DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. februārī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Spriedums pašvaldības SIA “Ventspils siltums” krimināllietā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Kurzemes apgabaltiesa informē:
2018.gada 29.janvārī Kurzemes apgabaltiesa pasludināja saīsinātu spriedumu krimināllietā, kurā apsūdzētas trīs bijušās pašvaldības SIA “Ventspils siltums” darbinieces, par to, ka viņas personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās prettiesiski ieguva un izšķērdēja svešu mantu lielā apmērā, būdamas personas, kurām šī manta uzticēta un kuru pārziņā tā atradās.

Ar minēto spriedumu pilnībā atcelts Ventspils tiesas 2016.gada 26.aprīļa notiesājošais spriedums un visas trīs apsūdzētās atzītas par nevainīgām un attaisnotas viņām inkriminētajās darbībās. Pašvaldības SIA "Ventspils siltums" pieteikums par noziedzīga nodarījuma rezultātā radītā kaitējuma atlīdzināšanu atstāts bez izskatīšanas.

2018.gada 26.februārī sagatavots pilns sprieduma teksts, kurā Kurzemes apgabaltiesa konstatējusi vienu no Kriminālprocesa likumā paredzētajiem attaisnošanas pamatiem. Tiesa atzinusi, ka apsūdzēto izdarītajā nodarījumā nav noziedzīga nodarījuma sastāva, jo nav pierādīta noziedzīga nodarījuma objekta – mantas lielā apmērā, vērtība. Priekšmeta vērtība noteikta uz pieņēmumu pamata, daļējas revīzijas rezultātā, no nelicencētas un neatbilstošas datu uzskaites sistēmas datiem. Konstatēts, ka prettiesiski iegūtās un izšķērdētās mantas lielais apmērs, kas ir noziedzīga nodarījuma kvalificējošā pazīme, nebija precīzi noteikts ne pirmstiesas izmeklēšanā, ne pirmās, ne arī apelācijas instances tiesā.  Turklāt ziņas par nodarīto zaudējumu apmēru nav iespējams atjaunot, jo attiecīgie grāmatvedības dati saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto ir glabājami piecus gadus, un uz lietas iztiesāšanas laiku datu glabāšanas termiņš ir beidzies, tādēļ nav iespējama arī nodarījuma kvalifikācija pēc cita Krimināllikuma panta.

Tiesa atzinusi, ka nevienai no trim apsūdzētajām nav pierādīta arī svešas mantas izšķērdēšana, jo apsūdzībā nav norādīti konkrēti faktiskie apstākļi, kas liecinātu par to, kādā veidā, kur un kad piesavinātā nauda ir izškērdēta, līdz ar to arī šajā apsūdzības daļā iztrūkst noziedzīga nodarījuma objektīvās puses apraksta.

Konstatēto apstākļu kopums bijis par pamatu tiesas secinājumam, ka visām trim apsūdzētajām izvirzītā apsūdzība neatbilst Kriminālprocesa likumā ietvertajām prasībām par apsūdzības saturu. Tiesa minēto ir atzinusi par Kriminālprocesa likuma būtisku pārkāpumu, kas novedis pie nelikumīga nolēmuma, un katrā ziņā izraisa tiesas nolēmuma atcelšanu.

Spriedumu ir tiesības pārsūdzēt vai protestēt 10 dienu laikā no pilna sprieduma pieejamības dienas kasācijas kārtībā Augstākajā tiesā Kriminālprocesa likuma 574., 575.pantā paredzētajos gadījumos, sūdzību vai protestu iesniedzot Kurzemes apgabaltiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI