši jāatgādina par drošību uz ielām un ceļiem, ūdens un elektrības tuvumā, par piesardzības pasākumiem sabiedriskās vietās, mājās un internetā. Svarīgi, lai bērni skaidri zinātu, kur nepieciešamības gadījumā vērsties pēc palīdzības.

Valsts izglītības satura centrs ir sagatavojis dažādas interaktīvas spēles, kuras bērni var izspēlēt kopā ar vecākiem, lai vēlreiz pārrunātu dažādus drošības jautājumus. Izglītības un zinātnes ministrija norāda: viens no aktuālākajiem jautājumiem vasarā ir personīgo un citu cilvēku veselība un drošība, uzturoties pie ūdeņiem, tāpēc ir ļoti svarīgi pārrunāt, kas jāievēro peldoties, kāpēc, atrodoties pie ūdens vai ūdenī, ir svarīgi pieskatīt citam citu, kas jādara, ja notikusi nelaime uz ūdens. Par šiem un citiem jautājumiem liks aizdomāties "Padomi drošībai uz un pie ūdens".

Jaunāka vecuma bērniem noderīgas būs spēles "Īsi stāsti drošai dienai", "Vesels un drošs" un citas, kas pieejamas šeit.

Par drošību internetā bērniem un jauniešiem pieejami video, prezentāciju ieraksti un Drošāka interneta centra veidotas filmiņas.

Jaunāka vecuma bērniem multiplikācijas filmiņas par drošību un riskiem interneta vidē pieejamas šeit.  

Gan bērniem, gan pieaugušajiem noderīgs ir Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta sagatavotais informatīvais materiāls "Vai tu zini, kā rīkoties ārkārtas gadījumos?" 

"Bērni mācās no pieredzes un atdarina pieaugušos, taču bērnu prasmes ne vienmēr ir pietiekamas, lai rīkotos droši, un viņu uzvedība un praktiskā rīcība bieži nesakrīt ar teorētiskajām zināšanām par drošu uzvedību un rīcību. Tāpēc būtisks ir arī pieaugušo rīcības piemērs un konsekvence – vienmēr rīkoties atbildīgi, nepakļaujot briesmām ne savu, ne citu cilvēku veselību un drošību!" norāda Izglītības un zinātnes ministrija.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI