SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
10. martā, 2017
Lasīšanai: 13 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
21
21

Gada ienākumu deklarācijas iesniegšana EDS. Vēl daži ieteikumi

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Gada ienākumu deklarāciju iesniegšanu no 1. marta paredz likums. Saimnieciskās darbības veicējiem, kam deklarācijas iesniegšana ir obligāta, tas jāizdara trijos mēnešos. Brīvprātīgi deklarāciju pārmaksātā nodokļa atgūšanai var iesniegt triju gadu laikā. 1. martā desmitiem tūkstošu nodokļu maksātāju steidza iesniegt deklarāciju Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS) un ne viens vien „brīvprātīgais” kļuva pikts, ka uzreiz nesanāca – tika piedzīvots līdz šim nebijis vienlaicīgu pieslēgumu skaits un sistēma cīnījās ar pārslodzi. Dienas beigās atklājās, ka sasniegts rekords – tikai elektroniski deklarācijas bija iesnieguši 47 444 cilvēki.
īsumā
  • Vispārējā IIN (likme 23%) maksātājiem ir tiesības atgūt pārmaksāto nodokli par attaisnotajiem izdevumiem – ārstniecības, izglītības pakalpojumiem – un vēl citos likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" noteiktajos gadījumos.
  • Mikrouzņēmumos strādājošajiem nav tiesību uz IIN atmaksu par attaisnotajiem izdevumiem (jo viņi nemaksā pilnu IIN likmi).
  • Deklarējot attaisnotos izdevumus par iepriekšējiem gadiem, D4 pielikumā jāpievieno attiecīgā gada, piemēram, 2014.gada, izdevumu čeki.
  • Zobārstniecības izdevumi D4 pielikumā jānorāda atsevišķi no pārējiem ārstniecības izdevumiem, jo maksājumiem zobārstam un par plānveida operācijām nav gada limita, pārmaksāto nodokli var atgūt no visas summas.

Protams, deklarāciju visparocīgāk iesniegt EDS. Taču atzīsimies godīgi, lai cik daudz mums katram izstāsta un sazīmē, visu rūpīgi neizlasām un neizpētām, taču vajadzētu. VID mājaslapā ir vairāki informatīvie materiāli deklarāciju iesniedzējiem. Piemēram, varētu izmanto šo: "Kā iesniegt iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju", kurā ar attēliem secīgi parādīta un paskaidrota deklarācijas aizpildīšana: https://www.vid.gov.lv/lv/informativie-un-metodiskie-materiali-24.

Vēl viens informatīvs rīks ir vednis – palīgs. Tā norādes palīdz aizpildīt gada ienākumu deklarāciju elektroniski. Tas parādās, sākot pildīt deklarāciju. Uzliekot kursoru uz konkrētas izvēles, cilvēks uz ekrāna redz skaidrojumu – ko konkrētā izvēlne nozīmē.

Protams, attaisnoto izdevumu čeki, kvītis, konta izraksti jāsagatavo pievienošanai – jāieskenē vai jānofotografē katrs atsevišķi. Ja čeku un citu maksājumu dokumentu ir daudz, būs pārskatāmāk, ja visus ievietos atsevišķā mapītē uz ekrāna. Šķiet, lieki teikt, ka čekā arī pašam jāorientējas. No tā informācijas būs nepieciešama samaksātā summa (par izglītību, par ārstniecību, atsevišķi par zobārstniecību, plānveida operāciju). Jānolasa pakalpojuma sniedzēja – nodokļu maksātāja – reģistrācijas numurs. Jānolasa čeka numurs. Uz čeka jābūt vārdam, uzvārdam, personas kodam. Ja uz čeka vārda, uzvārda un personas koda nav, jābūt arī kvītij.

Ja attaisnoto izdevumu čeki pērn ir aizsūtīti VID, izmantojot mobilo lietotni, tad tie jau būs iekļauti/pievienoti deklarācijai. VID iesaka pārliecināties, vai čeku rekvizīti ir norādīti korekti. Tos var norādīt uzreiz – mobilajā aplikācijā, aizpildot anketas ailītes, tikko čeks nofotografēts, bet var arī vēlāk, aizpildot deklarāciju EDS.

Kur esam kļūdījušies un ko neesam zinājuši?

Pirmais lielais iesniedzēju vilnis deklarācijas jau iesniedzis, bet tiem, kas to vēl darīs, iespējams, noderēs dažas papildu norādes un atgādinājumi par likumos paredzēto. Daži ir VID ieteikumi, daži no nodokļu maksātāju LV portālam stāstītās pieredzes.

Mikrouzņēmumos strādājošie attaisnotos izdevumus nevar iesniegt. VID sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa klāsta, ka ir saņemti vairāki jautājumi par to, ka, sagatavojot deklarāciju EDS, D1 pielikumā nav redzami ienākumi, netiek aprēķināta atmaksājamā summa. Iemesls tam – persona nevar saņemt atmaksu par periodu, kurā ienākumi gūti, strādājot mikrouzņēmumā.  Diemžēl mikrouzņēmumos strādājošajiem nav tiesību uz IIN atmaksu par attaisnotajiem izdevumiem (jo viņi nemaksā pilnu IIN likmi). Tas noteikts likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli". Tas pats attiecas uz sezonas laukstrādniekiem un patentmaksātājiem. Attaisnotos izdevumus var piemērot tikai tādiem ienākumiem, kurus apliek ar 23% nodokļa likmi.

Izņēmuma gadījums, ja gada laikā cilvēks, izņemot mikrouzņēmumu, strādājis vēl citā darbavietā, kas nav izvēlējusies mikrouzņēmuma nodokļa likmi, un šie darba periodi nepārklājās, tad IIN atmaksu var saņemt.

Piemēram, no 01.01.2016 līdz 28.02.2016 Maija strādāja tikai mikrouzņēmumā, bet no 01.03.2016 līdz 31.12.2016 strādāja tikai parastā SIA. Par periodu 01.03.201631.12.2016 viņai tiek piemērots neapliekamais minimums un visi atvieglojumi, jo viņa vairs nestrādā mikrouzņēmumā.

Tomēr mikrouzņēmumā strādājošā cilvēka izdevumus par medicīnas un izglītības pakalpojumiem savā deklarācijā var iekļaut viņa ģimenes locekļi, kas ir maksājuši IIN.

2014. gada čeks jāpievieno 2014. gada deklarācijai. Deklarāciju par attaisnotajiem izdevumiem var iesniegt par trim iepriekšējiem gadiem. Par attiecīgo gadu ir jāaizpilda deklarācija un tai jāpievieno konkrētā, piemēram, 2014.gada maksājumu dokumenti.

Zobārsta čeka summa jānorāda atsevišķi. Attaisnotajiem izdevumiem par ārstniecību un izglītību (ieskaitot bērnu interešu izglītību) ir noteikta gada norma – 2016. gadā tā ir 215 eiro. No šādas summas persona var atgūt 23% IIN vai 49,45 eiro par saviem vai savu ģimenes locekļu izdevumiem.

Ja izdevumi gadā bijuši lielāki par 215 eiro, tie tiek pārcelti uz nākamajiem pieciem gadiem. EDS to izdara automātiski, un nākamā gada deklarācijā šī summa jau būs priekšā, EDS to pati ielasīs nākamajā deklarācijā.

49,45 eiro ir iedzīvotāju ienākuma nodoklis (23%). Ja izdevumu summa mazāka par 215 eiro, mazāk arī tiek atmaksāts. D4 pielikumā pievienojot čekus, šie izdevumi jānorāda D4 pielikuma 5. ailē (par izglītību) un 6. ailē (par ārstniecību).

Atsevišķā ailē (8.) ir jāieraksta zobārstniecības un plānveida operāciju maksājumi, jo tiem nav gada limita, tāpēc izdevumus var deklarēt pilnā apmērā. Piemēram, ja zobārstam 2016. gadā samaksāti 1200 eiro, tad kā pārmaksāto nodokli varēs atgūt 276 eiro, jāpiebilst: ja pietiekamā apmērā ir maksāts iedzīvotāju ienākuma nodoklis. jo, protams, valsts neatmaksā atpakaļ vairāk, nekā nodokļu maksātājs nodoklī ir samaksājis. Taču, ja ģimenē ir vairāki nodokļu maksātāji, tieši šos izdevumus (par zobārstu un operāciju) var sadalīt "uz galviņām", proti, ja vienam no ģimenes  alga bijusi maza, attiecīgi arī samaksātais nodoklis mazs, tad daļu šo izdevumu savā deklarācijā var norādīt tas ģimenes loceklis, kuram ir ienākuma nodokļa "rezerve". Vēl svarīgi – zobārstniecības un plānveida operāciju izdevumi netiek pārcelti uz nākamajiem gadiem.

Katram savs D4 pielikums. Ja deklarē ģimenes locekļa izdevumus par izglītību un ārstniecību, par katru ģimenes locekli jāaizpilda atsevišķs D4 pielikums. D4 pielikumā ir norāde "Pievienot personu". Jāieraksta prasītais: vārds, uzvārds, personas kods, radniecība, kā arī jāpievieno, piemēram, mammas maksājumi (čeki u.tml.) par ārstniecības pakalpojumiem.

Kā pareizi pievienot deklarācijai čekus? 

Maksājuma dokumenti jāpievieno D4 pielikumā. K. Augstkalne-Jaunbērziņa norāda, ka ir trīs veidi, kā pievienot čeku deklarācijas D4 pielikumā:

  1. mobilā aplikācija -- > krātuve -- > automātiska ievietošana D4;
  2. dators -- > krātuve -- > automātiska ievietošana D4;
  3. dators -- > manuāla ievietošana D4.

Ieteikums. Jāpievērš uzmanība norādēm, sākot pievienot dokumentus (čekus, kvītis, konta izrakstus u.c.). Jānorāda datums, kāds ir uz maksājuma dokumenta, čeka vai kvīts numurs, īpaši akcentētajā ailē – zaļajā taisnstūrītī – jāieraksta ārstniecības vai izglītības iestādes reģistrācijas numurs (tas ir iestādes/uzņēmuma kā nodokļa maksātāja numurs). Kolīdz reģistrācijas numurs, piemēram, 40003439279, ierakstīts, nākamajā ailē "izlec" pakalpojuma sniedzēja nosaukums – Rīgas 1. slimnīca.

Var gadīties, ka ģimenes ārsta prakse automātiski neatspoguļosies, ja tiek norādīts ārsta kods (3. ailē). Par to nav jāuztraucas, 4. ailē ("Pakalpojuma sniedzēja nosaukums vai vārds, uzvārds") jāieraksta savs ģimenes ārsts, piemēram, Ilzes Kalniņas ārsta prakse. EDS neliegs sagatavoto deklarāciju iesniegt.

Paziņojums, ka deklarācija gatava iesniegšanai, parādās D4 pielikuma apakšā.  

Kā iegrāmatot veselības polises līdzmaksājumu? Deklarācijā pie ārstnieciskajiem izdevumiem ir pieskaitāms arī darba ņēmēja līdzmaksājums par veselības apdrošināšanas polisi, piemēram, 42 eiro, kas pārskaitīti uz darba devēja kontu. Kas šajā gadījumā ir attaisnojuma dokuments un kas jānorāda D4 pielikumā?

VID skaidro: Attaisnojuma dokuments ir darba devēja izziņa, kurā tiek norādīts ar apdrošinātāju noslēgtā līguma numurs, datums, kad līgums slēgts, summa, kādu darba ņēmējs ir samaksājis uzņēmumam/iestādei (darba devējam) kā līdzmaksājumu par veselības apdrošināšanas polisi.

Aizpildot gada ienākumu deklarāciju, D4 pielikumā darba ņēmējs par veikto līdzmaksājumu norāda:

1. ailē "Attaisnojuma dokumenta datums" - izziņas izdošanas datumu,

2. ailē "Attaisnojuma dokumenta numurs" - izziņas Nr.;

3. ailē "Pakalpojuma sniedzēja reģistrācijas numurs vai personas kods" –  apdrošinātāja reģistrācijas Nr.;

4. ailē "Pakalpojuma sniedzēja nosaukums vai vārds, uzvārds" – apdrošinātāja nosaukumu;

6. ailē "Attaisnotie izdevumi par ārstnieciskajiem pakalpojumiem" – izziņā norādīto summu (kā jautājumā minētajā gadījumā – 42 eiro).

Lai darba ņēmējs, aizpildot gada ienākumu deklarācijas D4 pielikumu, varētu precīzi norādīt informāciju par apdrošinātāja reģistrācijas Nr. un nosaukumu, minētajai informācijai ir jābūt iekļautai darba devēja izsniegtajā izziņā.

EDS ziņo par kļūdu. Kad aizpildīts D4 pielikums vai vairāki D4 pielikumi (par ģimenes locekļiem, ja deklarē arī viņu izdevumus), norādīts bankas konta numurs, jāpievērš uzmanība EDS paziņojumiem par kļūdām – paziņojumā konkrēti norādīts, kura pielikuma rinda nav aizpildīta pareizi. Tā jāizlabo (ja nav saprotams, jāskatās informatīvajā materiālā ar norādēm).

Tā gadās. Var izveidoties nevis nodokļa pārmaksa, bet piemaksa. Arī iesniedzot deklarāciju brīvprātīgi, var gadīties, ka gada laikā nodokļu maksātājam izveidojusies nevis nodokļa pārmaksa, bet gan piemaksa. Tādā gadījumā būs pienākums samaksāt norādīto nodokļa summu. VID paskaidro, ka šāda situācija var rasties, ja cilvēks strādājis divās darbavietās un abās ir piemēroti atvieglojumi – tādējādi atvieglojumu ir vairāk, nekā to paredz likums. Arī gadījumā, ja darbinieks ir reģistrēts kā nodokļu maksātājs mikrouzņēmumā, viņam nodokļu atvieglojumi nepienākas.

Lai laikus atklātu šādas darba devēju pieļautas kļūdas, cilvēkiem (piemēram, mainot darbavietu) pašiem vajadzētu sekot līdzi informācijai EDS. Der atcerēties, ka šī sistēma ir lietojama kā pašapkalpošanās portāls un tajā var uzzināt dažādus datus par sevi.

Var pārbaudīt, vai bērna pulciņš ir licencēts. Nodokļa atmaksa pienākas tikai par akreditētiem vai licencētiem pulciņiem un tikai ar 2016. gadu. Tāpēc VID aicināja pašvaldības sagatavot informāciju par licencētajiem interešu izglītības pulciņiem par 2016. gadu. Kopš 1. marta VID visus iegūtos datus ir publiskojis savā mājaslapā, lai vecāki pirms deklarācijas aizpildīšanas varētu pārliecināties, vai attiecīgā interešu izglītības programma ir licencēta. Ja savu pulciņu tomēr neizdodas atrast, tad jāinteresējas vietējā pašvaldībā vai Izglītības iestāžu reģistrā.

Uzrakstiem ir nozīme. Pieslēdzoties EDS, vēl pirms autentifikācijas lapā ir VID informācija, tostarp: "Uzmanību! Automātiskā datu pielasīšana no vietnes "Attaisnoto izdevumu dokumenti" ir pieejama tikai gada ienākumu deklarācijām, sākot ar 2015. gadu. Iepriekšējo periodu gada ienākumu deklarāciju aizpildīšana ar attaisnoto izdevumu datiem ir veicama manuāli."

Aizpildīto un arī jau iesniegto deklarāciju var izdrukāt.

Deklarāciju EDS var aizpildīt arī klientu centrā. Ja patstāvīgi ar deklarācijas iesniegšanu nevarat tikt galā vai ir kāds cits iemesls, kāpēc ir nodoms doties uz VID un pildīt papīra deklarāciju, ieteicams izmantot iespēju aizpildīt deklarāciju EDS uz vietas, VID. Ieguvums būs arī tas, ka nākamreiz zināsiet, kā tas darāms.

VID klientu apkalpošanas centru darbinieki palīdz aizpildīt gada ienākumu deklarāciju elektroniski, izmantojot uz vietas esošos e-kioskus un datorus. Tas ir daudz ātrāk, nekā aizpildīt to manuāli. Lai varētu autentificēties EDS un iesniegt datus par attaisnotajiem izdevumiem, cilvēkam jāzina savas internetbankas parole un jābūt līdzi kodu kartei vai kodu kalkulatoram.

Labs saturs
21
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI