SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Zanda Lielbārde
LV portāls
19. aprīlī, 2013
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Satiksme
3
3

Aktualitātes traktortehnikas īpašniekiem un vadītājiem

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts tehniskās uzraudzības aģentūras biroji ir saglabāti 26 Latvijas vietās –kādreizējos rajonu centros, un tajos var ierasties uz eksamināciju, vadītāja apliecības maiņu vai nokārtot citus ar traktortehniku saistītus jautājumus.

FOTO: Boriss Koļesņikovs

Traktortehnikas īpašniekiem un vadītājiem jāveic ne vien ierastās darbības, piemēram, traktortehnikas sagatavošana pavasara darbiem un tehniskā apskate, bet arī jāpievērš pastiprināta uzmanība tādam satiksmē svarīgam dokumentam kā vadītāja apliecībai. Atbildīgā institūcija – Valsts tehniskās uzraudzības aģentūra – aicina pārbaudīt vadītāja apliecības derīguma termiņu, kas, iespējams, ir beidzies, kā arī piedāvā jaunus pakalpojumus traktortehnikas īpašniekiem.
īsumā
  • Traktortehnikas vadītāja apliecību var apmainīt VTUA birojos, līdzi ņemot veco apliecību, pasi, vienu dokumentiem paredzētu foto, medicīnisko izziņu.
  • Tehniskā apskate, kas derīga gadu, ir spēkā līdz talonā atzīmētā mēneša pēdējam datumam.
  • Ar pagaidu atļauju ceļu satiksmē atļauts piedalīties 30 dienas.
  • Pagaidu atļaujas talona otrā pusē norāda gadu, mēnesi un datumu, līdz kuram tas derīgs.
  • Līdztekus esošajām ir izveidotas jauna parauga traktortehnikas numurzīmes, kā arī piedāvāta iespēja no 8 simboliem izveidot individuālo numurzīmi.

Valsts tehniskās uzraudzības aģentūras (VTUA) biroji ir saglabāti 26 Latvijas vietās –kādreizējos rajonu centros, un tajos var ierasties gan uz eksamināciju, gan nokārtot citus ar traktortehniku saistītus jautājumus. VTUA kompetencē ir:

  • nodrošināt traktortehnikas un tās piekabju valsts uzraudzību,
  • piešķirt un anulēt traktortehnikas vadīšanas tiesības un izsniegt traktortehnikas vadītāja apliecības,
  • veikt traktortehnikas un tās piekabju valsts tehnisko apskati un kontroli,
  • uzturēt traktortehnikas, tās piekabju un traktortehnikas vadītāju informatīvo sistēmu.

VTUA traktortehnikas īpašniekiem piedāvā dažādus maksas pakalpojumus, kuru cenas paredz MK noteikumi Nr.522 "Noteikumi par Valsts tehniskās uzraudzības aģentūras sniegto publisko maksas pakalpojumu cenrādi".

Jāpārbauda vadītāja apliecības derīguma termiņš

Valsts tehniskās uzraudzības aģentūras direktors Armands Binovskis norāda: 2003.gads bija zīmīgs ar to, ka vecās traktortehnikas apliecības nomainīja apmēram 21 tūkstotis apliecību īpašnieku. Dokumenta derīguma termiņš ir desmit gadi un nu, 2013.gadā, šo lielo apliecību skaitu vajadzētu mainīt pret jaunām. Lauksaimnieki nav pamanījuši, cik ātri aizsteigušies desmit gadi, taču Ceļu policija ir vērīga un īpaši aktīvi kontrolē ceļu satiksmē iesaistīto traktortehnikas vadītāju apliecības. Jāatceras, ka par braukšanu ar nederīgu vadītāja apliecību ir paredzēts sods, kā to nosaka Administratīvo pārkāpumu kodekss.

Lai apmainītu traktortehnikas vadītāja apliecību, jādodas uz kādu no VTUA birojiem, līdzi ņemot nederīgo apliecību, personas pasi, kā arī vienu dokumentiem paredzētu foto (3x4 cm). Jāpārliecinās arī par medicīniskās izziņas derīguma termiņu, nepieciešamības gadījumā jāsaņem jauna izziņa.

Jaunas prasības tehnisko apskašu talonu un uzlīmju noformēšanāā

A.Binovskis norāda, ka vispārējā noformēšanas kārtībā būtiskas izmaiņas nav ieviestas, bet, lai izvairītos no pārpratumiem un domstarpībām, kas nereti radās, tā kā Ceļu policija mēdza dažādi interpretēt derīguma termiņa beigu datumu, no 2013.gada 2.janvāra ir mainīta tehnisko apskašu uzlīmju un talonu noformēšanas kārtība jeb talonu kompostrēšana. Ja tehniskā apskate traktoram veikta, piemēram, janvārī un ir piešķirta atļauja piedalīties ceļu satiksmē līdz nākamajam gadam, tad uzlīmē vai talonā caurdur janvāri jeb ciparu viens, kas norāda mēneša kārtas skaitli, līdz kuram talons derīgs. Tas nozīmē, ka tehniskā apskate derīga līdz atzīmētā mēneša pēdējam datumam, līdz kuram tad arī ir jādodas uz skati.

"Lauksaimnieki nav pamanījuši, cik ātri aizsteigušies desmit gadi, taču Ceļu policija ir vērīga un īpaši aktīvi kontrolē ceļu satiksmē iesaistīto traktortehnikas vadītāju apliecības."

Ja tehniskajā apskatē ir iegūts otrais novērtējums un piešķirta pagaidu atļauja, tad svarīgs ir datums un mēnesis, tā kā ar pagaidu atļauju ceļu satiksmē var piedalīties vien 30 dienas. Šajā gadījumā talons caurdurts nebūs, bet tā otrā pusē būs precīzi norādīts datums, līdz kuram atļauja ir derīga.

A.Binovskis, atgādina, ka VTUA reģionālajos laikrakstos publicē plašu informāciju, norādot, kurā vietā un cikos būs iespējams veikt traktortehnikas tehnisko apskati. Lauksaimnieku ērtībai tehniskās apskates visos pagastos VTUA nodrošinās divas reizes, atliek vien sekot līdzi grafikam laikrakstos vai meklēt informāciju šeit.

Tehniskās apskates veic saskaņā ar MK noteikumiem Nr.30 "Noteikumi par traktortehnikas un tās piekabju valsts tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļiem".

Numurzīmes – vecas, jaunas un arī ekskluzīvas

Pamatojoties uz lauksaimnieku un traktortehnikas tirgotāju aicinājumu, VTUA reģionālajos birojos tagad var saņemt jauna parauga traktortehnikas un piekabju numurzīmes.

A.Binovskis skaidro, ka jaunās numurzīmes ir garākas formas, lai būtu ērti stiprināt pie jaunāko modeļu tehnikas, līdz ar to ekspluatācijas laikā tās tiks mazāk bojātas.

Jāzina, ka saglabājas numurzīmes veida izvēle un joprojām ir izmantojams arī vecais paraugs. Kā vienas, tā otras numurzīmes cena ir 8,30 lati.

"Ja tehniskā apskate traktoram veikta, piemēram, janvārī un ir piešķirta atļauja piedalīties ceļu satiksmē līdz nākamajam gadam, tad uzlīmē vai talonā caurdur ciparu viens, kas norāda mēneša kārtas skaitli."

No šī gada VTUA piedāvā arī īpašu iespēju – izgatavot numurzīmi pēc individuāla pasūtījumā. Līdz šim tas bija pieejams tikai autoīpašniekiem. Burtu un ciparu kombināciju pasūtītājs var izvēlēties pats, bet tā nedrīkst pārsniegt astoņus simbolus, un reģistrēt to varēs vien tad, ja šādu ciparu un burtu kombināciju iepriekš neviens nebūs reģistrējis. Pirmais pasūtījums, ko veicis Tukuma novada lauksaimnieks, jau ir izgatavots, un numurzīmi rotās uzraksts "T ZEMNIEKS". Ja individuālu numurzīmi izvēlas arī piekabei, tad pirms burtu/ciparu kombinācijas būs burts "P".

Individuālās numurzīme priekšrocība ir ne vien oriģinalitāte. Šādi iespējams popularizēt arī savas saimniecības nozari vai īpašo produktu. Jāņem vērā, ka individuālā numurzīme ir dārgāka un tās iegāde izmaksās 400 latus.

Vēl viena iespēja – izvēlēties numurzīmes no VTUA piedāvātā saraksta ar īpašu ciparu kombināciju. Par šo pakalpojumu būs jāmaksā 19,80 lati.

Ja ir šaubas par traktora jaudu

A.Binovskis atzīst, ka nereti lauksaimniekiem rada bažas trakstortehnikas jauda. Tā kā ar Norvēģijas valdības finansiālu atbalstu ir iepirktas vairākas mobilās diagnostikas tehnikas iekārtas, arī šādās situācijās var meklēt palīdzību VTUA, kas nodrošina faktiskās jaudas mērīšanu jebkuram traktoram. Piesakot pakalpojumu, brigāde atbrauc uz norādīto saimniecību un uz vietas veic diagnostiku. Pakalpojuma cena ir 50,00 lati, kuriem jāpierēķina  attāluma izmaksas 0,40 lati par kilometru no Rīgas līdz pakalpojuma sniegšanas vietai.

Uzmanību – izplūdes gāzes!

A.Binovskis uzsver, kā Latvijai kā ES dalībvalstij ir jāpilda normas, kas attiecas uz traktortehnikas izplūdes gāzēm. Pēdējā laikā Latvijā ieved salīdzinoši lētu un samērā labu traktortehniku, piemēram, no Ķīnas. Tomēr arī jauna tehnika nebūt nav garants izplūdes gāzu atbilstībai noteiktajām normām. Tādēļ, ja zemnieks vēlas iegādāties jaunu traktortehniku un pasargāt sevi no nepatīkamiem pārsteigumiem, vispirms vajadzētu sazināties ar VTUA kontaktpersonu un pārliecināties, vai šo traktoru vispār būs iespējams Latvijā reģistrēt.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI