SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
27. aprīlī, 2016
Lasīšanai: 4 minūtes

Precizēta kārtība, kādā publiskojama informācija par amatpersonu atlīdzību

Stājas spēkā 27.04.2016.
Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freeimages

Šodien, 27. aprīlī, spēkā stājas Ministru kabineta noteikumi Nr. 225 "Kārtība, kādā tiek publiskota informācija par amatpersonu (darbinieku) atlīdzības noteikšanas kritērijiem un darba samaksas apmēru sadalījumā pa amatu grupām".

Latvijas sabiedrībai jau vairāk nekā piecus gadus valsts un pašvaldību institūciju mājaslapās tiek nodrošināta iespēja iepazīties ar tajās strādājošo amatpersonu (darbinieku) atlīdzības noteikšanas kritērijiem un darba samaksas apmēru sadalījumā pa amatu grupām (amati, kuros veicamajiem pienākumiem ir līdzīga atbildība un sarežģītība un kuriem atbilstoši pamatfunkcijai ir līdzīgi darba uzdevumi un pamatpienākumi).

Vienotu informācijas publiskošanas veidu līdz šim paredzēja 2010. gada 24. augusta Ministru kabineta ieteikumi Nr. 1 "Ieteikumi par amatpersonu un darbinieku atlīdzības noteikšanas kritēriju un darba samaksas apmēra sadalījumā pa amatu grupām publiskošanu", kas ar tehniskiem precizējumiem tiek pārizdoti Ministru kabineta noteikumu formā.

Līdzīgi kā līdz šim, Ministru kabineta noteikumi noteiks kārtību, kādā informāciju par amatpersonu (darbinieku) atlīdzības noteikšanas kritērijiem un darba samaksas apmēriem attiecīgās institūcijas mājaslapā publisko:

  • valsts vai pašvaldības institūcijas (tai skaitā ostas pārvalde un Latvijas Banka);
  • valsts vai pašvaldības kapitālsabiedrības, publiski privātās kapitālsabiedrības, kurās valsts, pašvaldības vai publiski privātajai kapitālsabiedrībai pieder visas kapitāla daļas (izņemot kredītiestādes) un uz kuru attiecas vismaz viens no Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 2. panta 4.¹ daļā minētajiem nosacījumiem;
  • biedrības un nodibinājumi, kuri nodrošina valsts (sabiedriskā vai nacionālā) pasūtījuma īstenošanu un no kuru finansējuma resursiem vairāk nekā 50 procentus veido valsts budžeta finansējums, kas nav Eiropas Savienības politiku instrumentu un pārējo ārvalstu finanšu palīdzības līdzekļi.

Atbilstoši Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 1.pantam, MK noteikumu mērķis ir panākt, ka valsts un pašvaldības institūciju amatpersonu (darbinieku) atlīdzības noteikšanā tiek ievēroti līdzvērtīgi nosacījumi. Noteikumu izpildes rezultātā ikvienam sabiedrības loceklim ir nodrošināta iespēja iepazīties ar attiecīgās institūcijas atlīdzības politiku, tai skaitā, vai institūcija piemēro visus Atlīdzības likumā minētos atlīdzības elementus, piemēram, piemaksas un naudas balvas, vai tikai daļu un kāds ir to vidējais apmērs.

Amatu grupām tiek norādīts gan mēnešalgas diapazons, gan vidējā izmaksātā mēnešalga (bruto). Tādējādi sabiedrībai ir iespēja vērtēt ne tikai atlīdzības politiku institūcijā, bet veidojas izpratne par iespējamo mēnešalgas apmēru noteiktām amata grupām konkrētā iestādē. Šāda informācija var būt noderīga personām, kuras apsver iespēju pieteikties darbā kādā no institūcijām.  Visbiežāk tā pieejama attiecīgās institūcijas mājaslapas sadaļā "Par iestādi" (piemēram, "Ministrija" vai "Pārvalde") > "Budžets" > "Amatpersonu atalgojums".

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI