DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. martā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

ASV muitas tarifi: EP deputāti aicina izvairīties no “tirdzniecības kara” un mazināt pārprodukciju pasaules tirgū

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Eiropas Savienībai (ES) nevajadzētu iesaistīties tirdzniecības karā, bet tai jābūt gatavai aizstāvēt savus pilsoņus, deputāti trešdien no rīta uzsvēra debatēs par ASV tirdzniecības ierobežojumiem.

Eiropas Parlamenta (EP) politiskās grupas nosodīja ASV plānus "nacionālās drošības dēļ" piemērot papildu ievedmuitu tērauda un alumīnija importam. Debates apliecināja plašu atbalstu vēlmei panākt vienošanos ar ASV un kopīgi mazināt pārprodukciju pasaules tirgū, kā arī vērsties pret atsevišķu valstu īstenotu negodīgu tirdzniecības praksi.

Runātāji tomēr aicināja apsvērt visus rīcības variantus, ja dialogs neizdotos, un pauda atbalstu Eiropas Komisijas piedāvātajiem atbildes pasākumiem. Lai novērstu situācijas saasināšanos, ES atbildei jābūt stingrai, taču samērīgai, un tā nedrīkst būt pretrunā ar starptautiskajām tiesībām, viņi norādīja.

EP deputāti arī aicināja ES sadarboties ar citām ASV lēmuma skartajām valstīm, lai stiprinātu savu pozīciju un pretotos protekcionismam.

Daudzi runātāji arī aicināja saglabāt vienotu ES nostāju, lai pasargātu pilsoņus. Atsevišķi EP deputāti turpretī norādīja, ka arī ES muitas savienība ir protekcionistiska, un ASV prezidenta Donalda Trampa soli vērtēja kā likumīgu mēģinājumu pasargāt ASV tērauda nozari.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Jirki Katainens sacīja, ka ES ir ASV stratēģiskā partnere, kuras eksports nekaitē ASV, tāpēc viņš rēķinoties, ka eksportam no ES valstīm netiks piemēroti papildu muitas tarifi. Viņš paziņoja, ka ES un ASV uzsākušas kopīgu darbu, lai novērstu pārprodukciju pasaules tirgū.

ES tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrēma sacīja, ka ES nevēlas saasināt situāciju un arī nepiekrīt D. Trampa paustajam, kam tirdzniecības kari ir viegli uzvarami. Ja papildu muitas tarifi tomēr tiks piemēroti arī eksportam no ES, būtu jāseko "stingrai, bet samērīgai atbildei," viņa teica.

Šeit iespējams noskatīties debašu videoierakstu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI