SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
03. oktobrī, 2014
Lasīšanai: 13 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Valsts pārvalde
2
2

Ko der zināt par nobalsošanu vēlēšanās

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jauna slota tīri slauka, ja kāds vispirms paņem to rokās - aiziet uz vēlēšanām un nobalso.

FOTO: Ieva Lūka/ LETA

Saeimas vēlēšanas ir iespēja, kas, ja vien nenotiek kas ārkārtējs, pilsoņiem dota vienreiz četros gados un ir uzskatāma par demokrātijas īstenošanas instrumentu numur 1. Tādēļ ir svarīgi nekļūdīties ne vien principiālajā izvēlē par sarakstu, kuram atdot savu balsi, bet arī vēlēšanu praktiskā pusē – nobalsot tā, lai balss tiek ieskaitīta un atspoguļo vēlētāja gribu nākamās Saeimas sastāvā.

īsumā
  • Balsošanai nepieciešamie dokumenti: Latvijas pilsoņa pase vai vēlētāja apliecība un personas apliecība.
  • Balsojot cita apgabala iecirknī, jūs balsojat par cita apgabala kandidātiem.
  • Ja ir  sabojāta vēlēšanu zīme vai aploksne, ir iespēja saņemt jaunu.
  • Pirms vēlēšanu dienas ir iespējams nodot balsi glabāšanā.

Latvijā Saeimas vēlēšanas notiek reizi četros gados oktobra pirmajā sestdienā. 12.Saeimas vēlēšanas notiks šā gada 4.oktobrī laikā no pulksten 7.00 līdz 20.00 pavisam 1052 vēlēšanu iecirkņos, no kuriem 953 atrodas Latvijā. Vēlēšanas norisināsies piecos vēlēšanu apgabalos – Rīgā, Vidzemē, Latgalē, Zemgalē un Kurzemē. Ārvalstīs nodotās balsis tiks pieskaitītas Rīgas vēlēšanu apgabalam.

Pirms doties uz iecirkni

Kur balsot?

Saeimas vēlēšanās netiek lietots vēlētāju reģistrs, tādējādi vēlētāji vēlēšanu dienā drīkst balsot pēc izvēles jebkurā vēlēšanu iecirknī. To saraksts pieejams CVK mājaslapā. Tomēr jārēķinās, ka nobalsot varēs tikai par tiem deputāta kandidātiem, kas balotējas tajā vēlēšanu apgabalā, kurā jūsu apmeklētais iecirknis atrodas. Tādējādi, piemēram, rīdzinieki, kuri izvēlēsies apmeklēt vēlēšanu iecirkni Valmierā, savu balsi varēs atdot tikai par Vidzemes vēlēšanu apgabalā kandidējošajiem deputātiem. 

Vēlēšanās balotējas 13 partiju un partiju apvienību deputātu kandidātu saraksti, kuros kopā pieteikti 1156 deputātu kandidāti. No 100 ievēlamajiem deputātiem proporcionāli katra apgabala vēlētāju skaitam

  • 32 būs no Rīgas,
  • 26 - no Vidzemes,
  • 15 - no Latgales,
  • 14 – no Zemgales,
  • 13 – no Kurzemes vēlēšanu apgabala.  

Kādi dokumenti nepieciešami?

Saskaņā ar Satversmi tiesības vēlēt ir pilntiesīgiem Latvijas pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā sasnieguši astoņpadsmit gadu vecumu. Tādējādi vēlētājiem, dodoties uz iecirkni, līdzi nepieciešams ņemt derīgu Latvijas pilsoņa pasi. Vēlētāji, kuriem nav derīgas pilsoņa pases, bet ir personas apliecība (eID), vēl līdz 3.oktobrim var izņemt īpaši šim nolūkam paredzētu dokumentu - vēlētāja apliecību. To bez maksas izsniedz tajā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes teritoriālajā nodaļā, kur izsniegta vēlētāja personas apliecība (informācija par izdevējiestādi ir norādīta uz personas apliecības.) Vēlētājiem, kuri balsot dosies ar vēlētāja apliecību, līdzi jāņem arī personas apliecība. Autovadītāja apliecība, kā arī citi dokumenti, pat ja tajos norādīts personas kods, tiesības piedalīties vēlēšanās nedod.

"Tiesības vēlēt ir pilntiesīgiem Latvijas pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā sasnieguši astoņpadsmit gadu vecumu."

Lai nodrošinātu, ka viens vēlētājs nobalso tikai vienu reizi, iecirknī vēlētāja pasē tiks izdarīta atzīme (spiedogs) par dalību vēlēšanās. Ņemot vērā, ka personas apliecībā spiedogu iespiest nevar, vēlētājiem, kuriem ir tikai personas apliecība, spiedogu par dalību vēlēšanās iespiedīs vēlētāja apliecībā, un tā būs jāatdod vēlēšanu iecirkņa komisijai. Diemžēl nav iespējas atteikties no spiedoga iespiešanas pasē, jo spiedogs apliecina personas līdzdalību konkrētajās vēlēšanās un nodrošina to, ka nevar balsot atkārtoti.

Balsošanas kārtība vēlēšanu iecirknī Saeimas vēlēšanās

 1. Ierodoties vēlēšanu iecirknī, uzraugam ir jāuzrāda Latvijas pilsoņa pase vai vēlētājiem, kuriem ir tikai derīga personas apliecība, - personas apliecība kopā ar vēlētāja apliecību. Tas jādara tādēļ, lai pārliecinātos, vai persona ir pilngadīga, tiesīga vēlēt vai pasē jau nav spiedoga, kas liecinātu par nobalsošanu kādā citā iecirknī.

2. Pēc tam jādodas pie reģistrācijas galda, kur vēlēšanu iecirkņa komisijas darbinieks:

  • ierakstīs vēlētāja vārdu, uzvārdu un personas kodu balsotāju sarakstā,
  • iespiedīs spiedogu pasē (vai vēlētāja apliecībā) par dalību 12.Saeimas vēlēšanās; 
  • izsniegs balsošanas dokumentus – vienu vēlēšanu aploksni un komplektu ar vēlēšanu zīmēm.

Vēlētājiem, kuri balsos ar vēlētāja apliecību, tā jāatdod iecirkņa komisijas darbiniekam.

3. Par vēlēšanu zīmju un vēlēšanu aploksnes saņemšanu jāparakstās balsotāju sarakstā.

4. Saņemot balsošanas dokumentus, nepieciešams pārliecināties, ka izsniegtas visas (13) attiecīgajā vēlēšanu apgabalā pieteikto kandidātu sarakstu zīmes un ka uz vēlēšanu aploksnes ir attiecīgā vēlēšanu iecirkņa zīmogs.

5. Balsojot jāievēro balsošanas aizklātums, tāpēc vēlēšanu zīme jāizvēlas un jāaizpilda vēlēšanu kabīnē vai nodalījumā.

6. Lai nobalsotu, no visām vēlēšanu zīmēm jāizvēlas viena – ar to kandidātu sarakstu, par kuru vēlaties balsot.

7. Vēlēšanu zīmē drīkst izdarīt šādas atzīmes:

  • ar "+" zīmi rombā, kas ievelkama rombā līdzās kandidāta vārdam, atzīmēt tos kandidātus, kuru ievēlēšanu vēlētājs īpaši atbalsta,
  • izsvītrot to kandidātu vārdus un uzvārdus, kuru ievēlēšanu vēlētājs neatbalsta. Atcerieties: mīnusa zīme "-", kas ievilkta rombā līdzās kandidāta vārdam, netiek uzskatīta par kandidāta izsvītrošanu un skaitot balsis, netiks ņemta vērā. Ja vēlaties konkrēto kandidātu svītrot, ir jāpārsvītro kandidāta vārds un uzvārds.

Vēlēšanu zīmi var atstāt arī negrozītu, neizdarot tajā nekādas atzīmes.

8. Vēlēšanu zīme ar jūsu izvēlēto kandidātu sarakstu jāievieto aploksnē, aploksne jāaizlīmē un jāiemet vēlēšanu kastē.

9. Neizmantotās vēlēšanu zīmes var atstāt vēlēšanu iecirknī tam paredzētajā vietā.

Ja gadās sabojāt vēlēšanu zīmi

Ja vēlēšanu zīme sabojāta, bet nav ievietota aploksnē un aploksne nav aizlīmēta, vēlētājs drīkst lūgt izsniegt jaunu vēlēšanu zīmju komplektu.

Ja gadās sabojāt vēlēšanu aploksni

Ja vēlēšanu aploksne ir sabojāta, pirms tā aizlīmēta, vēlētājam ir tiesības saņemt jaunu vēlēšanu aploksni. Sabojātā vēlēšanu aploksne jāatdod vēlēšanu komisijas loceklim un par jaunas vēlēšanu aploksnes saņemšanu atkārtoti jāparakstās balsotāju sarakstā.

Citas balsošanas nianses

Ja vēlētājs vēlēšanu zīmē izsvītros visus kandidātus, viņš vienalga būs atdevis savu balsi par šo kandidātu sarakstu, un, skaitot balsis, katrs kandidāts saņems pa vienam svītrojumam.

Ja vēlētājs nobalso ar tukšu aploksni, viņa balss tiek pieskaitīta kopējam derīgo vēlēšanu aplokšņu skaitam, no kura aprēķina 5% barjeras slieksni, kas jāpārsniedz kandidātu sarakstiem, lai iegūtu Saeimas deputātu vietas. Balsojumi ar tukšu aploksni, nosakot vēlēšanu rezultātus, netiek pieskaitīti nevienam kandidātu sarakstam, tāpat arī balsojumi par kandidātu sarakstiem, kuri nepārvar 5% barjeru netiek pieskaitīti nevienam no sarakstiem, kuri to pārvar.

Daļa vēlēšanu iecirkņu jau atvērti

Pirms vēlēšanu dienas vēlēšanu iecirkņos var iepazīties ar kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām, balsošanas kārtību un iesniegt pieteikumus balsošanai vēlētāja atrašanās vietā.

Vēlēšanu iecirkņu darba laiks pirms vēlēšanu dienas:

Pirmdien, 29.septembrī, no plkst.17.00-20.00

Otrdien, 30.septembrī, no plkst. 8.00-11.00

Trešdien, 1.oktobrī, no plkst. 17.00-20.00

Ceturtdien, 2.oktobrī, no plkst. 9.00-12.00

Piektdien, 3.oktobrī, no plkst. 10.00-16.00

Ja nevarat ierasties vēlēšanu iecirknī

Vēlētāji, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties balsošanas telpās un šo vēlētāju aprūpētāji drīkst pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā. Šāda iespēja tiek nodrošināta no 2014.gada 29.septembra līdz 4.oktobrim vēlētāja atrašanās vietai tuvākajā vēlēšanu iecirknī.

Iesnieguma veidlapa PDF un Word formātā pieejama CVK mājaslapā. Taču to drīkst rakstīt arī brīvā formātā. Svarīgi, lai iesniegumā būtu norādīts:

  1. vēlētāja vārds, uzvārds,
  2. vēlētāja personas kods,
  3. iemesls, kādēļ nepieciešama balsošana atrašanās vietā,
  4. precīza adrese, kur jāierodas vēlēšanu komisijas pārstāvjiem.

Ieteicams norādīt arī ēkas ārdurvju kodu, ja tāds ir, un telefona numuru, pa kuru sarežģījumu gadījumā vēlēšanu komisija var sazināties ar vēlētāju.

Iesniegumu vēlēšanu iecirknī drīkst nogādāt jebkura vēlētāja uzticības persona – rads, draugs, pastnieks, sociālās aprūpes darbinieks vai kaimiņš. Vēlētāja uzticības persona iesniegumu ar vēlētāja lūgumu organizēt balsošanu mājās var uzrakstīt arī iecirknī, papildus norādot arī savu vārdu un uzvārdu.

"Piemēram, rīdzinieki, kuri izvēlēsies apmeklēt vēlēšanu iecirkni Valmierā, savu balsi varēs atdot tikai par Vidzemes apgabala kandidātiem."

Iesniegumu iecirknī var nogādāt arī vēlēšanu dienā. Tomēr tādā gadījumā jārēķinās, ka vēlēšanu komisijai obligāti izpildāmi ir iesniegumi, ko tā būs saņēmusi līdz pulksten 12.00. Savukārt iesniegumi, kas saņemti vēlāk, – tikai tad, ja vēlēšanu iecirkņa komisijas pārstāvjiem ir iespējams ierasties pie vēlētāja līdz pulksten 20.00.

Trīs dienas pirms vēlēšanām - 1., 2. un 3.oktobrī – pašvaldībās ar vismaz 7500 iedzīvotājiem varēs nodot balsi glabāšanā.

 Šo izdevību aicināti izmantot vēlētāji, kuri vēlēšanu laikā plāno doties izbraukumā uz ārvalstīm vai nevarēs apmeklēt iecirkni darba dēļ. Pavisam būs 61 šāds iecirknis.

Balsi glabāšanā varēs nodot šādos iecirkņa darba laikos:

  • trešdien, 1.oktobrī, no pulksten 17.00 līdz 20.00,
  • ceturtdien, 2.oktobrī, no pulksten 9.00 līdz 12.00,
  • piektdien, 3.oktobrī, no pulksten 10.00 līdz 16.00.

Nodot balsi glabāšanā atļauts tikai vienu reizi.

Vēlētājs, kurš nodevis balsi glabāšanā, drīkst balsot atkārtoti vēlēšanu dienā, taču tikai tajā iecirknī, kur nodevis balsi glabāšanā. Šādā gadījumā iecirkņa komisija balsotāju sarakstā anulēs ierakstu par balss nodošanu glabāšanā, vēlētāju reģistrēs vēlēšanu dienas balsotāju sarakstā un atkārtoti izsniegs balsošanas materiālus.

Balsošanas iespējas ārvalstīs

Vēlētājiem, kuri vēlēšanu laikā uzturēsies ārvalstīs, paredzētas divas iespējas, kā piedalīties vēlēšanās: balsot kādā no 99 ārvalstīs izveidotajiem vēlēšanu iecirkņiem vēlēšanu dienā 4.oktobrī no pulksten 7.00 līdz 20.00 pēc vietējā laika vai izmantojot pasta balsojumu, kam gan bija jāpiesakās līdz 2014.gada 12.septembrim. Iespēja nobalsot ārvalstīs paplašinājusies – 12.Saeimas vēlēšanās varēs nobalstot arī Apvienotajos Arābu Emirātos, Indijā un Čīlē. Ņemot vērā zemeslodes sadalījumu atšķirīgās laika joslās, pirms balsošana sāksies Latvijā, durvis jau būs vēruši iecirkņi Austrālijā, bet balsošanu noslēgs vēlētāji ASV un Kanādā.

"Balsojumi par kandidātu sarakstiem, kuri nepārvar 5% barjeru, netiek pieskaitīti nevienam no sarakstiem, kuri to pārvar."

Vēlētāji, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir ārvalstīs, bet kuri vēlēšanu dienā uzturēsies Latvijā, drīkst balsot jebkurā no Latvijā izveidotajiem vēlēšanu iecirkņiem. Tomēr jāņem vērā, ka tas būs iespējams, ja vēlētājs nebūs jau pieteicies balsot pa pastu. Tādā gadījumā viņa pasē jau būs Latvijas pārstāvniecībā ārvalstī veikta atzīme par dalību vēlēšanās.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI