SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
17. jūlijā, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ģimene
1
1

Par ģimenes valsts pabalstu vasarā izlaiduma klašu audzēkņiem

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Izlaiduma klasēs izglītojamajiem ģimenes valsts pabalsta izmaksu pārtrauc ar 1.jūliju. Pēc 12.klases absolvēšanas pabalstu vairs nemaksā. Pēc 9.klases pabeigšanas pabalsta izmaksu pārtrauc un atsāk rudenī, ja bērns turpina mācības.

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Ģimenēm par bērniem, kuri jūnijā pabeiguši 9.klasi, no 1.jūlija ģimenes valsts pabalsta izmaksu pārtrauc. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) pabalstu atsāk maksāt, ja septembrī skolēns turpina mācības - 10.klasē vai profesionālās izglītības iestādē, ja nesaņem stipendiju.
īsumā
  • Ģimenes valsts pabalstu piešķir par bērnu, kas ir vecumā no 1 gada līdz 15 gadiem vai ir vecāks par 15 gadiem, mācās vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē (nesaņemot stipendiju).
  • Pabalsts no 2015.gada 1.janvāra: par pirmo bērnu 11,38 eiro, par otro - 22,76 eiro, par trešo un nākamajiem bērniem - 34,14 eiro.
  • Pabalsta izmaksu par bērniem, kuri turpinās mācības, VSAA atjaunos oktobrī, izmaksājot arī no 1.jūlija līdz 30.septembrim neizmaksātās summas.

Ministru kabineta noteikumi Nr.1517 par ģimenes valsts pabalsta izmaksas kārtību paredz, ka ģimenēm par bērniem, kuri jūnijā pabeiguši 9.klasi, no 1.jūlija ģimenes valsts pabalsta izmaksu pārtrauc, un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) to neizmaksā par jūliju un augustu, informē VSAA preses sekretāre Iveta Daine.

Ja skolēns septembrī uzsāk mācības 10.klasē, tad pabalsta izmaksas atsākšanai izziņa no mācību iestādes nav nepieciešama. VSAA par bērniem, kas mācās vispārējās izglītības iestādē, informāciju septembrī saņems no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un, pamatojoties uz šo informāciju, turpinās izmaksāt ģimenes valsts pabalstu.

Ja bērns pēc 15 gadu vecuma sasniegšanas turpina mācīties profesionālās izglītības iestādē un nesaņem stipendiju, tad pabalstu turpina maksāt līdz 19 gadu vecuma sasniegšanas dienai. Šajā gadījumā septembrī vecākiem jāiesniedz izziņa no mācību iestādes Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai.

Ja jaunietis uzsāk mācības profesionālās izglītības iestādē un saņem stipendiju, tad septembrī VSAA nodaļā jāiesniedz izziņa no skolas, lai saņemtu pabalstu par jūliju un augustu. Par turpmāko periodu pabalsts netiks izmaksāts.

Pabalsta izmaksu par bērniem, kuri turpinās mācības, VSAA atjaunos no oktobra, izmaksājot arī no 1.jūlija līdz 30.septembrim neizmaksātos pabalstus.

Par skolēniem, kuri pabeidz 8.,10. vai 11.klasi VSAA ģimenes valsts pabalsta izmaksu nepārtrauks un turpinās maksāt arī par vasaras mēnešiem.

Pabalstu pēc 12.klases absolvēšanas neatkarīgi no jaunieša vecuma VSAA  pārtrauc izmaksāt no1.jūlija.

Ģimenes valsts pabalsta apmērs par pirmo bērnu ir 11,38 eiro mēnesī, par otro bērnu ģimenē – 22,76 eiro, par trešo bērnu un nākamajiem bērniem – 34,14 eiro.

Informācija par ģimenes valsts pabalstu atrodama VSAA mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI