DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. martā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Aizsardzības nozares vadība un Lietuvas Bruņoto spēku komandieris pārrunā sadarbību aizsardzības jomā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
No 22. līdz 23. martam vizītē Latvijā uzturēsies Lietuvas Bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Jons Vītauts Žuks (Jonas Vytautas Žukas), lai tiktos ar aizsardzības ministru Raimondu Bergmani un Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Leonīdu Kalniņu un pārrunātu Latvijas un Lietuvas sadarbību aizsardzības jomā, kā arī starptautiskās un reģionālas drošības aktuālos jautājumus.

Ģenerālleitnants L.Kalniņš uzsver: "Kopā ar mūsu tuvākajiem kaimiņiem mēs veidojam šī reģiona drošību. Vizītes mērķis ir pārrunāt līdz šim paveikto un identificēt plašākas turpmākās sadarbības iespējas".

Vizītes ietvaros ģenerālleitnants J.V.Žuks apmeklēs Ādažu bāzi un iepazīsies ar Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes spējām un uzdevumiem, kā arī tiksies ar Kanādas vadītās NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas vadību.

Līdztekus jau notiekošai Baltijas valstu sadarbībai ikdienā gan gaisa telpas novērošanas sistēmas (BALTNET), Baltijas valstu jūras eskadras (BALTRON), gan Baltijas Apvienotā Štāba elementa un Baltijas Aizsardzības koledžas (BALTDEFCOL) ietvaros, kur mācās un dien kā Latvijas, tā Lietuvas karavīri, turpinās darbs pie vienotas jūras novērošanas sistēmas izveides.

Latvija un Lietuva pastāvīgi sadarbojas arī personāla apmācību jomā, tostarp piedaloties kopīgās militārajās mācībās.

Latvijas ģeogrāfiskais novietojums, vēsture un resursu ierobežojumi, sadarbību ar Lietuvu un Igauniju drošības un aizsardzības veicināšanā likumsakarīgi padara par vienu no galvenajām Latvijas aizsardzības politikas prioritātēm. Aizsardzības jomā Baltijas valstu sadarbība ir viena no visciešākajām un ir paraugs citām Eiropas valstīm. Līdz ar Baltijas valstu neatkarības atjaunošanu aizsākās arī to militārā sadarbība starp Sauszemes, Gaisa un Jūras spēkiem, kā arī Aizsardzības ministrijām.

1991. gadā Baltijas padome pieņēma rezolūciju par kopīgas Baltijas valstu drošības koncepcijas izstrādi un 1992. gada 2. jūnijā Pērnavā, Igaunijā, Baltijas valstu aizsardzības ministri parakstīja vienošanās protokolu par Baltijas valstu Aizsardzības ministriju sadarbību kopējās drošības jomā.  Sadarbība ļauj attīstīt valstu nacionālās aizsardzības struktūras, veicina efektīvāku spēju attīstību un izmantošanu, savietojamību ar sabiedrotajiem, kā arī nodrošina sekmīgāku sadarbību miera uzturēšanas un krīžu vadības operācijās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI