SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
22. novembrī, 2014
Lasīšanai: 14 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
8
16
8
16

Vai grūtniecei jāpērk dzemdību komplekts? Vai topošajam tētim jāiet pirmsdzemdību kursos?

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Visi materiāli, kas nepieciešami dzemdību procesa nodrošināšanai, tostarp dzemdību komplekts, ir iekļauti dzemdību tarifā, ko apmaksā valsts.

FOTO: SXC

Neskatoties uz to, ka dzemdību palīdzība tiek apmaksāta no valsts budžeta līdzekļiem, papildus dažādām higiēnas precēm, ko ārstniecības iestādes grūtniecei ieteic sarūpēt, ierodoties dzemdību nodaļā, līdzņemamo mantu sarakstos nereti ir iekļautas lietas, ko paredzēts izmantot dzemdību procesa nodrošināšanai, piemēram, sterilu medicīnas materiālu „dzemdību komplektu” vai Microlax klizmas. Kāpēc tas nepieciešams un kas notiek, ja grūtniece minētās lietas nav iegādājusies, skaidro LV portāls.
īsumā

Visi materiāli, kas nepieciešami dzemdību procesa nodrošināšanai, ir iekļauti dzemdību tarifā, ko apmaksā valsts.

Iestājoties ārstniecības iestādē dzemdību palīdzības saņemšanai, grūtniecei ir jāiesniedz:

  • personu apliecinošs dokuments,
  • mātes pase,
  • ultrasonogrāfisko un imūnhematoloģisko izmeklējumu rezultātu oriģināli,
  • ārsta atzinums par plaušu veselības stāvokli personai, kas piedalīsies dzemdībās.

Ārstniecības pakalpojumu veidus un apjomus, kuri tiek apmaksāti no valsts budžeta un pakalpojuma saņēmēja līdzekļiem, nosaka Ministra kabineta noteikumi Nr.1529 "Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība". Saskaņā ar tiem grūtnieces un sievietes pēcdzemdību periodā līdz 42 dienām, ja tiek saņemti veselības aprūpes pakalpojumi, kas saistīti ar grūtniecības un pēcdzemdību novērošanu un grūtniecības norisi, ir atbrīvotas no pacientu iemaksas.

Tas nozīmē, ka grūtniecei jāmaksā pacienta iemaksa 4,27 eiro apmērā tikai par pirmo ambulatoro vizīti pie ginekologa, stājoties grūtniecības uzskaitē. Turpmākās konsultācijas un nepieciešamie izmeklējumi saistībā ar grūtniecības novērošanu ir bez maksas. Arī pēcdzemdību periodā līdz 42 dienām sievietei ir tiesības saņemt valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, kas saistīti ar pēcdzemdību novērošanu.

Kādi veselības aprūpes pakalpojumi grūtniecēm tiek apmaksāti no valsts budžeta līdzekļiem, uzskaitīts MK noteikumu Nr.611 "Dzemdību palīdzības nodrošināšanas kārtība" 1.pielikumā atrodamajā tabulā "Dzemdību palīdzība grūtniecības un pēcdzemdību periodā", kurā ir detalizēti aprakstīts grūtniecības novērošanas plāns – kādus pakalpojumus valsts katrā grūtniecības posmā nodrošina un apmaksā topošajai māmiņai. Turklāt šeit uzskaitītais pakalpojumu grozs nav jāuztver kā maksimums, ko sieviete var saņemt, gaidot bērniņu. Izvērtējot pacientes veselības stāvokli, ārsts, kas nodrošina grūtniecības novērošanu, ir tiesīgs noteikt papildu izmeklējumus, piemēram, ārsta speciālista konsultāciju un laboratoriskus izmeklējumus, kā arī izsniegt nosūtījumu izmeklējumu veikšanai.

Tiesa, ja tiek saņemta medicīniskā palīdzība, kas nav saistīta ar grūtniecības novērošanu, piemēram, tiek salauzta roka vai sāp auss, par saņemtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem grūtniecei būs jāveic pacientu iemaksas.

Princips "nauda seko grūtniecei"

Grūtniece var brīvi izvēlēties ārstu un ārstniecības iestādi Latvijā, kur saņemt valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu. Nacionālais veselības dienests (NVD) savā mājaslapā norāda: "Izmeklējumi grūtniecēm, ko apmaksā valsts atbilstoši grūtniecības novērošanas plānam, tiek apmaksāti virs ārstniecības iestādei noteiktiem budžeta līdzekļiem - tiek ievērots princips "nauda seko grūtniecei"."

"Nevienai sievietei, dodoties uz dzemdību nodaļu, nevajadzētu uztraukties par to, vai pietiks dzemdībām nepieciešamie materiāli."

Taču svarīgi atcerēties, ka grūtniecības novērošana tiek apmaksāta no valsts budžeta līdzekļiem tikai tādā gadījumā, ja to veic ārsts, kurš ir līgumattiecībās ar NVD un sniedz valsts apmaksātus veselības pakalpojumus. Ja grūtniece izvēlēsies stāties uzskaitē pie ārsta, kuram nav līgumattiecību ar NVD, visi grūtniecības novērošanas pakalpojumi (tai skaitā laboratoriskie, diagnostiskie izmeklējumi) būs par maksu atbilstoši ārstniecības pakalpojumu cenrādim.

Informāciju, kurās ārstniecības iestādēs var saņemt valsts apmaksātas ginekologu un citu speciālistu konsultācijas, iespējams atrast NVD mājaslapas sadaļā "Ambulatorās iestādes un ārsti speciālisti". Ja vēlaties uzzināt, vai kāds konkrēts ārsts ir līgumattiecībās ar valsti, tas jāpajautā pašam ārstam vai arī iespējams vērsties NVD, zvanot pa bezmaksas informatīvo tālruni 80001234 (darbdienās no plkst. 8.30 līdz 17.00).

Dzemdību palīdzība – bez maksas

Tāpat kā grūtniecības novērošana, arī dzemdību palīdzība atbilstoša profila ārstniecības iestādē, kas noslēgusi līgumu ar NVD, ir apmaksāta no valsts budžeta līdzekļiem.

Valsts apmaksātu dzemdību palīdzību sniedz 19 ārstniecības iestādēs, un to saraksts pieejams NVD mājaslapas sadaļā "Veselības aprūpes pakalpojumi" > "Grūtniecības novērošana un dzemdības".

Topošajām māmiņām būtu vērts zināt, ka par dzemdību palīdzību viņai papildus jāmaksā tikai tad, ja viņa izvēlēsies saņemt ārstniecības iestādes piedāvātos maksas pakalpojumus, piemēram, paaugstināta komforta palātu vai izvēlēsies konkrētu ārstu, kurš sniegs dzemdību palīdzību. Par šādiem papildu pakalpojumiem būs jāmaksā atbilstoši ārstniecības iestādes maksas pakalpojumu cenrādim. Taču maksas pakalpojumu saņemšana ir pacientes brīva izvēle un to neizmantošana nevar kļūt par iemeslu atteikumam sniegt valsts apmaksātas dzemdības, norāda NVD.

"Valsts apmaksātu dzemdību tarifā, atbilstoši kuram Nacionālais veselības dienests veic samaksu par pakalpojumu, ir paredzēti izdevumi par ārstniecības līdzekļiem. Izdevumi paredzēti, lai ārstniecības iestāde varētu nodrošināt pacienti ar dzemdību laikā nepieciešamajiem medikamentiem un materiāliem." Tātad visi materiāli, kas nepieciešami dzemdību procesa nodrošināšanai, tostarp dzemdību komplekts, ir iekļauti dzemdību tarifā, ko apmaksā valsts, skaidro NVD Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Māra Āboliņa.

Kas ir dzemdību komplekts?

Neskatoties uz iepriekš minēto, joprojām vairākās slimnīcu mājaslapās, kā arī vecmātes un māmiņas ar dzemdību pieredzi iesaka iegādāties aptiekā dzemdībām paredzētu sterilu medicīnas materiālu komplektu jeb t.s. dzemdību komplektu. Tiesa, ar piebildi, ka šādam ieteikumam ir rekomendējošs raksturs, tātad tā nav obligāta prasība, un slimnīcas personāls nedrīkst prasīt šādu komplektu iegādāties, ja tas nav izdarīts pēc pašas iniciatīvas.

Tomēr interneta portālos atradīsies ne mazums diskusiju, kur topošās mammas mēģina tikt skaidrībā - kā tad pareizi rīkoties? – pirkt vai nepirkt šo dzemdību komplektu, ja jau tāds ir ieteicams, un kas tas vispār ir.

"Maksas pakalpojumu saņemšana ir pacientes brīva izvēle."

NVD pārstāve M.Āboliņa norāda, ka jēdziens "dzemdību komplekts" nekur nav definēts un normatīvos aktos neparādās – tas ir komplekts, ko var iegādāties aptiekā, un to saturs un cena var atšķirties. Tā galvenā funkcija ir nodrošināt tīrību dzemdību procesā. Sertificēta vecmāte Māra Grieze stāsta, ka šādā dzemdību komplektā parasti ir iekļauts liels mitruma necaurlaidīgs palags, kuru var uzklāt uz gultas vai dzemdību galda, kur pasaulē nāks bērniņš, kā arī vairāki mazāki autiņi un absorbējošas salvetes no ārkārtīgi maiga un mīksta materiāla, ko dzemdību brīdī var izmantot gan sieviete savām vajadzībām, gan vecmāte mazuļa noslaucīšanai un sildīšanai. Dzemdību komplektā var būt (bet ne vienmēr ir) iekļauts arī priekšauts vecmātei, ko uzvilkt dzemdību brīdī, un cieši pieguloša pirmā cepurīte bērniņam, kura tiek uzvilkta uzreiz pēc piedzimšanas (arī cepurīte nav atrodama visos dzemdību komplektos).

Vai sievietei pirms dzemdībām patiešām ir jāsatraucas par absorbējošiem paladziņiem un tīrību? Protams, nē. "Nevienai sievietei, dodoties uz dzemdību nodaļu ārstniecības iestādē, nevajadzētu uztraukties par to, vai pietiks dzemdībām nepieciešamie materiāli," uzsver NVD pārstāve M.Āboliņa. "Ārstniecības iestādei jāvar nodrošināt dzemdību norisei nepieciešamos ārstniecības un higiēnas materiālus arī tad, ja sieviete ir ieradusies tikai ar dokumentiem."

Kāpēc dzemdību komplekts ir ieteicams?

Dažkārt dzird sakām, ka valsts katrai sievietei nodrošina tikai vienu dzemdību komplektu un, kad tas izlietots, jāpērk pašai. Patiesībā nelielos, vienām dzemdībām paredzētos dzemdību komplektus, kādus iespējams iegādāties aptiekā, slimnīcās lielākoties neizmanto, jo nepieciešamos materiālus iepērk vairumā un attiecīgi lieto pēc vajadzības. Nevajadzētu būt tā, ka dzemdētājai netiek piedāvāti maiņas palagi, ja viņai nav līdzi savs dzemdību komplekts, uzsver M.Āboliņa.

Tiesa, materiāli, kādi tiek izmantoti attiecīgā ārstniecības iestādē dzemdību palīdzības sniegšanai, var atšķirties. Ne visas iestādes nodrošina vienreiz lietojamus, mīkstus un šķidrumu uzsūcošus materiālus, kādi atrodami aptiekā nopērkamos dzemdību komplektos. Piemēram, daļā ārstniecības iestāžu lieto vairākas reizes mazgātus auduma paladziņus un autiņus, kas, protams, ir tīri un dezinficēti, bet nav tik mitruma necaurlaidīgi un patīkami kā vienreiz lietojamie materiāli.

"Visi materiāli, kas nepieciešami dzemdību procesa nodrošināšanai, tostarp dzemdību komplekts, ir iekļauti dzemdību tarifā, ko apmaksā valsts."

"Slimnīcā noteikti tiek nodrošināts minimums, kas nepieciešams," pieredzē dalās vecmāte M.Grieze. "Taču, ja sieviete to var atļauties un viņa ir iegādājusies dzemdību komplektu, mēs to noteikti izmantojam – tā vienkārši ir papildu ērtība un komforts. Nepieciešamības gadījumā māmiņa jebkurā brīdī materiālus var izmantot savām vajadzībām. Tas ir ērts, sterils un svaigs," viņa secina. Vidējā dzemdību komplekta cena ir aptuveni 7-12 eiro.  

Līdzīgi ir ar Microlax klizmas iegādes nepieciešamību, ko izmanto zarnu attīrīšanai pirms dzemdībām. Ārstniecības iestāde nedrīkst prasīt iegādāties minētās zāles, kuru cena svārstās no 5 līdz 6.50 eiro, tai ir jānodrošina attiecīgā procedūra bez maksas. Tiesa, ja sieviete nav iegādājusies minētās zāles un medicīnas iestāde neizmanto salīdzinoši ērto līdzekli, kas procedūru padara ikdienišķu un vienkāršu, tās pienākums ir piedāvāt alternatīvu - veikt klizmu pēc veco laiku metodēm, kas savukārt nav gluži tas, ko grūtniece vēlētos piedzīvot mirkli pirms dzemdībām.

"Dažādos stacionāros situācija ir atšķirīga," norāda vecmāte M.Grieze. Tāpēc, kad ir skaidrs, kurā iestādē plānots laist pasaulē bērniņu, šie ir jautājumi, kas iepriekš pārrunājami ar vecmāti.

Pirmsdzemdību kursi nav obligāti

Ņemot vērā to, ka liela daļa grūtnieču aprakstītos dzemdību materiālus iepriekš nopērk, kā arī slimnīcas personāls nereti apvaicājas, vai tāds ir sagādāts, ir izveidojies priekšstats, ka tā ir obligāta prasība. Taču tā nav. Vēl viens maldīgs uzskats ir, ka bērna tētim obligāti jāiziet maksas sagatavošanās kursi, lai viņš varētu piedalīties ģimenes dzemdībās.

No valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksātas arī ģimenes dzemdības. Tas nozīmē, ka grūtnieces vīrs vai dzīvesdraugs – bērniņa tētis – vai kāds cits radinieks dzemdībās var piedalīties bez maksas. Savukārt ārstniecības iestādes piedāvātie grūtnieces, viņas vīra vai citas personas psiholoģiskās sagatavošanas kursi pirms dzemdībām netiek apmaksāti no valsts budžeta līdzekļiem un tie nav obligāti, uzsvērts NVD mājaslapā. Tas nozīmē, ka šo kursu neapmeklēšana nevar kļūt par iemeslu atteikumam sniegt valsts apmaksātas ģimenes dzemdības. Taču jāatceras, ja grūtniece izvēlas ģimenes dzemdības, personai, kas piedalīsies dzemdībās, obligāti ir jāuzrāda ārsta atzinums, ka tā neslimo ar tuberkulozi, proti, iepriekš jāveic plaušu fluorogramma.

Šeit vietā būtu atgādināt, kādus vēl dokumentus grūtniecei ņemt līdzi uz slimnīcu paredz MK noteikumi Nr.611. Bez personu apliecinoša dokumenta grūtniecei, iestājoties stacionārā dzemdību palīdzības saņemšanai, jāiesniedz:

  • mātes pase, ko ārstniecības persona izsniedz 16.-18. grūtniecības nedēļā;
  • grūtniecības laikā veikto ultrasonogrāfisko un imūnhematoloģisko izmeklējumu rezultātu oriģināli;
  • radiologa diagnosta atzinums par tās personas plaušu veselības stāvokli, kas piedalīsies dzemdībās, ja grūtniece izvēlas ģimenes dzemdības.

Kopsaucējs ir viens: dzemdību palīdzība tiek apmaksāta no valsts līdzekļiem, un ārstniecības iestādei ir jānodrošina viss nepieciešamais to veiksmīgai norisei. Tā nedrīkst prasīt grūtniecei obligāti iegādāties dzemdību komplektu vai citus dzemdību procesa nodrošināšanai nepieciešamus materiālus. Nepieciešamo lietu saraksts, kurā mēdz iekļaut gan dzemdību komplektu, gan personiskas higiēnas priekšmetus un apģērbu, ir ieteikumi, kas nav uzskatāmi par obligātu prasību, bet domāti pašas māmiņas ērtībai, lai svarīgajā dzīves brīdī varētu justies, cik iespējams, komfortabli, ērti un viņai nekā netrūktu.

Gadījumā ja tomēr dzemdību komplekts ārstniecības iestādē tiek pieprasīts kā obligāts, Nacionālais veselības dienests šādā situācijā ieteic problēmu risināt attiecīgās iestādes administrācijā vai arī lūgt ārstniecības personu obligāto prasību iegādāties dzemdību komplektu vai kādus citus dzemdību procesa nodrošināšanai nepieciešamos materiālus noformēt rakstiskā veidā. Ja šādā veidā domstarpības atrisināt neizdodas - jāvēršas Veselības inspekcijā.

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI