DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. martā, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Sodītes grāvis iekļuvis skates „Gada labākā būve Latvijā 2017” finālā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Jelgavas novada pašvaldība saņēmusi apstiprinājumu no Latvijas Būvniecības asociācijas, ka pašvaldības pieteiktais vides objekts – Sodītes grāvis izturējis konkursa “Gada labākā būve Latvijā 2017” otro kārtu, tādējādi iekļūstot skates finālā. Nominācijā “Inženierbūve” Sodītes grāvis sacentīsies ar dažādām ievērojamām autoceļu un pilsētu ielu pārbūvēm.

Trešajai kārtai - finālam, kas notiks Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultātē 20. martā, kopā skates žūrija izvirzījusi 48 būves no 78 būvēm, kuras piedalījās konkursa otrajā kārtā. Skates otrās kārtas laikā žūrija devās astoņu dienu ilgos braucienos pa visu Latviju,  novērtēja būves dabā un tikās ar būvniekiem.  Trešās kārtas ietvaros, paredzēts, ka būvniekiem un būvju pieteicējiem būs jāuzstājas žūrijas priekšā un ar prezentācijas palīdzību jāprezentē savi objekti. Labākie būvju veicēji attiecīgajās nominācijās tiks apbalvoti 28. martā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Jelgavas novada pašvaldība saistībā ar jaunāko tehnoloģiju ieviešanu meliorācijā, pērn  īstenojusi vislatvijas mērogā unikālu vides projektu. Ar projekta "NutrInflow" atbalstu Glūdas pagastā atjaunots Sodītes grāvis, kas nenoliedzami pašlaik kalpo kā labās prakses piemērs. Pašvaldība vides objektu konkursā "Gada labākā būve Latvijā 2017" pieteica kategorijā – "Inženierbūve". Finālā Sodītes grāvis sacentīsies ar vēl septiņām pārbūvēm gan ar vairākām autoceļu pārbūvēm, gan pilsētu ielu rekonstrukcijām.  Ievērības cienīgas pārbūves pērn veiktas uz Valsts autoceļa A3 Inčukalns-Valmiera-Igaunijas robeža (Valka),  A10 autoceļā  Rīga – Ventspils, P11 autoceļā Kocēni-Limbaži-Tūja. Savukārt ielu rekonstrukcijas konkursam pieteikušas Valmieras, Ādažu un Siguldas pilsētas.  Kategorijā "Inženierbūve" izvirzīta arī Siguldas lietus kanalizācijas sistēmas pārbūve.

Sodītes grāvja projekts unikāls ar to, ka vienā objektā visā tā garumā ierīkots divpakāpju grāvja profils. 3,75 kilometrus garumā ūdensteces posma malās izveidotās divu līmeņu terases palīdz mazināt biogēno elementu ieplūdi Baltijas jūrā, vienlaikus nodrošinot labāku ūdens novadi un pasargājot tuvējās teritorijas no plūdu ietekmes. Izveidotās sedimentācijas terases kalpo par ekoloģisko koridoru, un šāda profila grāvis spēj nodrošināt daudzveidīgu vidi dzīvajiem organismiem un uzlabo ūdens kvalitāti.

Konkursā kopumā noteiktas 8 dažādas nominācijas – "Publiskā jaunbūve", "Dzīvojamā jaunbūve", "Pārbūve", "Atjaunošana", "Restaurācija", "Inženierbūve", "Ainava" un "Būve ārzemēs". Organizatori informē, ka kopumā izvirzītajām nominācijām bija saņemts 81 pieteikums. Jāatzīmē, ka konkursa nominācijās pieteiktos objektus vērtē prominenta žūrija, kuras sastāvā ir 44 augstas raudzes eksperti no 23 nozares sabiedriskajām organizācijām, publiskās pārvaldes institūcijām un  augstskolām. Skati "Gada labākā būve Latvijā 2017" organizē Latvijas Būvnieku asociācija un Latvijas Būvinženieru savienība sadarbībā ar 15 nozares sabiedriskajām organizācijām. Skate notiek jau divdesmito reizi un ir viens no Latvijas simtgades oficiālajiem notikumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI