SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
11. janvārī, 2016
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tava drošība
1
3
1
3

Kriminālsodi par šoferu pārkāpumiem uz ceļiem

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šoferi, kuri reibumā izraisījuši ceļu satiksmes negadījumus ar cietušajiem, atkarībā no seku smaguma transportlīdzekļa vadīšanas tiesības var zaudēt uz ilgāku laiku nekā iepriekš.

FOTO: Ieva Lūka/ LETA

Policija pie stūres alkohola reibumā regulāri pieķer vairākus transportlīdzekļu vadītājus – citudien piecus, citu – septiņus, gadās arī pa vienam, bet tas gan retāk. Alkohola vai narkotisko vielu reibumā notiek arī avārijas ar cietušajiem, un, protams, vainīgie šoferi saņem Krimināllikumā noteikto sodu. Pēc tam dažs no viņiem LV portālam e-konsultācijā jautā – vai nav paredzēta kāda amnestija, likumu grozījumi, kas sodu mīkstinātu un ļautu agrāk atgūt transportlīdzekļa vadīšanas tiesības, jo tās, lūk, nepieciešamas arī darba pienākumu veikšanai – tātad ģimenes uzturēšanai.
īsumā
  • 2015.gada 3.decembrī stājās spēkā grozījumi Krimināllikumā, ar kuriem mainīti kriminālsodi spēkratu vadītājiem par ceļu satiksmes un transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpumiem.
  • Galvenais jaunums – sodi par apreibinošu vielu ietekmē izraisītiem negadījumiem dažādoti saskaņā ar sekām cietušajiem. Soda mērs noteikts atkarībā no personas veselībai un dzīvībai radītā kaitējuma.
  • Samazināts brīvības atņemšanas ilgums, ja vadītājs pārkāpis noteikumus, kā dēļ cietušajam nodarīts vidēja smaguma miesas bojājums.
  • Ja, vadot transportlīdzekli reibumā, cietušajam nodarīts smags miesas bojājums vai izraisīta cilvēka nāve, vainīgajam šoferim noteikts brīvības atņemšanas sods līdz 10 gadiem, uz šādu laikposmu atņemot arī vadītāja tiesības.

Nekādi soda mīkstinājumi un samazinājumi (vismaz tiesību atgūšanas nozīmē) nav paredzēti – tie jāizcieš līdz pēdējai minūtei. Taču jāatgādina, ka šoferi, kuri reibumā izraisījuši ceļu satiksmes negadījumus ar cietušajiem, atkarībā no seku smaguma transportlīdzekļa vadīšanas tiesības var zaudēt uz ilgāku laiku nekā iepriekš, un līdztekus šim papildsodam, protams, tiek piemērotas arī citas sankcijas. To nosaka Krimināllikuma grozījumi, kas stājās spēkā pērnā gada 3.decembrī.

Vadītāja tiesības var atņemt līdz pat 10 gadiem

Ar minētajiem likuma grozījumiem transportlīdzekļu vadītāju atbildība par spēkrata vadīšanu alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē ir apkopota vienā – Krimināllikuma (KL) 262.pantā "Transportlīdzekļa vadīšana alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē", dažādojot sodu apmēru atkarībā no personas veselībai un dzīvībai radītā kaitējuma pakāpes.

Par transportlīdzekļa vadīšanu reibumā bez tiesībām paredzēta:

  • brīvības atņemšana līdz vienam gadam,
  • vai īslaicīga brīvības atņemšana,
  • vai piespiedu darbs,
  • vai naudas sods, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz pieciem gadiem, kā arī nosakot iespēju piemērot mantas konfiskāciju.

Šī soda sankcija palikusi nemainīga, un soda mērs atkarīgs no tiesas bardzības. Internetā lasāmi tiesu spriedumi, ar kuriem pat par atkārtotu transportlīdzekļa vadīšanu reibumā bez tiesībām cilvēkam piespriesta tikai īslaicīga brīvības atņemšana vai piespiedu darbs, kā arī salīdzinoši neliels naudas sods (varbūt pēc principa – ko paņemsi no tā, no kura nav ko paņemt?). Ko gan cilvēkam, kurš ignorē likumu un "hroniski" brauc bez tiesībām, īpašu nozīmē vadīšanas tiesību atņemšana vēl uz četriem vai pieciem gadiem?

Ja reibumā braukājot bez tiesībām vai pārkāpjot transportlīdzekļa ekspluatācijas noteikumus, ir izraisīts ceļu satiksmes negadījums, kā dēļ cietušajam nodarīts viegls miesas bojājums, brīvības atņemšana piemērojama uz laiku līdz četriem gadiem, paredzot arī iepriekšminētos alternatīvos soda veidus un tiesību atņemšanu uz tikpat ilgu laiku.

"Administratīvo vai kriminālsodu mīkstinājumi un samazinājumi nav paredzēti – tie notiesātajiem jāizcieš līdz pēdējai minūtei."

Ja cietušajām nodarīts vidēja smaguma miesas bojājums, brīvības atņemšana paredzēta uz laiku līdz pieciem gadiem, ļaujot piemērot arī alternatīvus soda veidus. Savukārt tiesību atņemšana paredzēta uz laiku līdz septiņiem gadiem.

Ja cietušajam nodarīts smags miesas bojājums vai izraisīta cilvēka nāve, Krimināllikumā paredzēta brīvības atņemšana no trim līdz 10 gadiem, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz 10 gadiem, kā arī paredzot iespēju piemērot mantas konfiskāciju.

Ja braukšana reibumā būs izraisījusi divu vai vairāk cilvēku nāvi, brīvības atņemšana paredzēta uz laiku no trim līdz 15 gadiem, atņemot tiesības uz laiku no pieciem līdz 10 gadiem; iespējams arī piemērot mantas konfiskāciju.

Samazināts brīvības atņemšanas sods, pagarināts tiesību atņemšanas laiks

Kā liecina likuma grozījumu anotācija, sākotnēji KL grozījumu projektā kriminālatbildība par atteikšanos no alkohola un citu apreibinošu vielu ietekmes pārbaudes un par ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšanu bija paredzēta, nosakot līdzvērtīgu atbildības līmeni kā par KL 262.pantā minētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, lai Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpējam nebūtu izdevīgi izvairīties no apreibinošu vielu ietekmes pārbaudes vai pamest notikuma vietu pēc ceļu satiksmes negadījuma.

Galīgajā likuma grozījumu redakcijā soda sankciju gradācija saistībā ar nodarījuma seku smagumu ir ieviesta, taču – ne vairs tik barga. Ja vadītājs brauc bez tiesībām un atsakās no apreibinošo vielu ietekmes pārbaudes, tad viņu gan var sodīt tāpat kā par braukšanu reibumā - ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz pieciem gadiem.

Taču, ja izraisīts ceļu satiksmes negadījums un vadītājs vai nu atsakās no pārbaudes, vai atstājis notikuma vietu, sekas (un arī soda sankcijas) tiek samērotas ar likuma 260.pantu, kurā minēta tikai ceļu satiksmes noteikumu un transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšana bez apreibinošo vielu lietošanas, un tādējādi transportlīdzekļa vadītāju var sodīt vai nu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem, vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz septiņiem gadiem.

"Galīgajā likuma grozījumu redakcijā soda sankciju gradācija ir ieviesta, taču – ne tik barga."

Kopumā, pārlūkojot šos Krimināllikuma grozījumus, redzams, ka vairākos gadījumos ir pagarināts transportlīdzekļa vadīšanas tiesību atņemšanas termiņš, taču samazināts brīvības atņemšanas soda iespējamais ilgums.

Piemēram, ja vadītājs ir pārkāpis ceļu satiksmes vai transportlīdzekļa ekspluatācijas noteikumus, kā dēļ cietušajam nodarīts vidēja smaguma miesas bojājums, maksimālais brīvības atņemšanas sods ir noteikts uz laiku līdz trim gadiem - par diviem gadiem mazāk nekā iepriekš (KL 260.panta 1.1 daļa).

Ja spēkrata vadītāja pārkāpumu dēļ cietušajam nodarīts smags miesas bojājums vai izraisīta cilvēka nāve, maksimālais brīvības atņemšanas sods samazināts no 10 līdz astoņiem gadiem, taču vienlaikus vadītāja tiesības tiek atņemtas uz pieciem gadiem. Iepriekš šāds papildsods likumā nebija noteikts.

Minētā panta trešajā daļā ieviesta jauna norma: par ceļu satiksmes noteikumu vai transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu, ja to izdarījusi persona, kas vada transportlīdzekli, un ja tā izraisījusi divu vai vairāku cilvēku nāvi, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 12 gadiem, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz septiņiem gadiem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI