DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. martā, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Telekomunikācijas

WiFi4EU: sākas reģistrēšanās ES finansējuma saņemšanai bezmaksas bezvadu interneta tīklāju ierīkošanai publiskās vietās

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Eiropas Komisija šodien atklāja tīmekļa portālu WiFi4EU. Tagad pašvaldības visā Eiropā tiek aicinātas reģistrēties maija vidū gaidāmajam pirmajam projektu konkursam par iespēju saņemt ES finansējumu publisku bezmaksas bezvadu interneta tīklāju ( hotspots) ierīkošanai.

Programma WiFi4EU piedāvā pašvaldībām vaučerus 15 000 eiro vērtībā, kuri paredzēti bezvadu interneta (Wi-Fi) tīklāju ierīkošanai publiskās vietās, tostarp bibliotēkās, muzejos, publiskos parkos un laukumos. Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers jau minējis, ka iniciatīvas WiFi4EU mērķis ir "līdz 2020. gadam nodrošināt, lai visos Eiropas ciematos un visās pilsētās galvenajos sabiedriskās dzīves centros būtu pieejams bezmaksas bezvadu internets ".

Pašvaldības WiFi4EU vaučerus var izmantot Wi-Fi iekārtu iegādei un uzstādīšanai (bezvadu piekļuves punktos) pašu izvēlētos vietējās sabiedriskās dzīves centros. Tīkla uzturēšanas izmaksas segs pašvaldība.

Komisijas priekšsēdētāja vietnieks digitālā vienotā tirgus jautājumos Andruss Ansips sacīja: "Šodien atklājot portālu WiFi4EU, mēs speram konkrētu soli, lai palīdzētu pašvaldībām nodrošināt bezmaksas Wi-Fi. Tas ir būtisks panākums, taču vienlaikus es uzstājīgi mudinu Eiropas Parlamentu un Padomi pabeigt darbu pie ierosinātā Elektronisko sakaru kodeksa, lai nodrošinātu ātrgaitas savienotību visā ES teritorijā. Tas ietver spektra koordināciju visā Eiropā un ieguldījumu enerģisku stimulēšanu Eiropai vajadzīgajos augstas veiktspējas tīklos."

Digitālās ekonomikas un sabiedrības komisāre Marija Gabriela piebilda: "Ar iniciatīvas WiFi4EU palīdzību tūkstošiem eiropiešu bez maksas būs pieejams internets publiskās vietās visā ES. Pateicoties programmai WiFi4EU, vietējās pašvaldības varēs iedzīvotājiem nodrošināt savienotību, kas tiem ļaus pilnībā izmantot digitalizācijas bezgalīgās iespējas. Tas ir konkrēts solis virzībā uz digitālā vienotā tirgus izveidi."

Līdz 2020. gadam no ES budžeta ir pieejami 120 miljoni eiro, kas paredzēti publisko bezmaksas WiFi pakalpojumu iekārtu finansēšanai 8000 pašvaldībās visās dalībvalstīs, kā arī Norvēģijā un Islandē.

Kā pieteikties uz WiFi4EU vaučeru?

Reģistrēšanās posms: no 2018. gada 20. marta pašvaldībām jāreģistrējas portālā www.WiFi4EU.eu.

Pieteikšanās posms: 2018. gada maija vidū tiks izsludināts pirmais konkurss, un pašvaldības, kuras būs reģistrējušās, varēs pieteikties uz pirmajiem 1000 WiFi4EU vaučeriem (katrs 15 000 eiro vērtībā). Vaučeri tiks piešķirti rindas kārtībā atbilstīgi pieteikumu iesniegšanas secībai.

Piešķiršanas posms: Komisija, ievērojot ģeogrāfisko līdzsvaru, izraudzīsies 1000 pašvaldības, kuras saņems finansējumu ar pirmā konkursa starpniecību. Katra valsts, kura piedalās konkursā, saņems vismaz 15 vaučerus.

Nākamajos divos gados tiks rīkoti vēl četri WiFi4EU konkursi.

Ar programmas WiFi4EU starpniecību finansētie tīkli būs bez maksas, bez reklāmām, un tajos netiks ievākti personas dati. Finansējums tiks nodrošināts tikai tiem tīkliem, kas nedublējas ar jau esošiem līdzīgas kvalitātes bezmaksas privātiem vai publiskiem piedāvājumiem vienā un tajā pašā sabiedriskajā telpā.

Vispārīga informācija

Iniciatīva WiFi4EU, ko Komisijas priekšsēdētājs Ž. K. Junkers izziņoja 2016. gada septembra uzrunā par stāvokli Savienībā, ietilpst vērienīgajā ES telesakaru normu pārskatē līdz ar citiem pasākumiem, kam jāapmierina augošās eiropiešu savienojamības vajadzības un jāaudzē Eiropas konkurences spēja.

ES ir strauji panākusi svarīgas vienošanās par viesabonēšanas maksas izbeigšanu 2017. gada 15. jūnijā visiem ceļotājiem Eiropas Savienībā, par satura pārnesamību, kas eiropiešiem ļaus no 2018. gada sākuma braucienā ņemt līdzi filmas, mūziku, videospēles un e-grāmatas, ko viņi abonē savā

IP/18/2065 zemē, un par 700 MHz frekvenču joslas atvēlēšanu 5G un jaunu tiešsaistes pakalpojumu attīstīšanai.

Turpinās sarunas par 14 tiesību aktu priekšlikumiem saistībā ar digitālā vienotā tirgus stratēģiju, kas ir viena no Ž. K. Junkera vadītās Komisijas prioritātēm. Komisija ir aicinājusi Eiropas Parlamentu un Padomi ātri rīkoties attiecībā uz visiem iesniegtajiem priekšlikumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI