SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
26. aprīlī, 2016
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Pensijas
6
6

Kā veidojas Tava pensija

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Latvijā 1996. gadā tika ieviesta uz individuālajām sociālās apdrošināšanas iemaksām balstīta pensiju sistēma. Katram sociāli apdrošinātam iedzīvotājam tiek uzskaitīts konkrēti viņa pensijas kapitāls pirmajā līmenī. 1998. gadā tika pieņemts likums par privātajiem pensiju fondiem, un 2001. gadā ieviests otrais pensiju līmenis. Tā kā šogad sistēmai aprit 20 gadi, Labklājības ministrija informatīvos materiālos sabiedrībai skaidro, kā veidojas pensijas kapitāls, maksājot sociālās apdrošināšanas iemaksas, kā aprēķina pensiju, kas ietekmē apdrošināšanas jeb darba stāžu.
īsumā
  • Pensiju sistēmas reforma 1996. gadā sākās ar individuālo sociālo iemaksu uzskaiti. Jo alga lielāka, jo lielāka sociālo iemaksu summa nonāk cilvēka "pensijas kontā", tātad veidojas lielāks pensijas kapitāls.
  • Kopš pensijas kapitāla individuālās uzskaites pagājuši 20 gadi, kas daudziem cilvēkiem ir tikai puse no darba mūža.
  • Reformai ir paredzēts ilgs pārejas periods. Joprojām, dodoties pensijā, aprēķinā ņem vērā arī iepriekšējos darba un tam pielīdzinātos periodus.

Kas veido apdrošināšanas stāžu?

Joprojām ir svarīgs apdrošināšanas stāžs līdz 1996. gadam – vai nu tas ir bijis darba periods, darbam pielīdzinātie periodi (dienests, mācības utt.), kā arī darbs kolhozā vai sovhozā.

Piemēram, par savu darbu kolhoza laikos daudzi varbūt pat ir piemirsuši. Taču, pat ja šis periods ir bijis neliels, tas ir svarīgi, ja gadījumā pietrūkst apdrošināšanas stāža, piemēram, lai būtu tiesības uz priekšlaicīgu pensionēšanos divus gadus pirms pilnā pensijas vecuma, nepieciešams vismaz 30 gadu stāžs.

Par to, kā atrast par sevi ziņas arhīvos, LV portāls rakstīja skaidrojumā "Darba stāžs kolhozā arī par darbu skolas brīvlaikā".

Savukārt pēc 1996. gada apdrošināšanas stāžu veido mēneši, kuros veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas pensiju apdrošināšanai:

  • 14% (2016. gadā) vai 20% no individuālās algas (atkarībā no līdzdalības 2. līmenī)
  • valsts iemaksas par neaktīvajiem periodiem (bērna kopšanas periods, bezdarbnieka pabalsta saņemšanas periods u.c.).

Pensijas kapitālam tiek novirzīti 20% no personas bruto algas tādā gadījumā, ja tā nav pievienojusies pensiju 2. līmenim. Tie, kas dzimuši pēc 1971. gada 1. jūlija, otrajā līmenī visi ir iesaistīti obligāti..

Apdrošināšanas stāžs papildinās arī vecākiem bērna kopšanas periodā, jo valsts apdrošina vecākus – vienu vai otru, to, kurš saņem vecāku pabalstu vai/un bērna kopšanas pabalstu. Pensijai ir apdrošināti arī bezdarbnieki, kuri saņem pabalstu.

Pensijas kapitālu aprēķina, kā arī indeksē pēc īpašām likumā noteiktām formulām.

Dati par apdrošināšanas periodiem un sociālajām iemaksām kopš 1996. gada ir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) rīcībā. Taču par darba un tam pielīdzinātiem periodiem, kuri arī ir svarīgi pensijas aprēķināšanai, jāpārliecinās katram pašam. Tāpēc, kā norāda LM: jānoskaidro, kādi dati ir VSAA rīcībā par tavu darba stāžu.

To ikviens var izdarīt klātienē VSAA nodaļā. Interneta lietotāji datus par sevi var uzzināt portālā www.latvija.lv, proti, izmantojot elektronisko pakalpojumu, uzzināt informāciju par savu VSAA datubāzē reģistrēto darba stāžu. Ja šie dati ir nepilnīgi, tos var papildināt, iesniedzot VSAA darba stāžu apliecinošus dokumentus. Uz VSAA jāņem līdzi arī dokumentu kopijas.

Kādus periodus ieskaita apdrošināšanas stāžā līdz 1996. gadam un kādi dokumenti to pierāda, var izlasīt VSAA informācijā "Apdrošināšanas stāžs".

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI