SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
30. jūlijā, 2015
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Pirmsskola
6
6

Bērnudārzs vasarā: vajadzētu nodrošināt, bet pašvaldību iespējas atšķiras

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Bez šaubām, arī bērnudārza personāls ir pelnījis doties ikgadējā atpūtā, un vasaras mēneši, kad pieprasījums pēc bērnudārza pakalpojuma ir daudz mazāks nekā citos gadalaikos, ir tam piemērotākais laiks.

FOTO: Lita Krone/ LETA

Lielākā daļa bērnu vasaru gaida ar nepacietību, taču daudziem vecākiem tradicionālā atvaļinājumu un skolas brīvlaika sezona rada papildu raizes. Īpaši ja mazulis vēl nav atstājams bez uzraudzības un pašvaldības bērnudārzs uz vairākām nedēļām tiek slēgts. Tāpēc LV portāla e-konsultāciju sadaļā nereti tiek iesūtīti jautājumi, ko šādos gadījumos paredz normatīvais regulējums.
īsumā
  • Pašvaldības pienākums ir nodrošināt bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, iespēju iegūt pirmsskolas izglītību.
  • Pirmsskolas izglītības iestādei katru gadu no 1.jūnija līdz 31.augustam jānodrošina darbs vasaras periodam, sekmējot bērna vispusīgu attīstību.
  • Vecāki ir tiesīgi vērsties pie bērnudārza vadītāja vai pašvaldības ar lūgumu nodrošināt bērnam iespēju apmeklēt pirmsskolas izglītības iestādi vasaras mēnešos.

Piemēram, LV portāla lasītāja raksta: "Vēlos saprast, vai pašvaldībai jānodrošina dārziņš visu cauru gadu? Ja pagasta dārziņš vasarā ir slēgts vairāk nekā piecas nedēļas, kur pašvaldība drīkst piedāvāt citu dārziņu – cik lielā attālumā no dzīvesvietas? Vai tas ir normāli, ka alternatīvs bērnudārzs tiek piedāvāts 25-30 km attālumā, un vai šādā gadījumā pašvaldībai nav jānodrošina speciālais autobuss bērniem, kas viņus turp aizved? Vai likums regulē šādus gadījumus?"

Bērnudārzs jānodrošina arī vasaras mēnešos

Kā skaidro Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD), pašvaldības kompetenci un funkcijas izglītības jomā nosaka likums "Par pašvaldībām" un Izglītības likums. Atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 15.panta ceturtajai daļai gādāt par iedzīvotāju izglītību, tai skaitā pirmsskolas un skolas vecuma bērnu nodrošināšanu ar vietām mācību un audzināšanas iestādēs, ir viena no pašvaldības autonomajām funkcijām. Savukārt Izglītības likuma 17.panta pirmajā daļā noteikts katras pašvaldības pienākums nodrošināt bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, iespēju iegūt pirmsskolas izglītību bērna dzīvesvietai tuvākajā izglītības iestādē vai tuvākajā izglītības iestādē, kas īsteno izglītības programmu valsts valodā, neatkarīgi no attāluma. "Turklāt, ja nav iespējams izmantot sabiedrisko transportu, pašvaldībai ir jānodrošina transports izglītojamo nokļūšanai bērnudārzā un atpakaļ dzīvesvietā," uzsver IKVD.

Bērnudārza pakalpojumam ir jābūt pieejamam visu gadu, un vasaras mēneši nav izņēmums. Atbilstoši Ministru kabineta noteikumos Nr.533 "Noteikumi par valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijām" noteiktajiem pirmsskolas izglītības programmu paraugiem (MK noteikumi 1.–4.pielikums) pirmsskolas izglītības iestādei katru gadu no 1.jūnija līdz 31.augustam jānodrošina darbs vasaras periodam, sekmējot bērna vispusīgu attīstību.

"Bērnudārza pakalpojumu būtu jānodrošina visu gadu."

Ievērojot minēto, vasaras mēnešos pirmsskolas izglītības iestādēm, IKVD ieskatā, ir jābūt pieejamām gan izglītojamajiem, kuri nākamajā mācību gadā turpinās pirmsskolas izglītības programmas apguvi, gan arī tiem izglītojamajiem, kuri septembrī uzsāks mācības pamatizglītības programmā.

Protams, vasaras laikā pirmsskolas izglītības iestādēs pilnībā netiek īstenotas izglītības programmas. Tā vietā tiek organizētas dažādas nodarbības, kas nostiprina bērnu iegūtās zināšanas, iemaņas un prasmes. IKVD uzsver: "Iestādes vadītāja kompetencē ir lemt par lietderīgā laika pavadīšanu, vienlaikus nodrošinot izglītības iestādes darba organizāciju atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam."

Par izmaiņām vecāki tiek brīdināti laikus

Neskatoties uz to, lai nodrošinātu kvalitatīvu pirmsskolas izglītības pakalpojuma kvalitāti visa gada garumā, katrā bērnudārzā vismaz pāris nedēļas jāveic lielāki vai mazāki labiekārtošanas darbi, piemēram, iekštelpu kosmētiskais remonts. Bērnu drošības un labsajūtas labad šādas aktivitātes vēlams veikt laikā, kad bērnudārzs ir slēgts.

Bez šaubām, arī bērnudārza personāls ir pelnījis doties ikgadējā atpūtā, un vasaras mēneši, kad pieprasījums pēc bērnudārza pakalpojuma ir daudz mazāks nekā citos gadalaikos, ir tam piemērotākais laiks.

Parasti par plānotajām izmaiņām pašvaldības bērnudārza darbā vecāki tiek iepriekš informēti. Piemēram, "ja bērnudārzs vasarā tiek slēgts, tiem vecākiem, kuri ir pieteikušies, pēc noteikta grafika tiek nodrošināta bērna aprūpe tuvākajos bērnudārzos," par esošo kārtību Rīgā stāsta Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāve Sarmīte Baltmane. Arī Jelgavas pilsētas pašvaldības bērnudārzi vasaras periodā strādā pēc saskaņota grafika. "Bērnudārzu vasaras darba grafiku veidojam pēc principa – ja viens bērnudārzs tiek slēgts uz piecām nedēļām, tajā laikā strādās ģeogrāfiski tuvākais bērnudārzs un otrādi, tādējādi nodrošinot tiem bērniem, kam nepieciešams, iespēju apmeklēt tuvāko izglītības iestādi," stāsta Jelgavas Izglītības pārvaldes galvenā speciāliste pirmsskolas izglītībā Sarmīte Joma.

"Tiklīdz vecāki kļuva gana uzstājīgi un sūdzību skaits pieauga, sapratām, ka prakse slēgt bērnudārzu vasarā jāatmet."

Tādējādi bērnudārza pieejamība vasaras periodā vismaz lielajās pilsētās, kur attālumi starp bērnudārziem ir nelieli, nav problēma. Sarežģītāka situācija ir lauku pašvaldībās, kur tuvākā pirmsskolas izglītības iestāde, patiesi, ir 25-30 km attālumā un īslaicīga bērnudārza maiņa var sagādāt vērā ņemamas neērtības gan vecākiem, gan pašvaldībai.

Tas ir iemesls, kādēļ, piemēram, Raunas novada bērnudārzs ir slēgts tikai divas augusta pēdējās nedēļas. Kā norāda novada domes priekšsēdētāja Evija Zurģe, tas ir minimāli nepieciešamais laiks, lai sakārtotu telpas un veiktu nepieciešamos labiekārtošanas darbus pirms jaunā mācību gada uzsākšanas. Viņasprāt, laika periodam, kad bērnudārzs vasarā tiek slēgts, ir jābūt samērīgam. Ja vecāki par situāciju tiek informēti jau pavasarī, pēc domes priekšsēdētājas domām, tas ir pietiekams laiks, lai situācijai pielāgotos un saskaņotu divu nedēļu atvaļinājumu ar darba devēju.

Pieaugot pieprasījumam, pašvaldības spiestas pielāgoties

Gan Raunas, gan Jelgavas domes pārstāves atzīst, ka bērnudārza nodrošināšana vasaras mēnešos ir salīdzinoši nesen ieviesta prakse, un pirms pāris gadiem arī šajās pašvaldībās bērnudārzi vasaras laikā tika slēgti, jo nebija pieprasījuma. "Tiklīdz vecāki kļuva gana uzstājīgi un sūdzību skaits pieauga, sapratām, ka prakse slēgt bērnudārzu vasarā jāatmet," atminas E.Zurģe.

Arī Izglītības kvalitātes valsts dienests atgādina - situācijā, kad bērnudārzs vasaras mēnešos tiek slēgts, ievērojot Izglītības likuma 57.pantā noteiktās tiesības bērna izglītošanas nodrošināšanā, bērna vecāki (personas, kas realizē aizgādību) ir tiesīgi vērsties pie bērnudārza vadītāja ar lūgumu nodrošināt bērnam iespēju apmeklēt pirmsskolas izglītības iestādi vasaras mēnešos.

Savukārt, ja rodas jautājumi vai neskaidrības par iespēju saņemt pirmsskolas izglītības pakalpojumu, vecākiem ir jāvēršas pašvaldībā. Ja rodas papildu jautājumi, IKVD aicina vērsties Izglītības kvalitātes valsts dienestā (Rīgā, Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī 14, 3.stāvā, tālrunis 67367202).

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI