SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
28. septembrī, 2015
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Pirmsskola
5
5

Pagastā nav bērnudārza. Kas pavadīs bērnus autobusā?

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Lūka/ LETA

Lai gan normatīvie akti nosaka, ka līdz ar bērniem autobusā, kas tos nogādā uz bērnudārzu, ir jābrauc pavadonim, tomēr nav skaidri pateikts, kam tieši šie pienākumi ir jāveic. Vienlaikus ne katram vecākam būs iespējas braukt bērnam līdzi uz bērnudārzu un atpakaļ. LV portāla skaidrojumā lasiet par iespējamiem variantiem šīs problēmas risinājumā.
īsumā
  • Pašvaldība nodrošina transportu, kas aizved uz tuvāko bērnudārzu.
  • Bērnu grupu autobusā pavada pavadonis.
  • Pavadonis var būt algots darbinieks, kāds no vecākiem, pedagogs vai vecāks skolēns vecumā no 13 gadiem.

Katras pašvaldības pienākums ir nodrošināt bērnam iespēju apgūt pirmsskolas izglītību savas dzīvesvietas tuvumā, kā to paredz Izglītības likuma 17.pants. Tomēr ne vienmēr dzīvesvietas tuvumā tik tiešām bērnudārzs ir, īpaši tas attiecas uz lauku reģioniem.

Jau iepriekš Izglītības kvalitātes valsts dienests LV portālam ir norādījis, ka tieši pašvaldībai ir jārūpējas par transportu, lai izglītojamie varētu nokļūt izglītības iestādē un atpakaļ dzīvesvietā, ja nav iespējams izmantot sabiedrisko transportu. Tātad par pirmsskolas vecuma bērnu vešanu uz bērnudārzu ir atbildīgas pašvaldības.

Pašvaldības šos autobusus arī nodrošina. Tomēr ar to vien nepietiek – jautājums ir, kas bērnus autobusā pieskatīs, līdz tie tiks nogādāti dārziņā?

Pavadoņa slogs - vai uz vecāku pleciem?

"Mūsu dzīvesvietā lauku pagastā nav skolas, nav arī bērnudārza, bet novads nodrošina bezmaksas bērnu aizvešanu uz kaimiņpagasta bērnudārzu," pieredzē dalās LV portāla lasītāja. Viņa interesējas: "Kas ir atbildīgs par šiem bērniem transportēšanas laikā un kas ir atbildīgs par bērnu izvešanu (~15m) no autobusa uz pirmsskolas izglītības iestādi un otrādi? Vai katram vecākam, ignorējot savu maizes darbu, jāceļo mazajam līdzi ar pašvaldības transportu, lai personīgi ievestu un izvestu bērnu no pirmsskolas izglītības iestādes?"

MK noteikumu Nr.571 "Ceļu satiksmes noteikumi" 199.punkts paredz: pārvadājot bērnu grupas, kas dodas ekskursijās, uz sporta pasākumiem u.tml., autobusā jāatrodas vismaz vienam pieaugušajam pavadonim. Turklāt arī Bērnu tiesību aizsardzības likuma 24.pants skaidri definē: bērnu līdz septiņu gadu vecumam vienu atstāt nedrīkst. Tātad kādam pieaugušajam vai jaunietim, vecākam par 13 gadiem, bērni ir jāpavada.

Risinājums Nr.1 – bērnus pavada pedagogs, kāds no vecākiem

Neskaidrības rodas no tā, ka iepriekšminētajos MK noteikumos nav skaidri pateikts, kas īsti ir šis pavadonis - brīvprātīgais vai algots darbinieks, stāsta Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere.

Ņemot vērā, ka 7 gadu vecumu nesasniegušu bērnu nedrīkst atstāt bez uzraudzības un līdz ar to viņš nedrīkst braukt viens pats, risinājumi varētu būt dažādi. Ja šī problēma skar tikai vienu bērnu, tad, piemēram, vecāks pats privāti var vienoties ar kādu vecāko klašu skolēnu, kas sasniedzis vismaz 13 gadu vecumu un brauc ar to pašu autobusu, lai tas mazo ievestu un izvestu no grupiņas telpām.

"Pavadonis bērnus autobusā ne tikai pieskata, bet arī māca, kā uzvesties sabiedriskā transportā ceļa laikā."

Vienlīdz to var veikt arī sabiedriskā kārtā kāds no pieaugušajiem. Piemēram, kāds no bērnu vecākiem vai vairāki vecāki pēc grafika, jo katram pavadīt savu bērnu arī nebūtu lietderīgi.

Tas var būt arī izglītības iestādes darbinieks, kurš pats brauc uz darbu ar šo autobusu. Pirms tam katram vecākam, kura bērni autobusā brauc uz bērnudārzu, ir jāraksta pirmsskolas izglītības iestādei iesniegums, norādot, kuru personu pilnvaro kā sava bērna pavadoni nokļūšanai uz bērnudārzu un atpakaļ uz mājām, skaidro L.Grāvere.

Risinājums Nr.2 – algots pavadonis

Ja jautājums skar vairākus vecākus, to var risināt, pašvaldībai algojot pavadoni, informē L.Grāvere. Tomēr viņa akcentē, ka vispirms gan būtu jāizvērtē pavadoņa algošanas lietderība, t.i., vai pavadoni nevar nodrošināt sabiedriskā kārtā.

Šāds pavadonis tiek algots vairākās pašvaldībās, nereti tas bērnus sagaida no autobusa, savukārt vakarā tas bērnus saģērbj un aizved līdz transportlīdzeklim. Tad vecākiem nav jāuztraucas par to, kā mazais nokļūs mājās; vecāki bērnu pavada tikai līdz autobusam un sagaida pieturā.

Tomēr ne vienmēr ir pietiekami ar to, ka pavadonis būtu pieejams vien ceļā no un uz autobusu, viņš var būt nepieciešams arī pašā transportlīdzeklī, ir pārliecināta Mālpils novada pirmsskolas izglītības iestāde "Māllēpīte" vadītāja Malda Čelnova. "Pavadonis bērnus autobusā ne tikai pieskata, bet arī ceļa laikā māca, kā uzvesties sabiedriskā transportā. Turklāt bērni mēdz dīdīties, var sasisties, un tieši pavadonis viņus var uzraudzīt. Ziemā bērni atkal ir satuntulēti, autobusi nav ar zemu grīdu, tāpēc tur jābūt kādam, kas palīdzētu izkāpt. Šīs sīkās nianses arī runā par labu atsevišķi algotam pavadonim."

Pašus mazākos tomēr ved vecāki

Katru gadu pirmsskolas bērnu skaits, kurus ved Mālpils novada pašvaldības organizētais autobuss, mainās – tie ir 13 līdz 20 bērni. Pavadonis kā atsevišķa pašvaldības algota darbavieta ieviesta jau 2012.gadā. Vecākiem atliek vien atvest bērnus uz pieturu un viņus tur vēlāk sagaidīt.

Tā kā Vispārējās izglītības likuma 20.1pants paredz, ka pirmsskolas izglītība ir obligāta no piecu gadu vecuma, tad arī priekšroka pārvadājumam pašvaldības transportā ir tiem bērniem, kuri ir vecumā no pieciem līdz sešiem gadiem. PII vadītāja M.Čelnova skaidro, ka bērnudārzam mēdz būt nesaskaņas ar vecākiem, kas vēlas, lai pārvadātu arī mazākus bērnus, tomēr tādus var paņemt tikai vienu vai divus, jo pavadonim ir "tikai divas rokas". Turklāt jaunākie bērni ir jātur klēpī.

Līdzīgi rīkojas arī Tukuma novadā – tos bērnus, kas mazāki par pieciem gadiem, pārsvarā tomēr pavada vecāki. Izglītības pārvaldes metodiķe pirmsskolas izglītības jautājumos Marija Kazakova stāsta, ka sākotnēji vairākus bērnus pavadīja viens no vecākiem. Nododot mazos viņu vecākiem, tas saņēmis parakstu žurnālā, ka visi bērni droši nogādāti.

Tomēr šobrīd novads algo divas pavadones, kas pavada bērnus autobusā no tuvējā Sēmes pagasta un atpakaļ. Savukārt citos maršrutos izlīdzas ar pedagogu.  Kā skaidro metodiķe, nav lielas atšķirības starp to, vai tas ir pedagogs vai algots pavadonis. Galvenais, lai viņš būtu atbilstoši instruēts, jo ir atbildīgs par bērnu drošību.

Tukuma novads patlaban ir gatavs algot arī vairākus pavadoņus, ja vecāki izrādīs nepieciešamību pēc tādiem. Līdzīgi arī citos novados, piemēram, Ķekavas, Pāvilostas un citos, tiek algoti pavadoņi.

Tomēr, kā jau minēts, šis jautājums skatāms kontekstā ar to, cik daudzi vecāki saskaras ar šo problēmu. Tāpēc L.Grāvere iesaka šo jautājumu sākotnēji izskatīt bērnudārza vecāku sapulcē vai skolas padomē, lai kopīgi vienotos par iespējamo risinājumu.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI