SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. jūnijā, 2016
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Drošība
1
2
1
2

Pensiju likumā grozījumi – iekšlietu izdienas pensionāriem un pensiju indeksācijai

Stājas spēkā 01.06.2016.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Likumā ar grozījumiem noteikts, ka no 2017. gada pensiju indeksācijas aprēķinā ņems vērā 50% no apdrošināšanas iemaksu algas indeksa līdzšinējo 25% vietā. Līdz ar to katru gadu 1. oktobrī pārskatītā pensija palielināsies būtiskāk nekā saskaņā ar pašreizējo formulu.

FOTO: Zane Bitere/ LETA

Šodien, 1. jūnijā, stājas spēkā grozījumi likumā „Par valsts pensijām”, lai iekšlietu sistēmas darbiniekiem vienādotu tiesības uz izdienas pensijas apmēra saglabāšanu, kad tās vietā tiek piešķirta vecuma pensija. Vienlaikus likumā iekļauta jauna, pensiju saņēmējiem labvēlīgāka pensiju ikgadējās indeksācijas formula, kas būs spēkā no 2017. gada.

Iekšlietu sistēmas darbiniekiem pēc atšķirīgiem normatīvajiem aktiem nosakot tiesības uz izdienas pensiju, izveidojusies situācija, ka ne visiem tiek saglabāts izdienas pensijas apmērs, sasniedzot pilno pensijas vecumu, kad piešķirama vecuma pensija.

Tāpēc likuma "Par valsts pensijām" pārejas noteikumos ir veikti grozījumi, lai pret izdienas pensijas saņēmējiem nebūtu atšķirīga attieksme un valsts vecuma  pensija nebūtu mazāka par iepriekš saņemto izdienas pensiju.

Likuma pārejas noteikumos noteiktas piemaksas gadījumos, kad izdienas pensijas apmērs ir bijis lielāks par piešķirto vecuma pensiju. Grozījumu rezultātā personām, kurām izdienas pensija ir bijusi lielāka par piešķirto vecuma pensiju, tiks noteikta piemaksa pie vecuma pensijas, kas būs starpība starp izdienas un vecuma pensijas piešķirto apmēru.

Šīs likuma korekcijas stājas spēkā 1. jūnijā.

Satversmes tiesā tika ierosināta lieta par vecuma pensijas aprēķināšanas kārtību, apstrīdot normu, kuras dēļ atsevišķiem iekšlietu sistēmas darbiniekiem izdienas pensijas vietā piešķiramo vecuma pensiju varēja noteikt mazāku par izdienas pensiju, kas saņemta līdz vecuma pensijas piešķiršanas brīdim.

Indekss būs lielāks un pārskatītā pensija arī

Valsts pensijas tiek pārskatītas katru gadu 1. oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 25 procentus no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procentiem. Indeksētas tiek tās pensijas vai to daļas, kas nepārsniedz 50 procentus no iepriekšējā kalendārā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī.

Likumā ar grozījumiem noteikts, ka no 2017. gada pensiju indeksācijas aprēķinā ņems vērā 50 procentus no apdrošināšanas iemaksu algas indeksa līdzšinējo 25 procentu vietā. Līdz ar to pārrēķinātā pensija palielināsies būtiskāk nekā saskaņā ar pašreizējo formulu.

Pagājušā gada 1. oktobrī tika piemērots indekss 1,0158 un tika indeksētas pensijas vai to daļa līdz 311 eiro (tā ir puse no 2014. gada vidējās iemaksu algas – 622 eiro). Pērn pēc indeksācijas ikmēneša pensija pieauga vidēji par dažiem eiro.

Piemēram, ja piešķirtā vecuma pensija bija 200 eiro, tad pērn pēc 1. oktobra indeksētais pensijas apmērs bija 203,16 eiro (200 eiro x 1,0158). Ja pensija bija 300 eiro, tā pēc indeksācijas palielinājās līdz 304,74 eiro.

Pašreiz prognozējamais pensiju pieauguma indekss saskaņā ar likuma grozījumiem 2017. gadā būs 1,0408. Līdz ar to pensijas palielinājums būs lielāks.

Piemēram, 200 eiro pensija pēc indeksācijas 2017. gadā palielinātos par 8,16 eiro (200x1,0408). Savukārt 300 eiro pensija pēc indeksācijas būtu 312,24 eiro.

Pieaugot vidējai sociālo iemaksu algai, palielināsies arī summa, kuru indeksē. Ikgadējā indeksācijā palielina visas pensijas (vecuma, invaliditātes, apgādnieka zaudējuma, izdienas).

Jaunā indeksa formulas norma stāsies spēkā 2017. gada 1. janvārī.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI