DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. martā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Tropu tauriņu mājā sveic pavasari ar “Zilo morfīdu trakumu”

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
No 29. marta līdz 8. aprīlim Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Tropu tauriņu mājā notiks ilgi gaidītais, jau tradicionāli pavasari vēstošais “Zilo morfīdu trakums”, kas piedāvās paviesoties īstā sapņu valstībā, vienviet sastopot īpaši lielu eksotisko zilo morfīdu skaitu.

Sagaidot pavasara iestāšanos, sveicinot gaismu un pirmos siltos saules starus, īpašā krāsu mākonī pārvērtīsies LU Botāniskā dārza Tropu tauriņu māja. To jau pavisam drīz ieņems krāšņie zilie morfīdi, kas pie mums atceļojuši no siltām un eksotiskām zemēm – tālās Dienvidamerikas, lai ienestu pavasarī arī vēl dusošajā dārzā un palīdzētu atplaukt pirmajiem pavasara ziediem.

Zilo morfīdu kūniņas ir košā, dzeltenzaļā krāsā un pēc formas atgādina palielas lāsītes. Vakar vairāk nekā simts šo kūniņu, mērojušas garo ceļu, ieradās LU Botāniskajā dārzā un šobrīd inkubatorā gaida izšķilšanās brīdi. "Zilo morfīdu trakums" būs unikāla iespēja LU Botāniskā dārza Tropu tauriņu mājas apmeklētājiem ietīties zilā, saulē mirguļojošā, tropisko tauriņu mākonī.

Zilo morfīdu krāšņums slēpjas to izteiksmīgajā spārnu krāsojumā. Tauriņu spārnus klāj caurspīdīgas zvīņas, kas, atstarojot saules starus, veido zilo krāsu. Tieši tāpēc zilais tonis nav vienmērīgs un mainās atkarībā no gaismas krišanas leņķa. Šo tauriņu izskats ir krasi atšķirīgs, kad spārni sakļauti. Tad tie ir pelēkbrūni, ar septiņām viltus actiņām. Šīs divas dažādās dabas īpaši nozīmīgas ir zilo morfīdu izcelsmes vietā, jo palīdz paslēpties no putniem, kuri kāro tos apēst. Tauriņu nosaukums cēlies no sengrieķu miega dieva Morfija vārda.

"Zilo morfīdu trakuma" laikā Tropu tauriņu mājā būs apskatāmi arī citi Dienvidamerikas un Āzijas tropisko džungļu tauriņi, bet, turpat blakus, Acāliju mājā aplūkojama LU Botāniskā dārza acāliju kolekcija, kas ir viena no lielākajām Eiropā un šobrīd saplaukusi pilnos ziedos un košākajās krāsās.

Tropiskie tauriņi mīl siltumu un sauli, tāpēc, lai tos novērotu īpaši aktīvus, iesakām Tropu tauriņu mājas apmeklējumu ieplānot dienas gaišākajā laikā https://www.botanika.lu.lv/nacciemos/.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI