DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. februārī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrs: Baltijas valstu un ASV prezidentu samits ir apliecinājums mūsu stratēģiskai partnerībai

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
22. februārī Latviju darba vizītē apmeklēja ASV valsts sekretāra vietnieks Džons Salivans (Deputy Secretary of State John J. Sullivan) un tikās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni un ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču.

Sarunā ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču ASV valsts sekretāra vietnieks oficiāli informēja par drīzumā plānotajām augsta līmeņa tikšanām Vašingtonā – 5. martā Baltijas valstu ārlietu ministri tiksies ar ASV valsts sekretāru Reksu Tillersonu. Savukārt 3. aprīlī Baltajā namā ASV prezidents Donalds Tramps satiksies ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas prezidentiem, lai Baltijas–ASV samita laikā svinīgi atzīmētu Baltijas valstu sasniegumus to neatkarības simtajā gadskārtā un pārrunātu Baltijas valstu un ASV ciešo partnerību.

Sarunas partneri vienojās, ka samitā galvenā uzmanība tiks veltīta drošības politikas jautājumiem, taču būtiski ir uzsvērt arī mūsu plašo sadarbību. Ministrs īpaši uzsvēra nepieciešamību stiprināt ekonomisko sadarbību, tostarp investīciju un jaunu uzņēmumu jomā. Tāpat puses vienojās meklēt iespējas veidot aktīvāku apmaiņu zinātnē un izglītībā. Dž. Salivans atzīmēja Latvijas–ASV biznesa saikņu aktivizēšanos pēdējā gada laikā, kopš noticis pirmais Latvijas biznesa forums ASV, kā arī atvērta Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvniecība Silīcija ielejā Kalifornijā. Sarunas partneri pauda cerību, ka samita laikā paredzētais biznesa forums dos papildu ieguldījumu saišu stiprināšanā uzņēmējdarbībā. 

Pārrunājot aizsardzības sadarbības jautājumus, Dž. Salivans apliecināja ASV nemainīgās saistības Latvijai drošības jomā gan NATO, gan divpusējās attiecībās. ASV valsts sekretāra vietnieks pauda visaugstāko novērtējumu Latvijas soļiem, stiprinot savas aizsardzības spējas un paaugstinot izdevumus aizsardzības jomai līdz 2% no iekšzemes kopprodukta.

Apspriežot ES un ASV attiecības, puses pārrunāja enerģētikas jomu un sankciju politikas jautājumus. Puse bija vienisprātis, ka projekts Nord Stream 2  ir pretrunā ES centieniem diversificēt dabasgāzes piegādi un stiprināt enerģētikas drošību. Dž. Salivans pauda apņēmību turpināt atbalstīt Baltijas valstu enerģētikas drošības nostiprināšanu, uzsverot sašķidrinātās dabasgāzes (liquefied natural gas, LNG) piegāžu lomu no ASV uz Eiropu. Jautājumā par sankcijām ārlietu ministrs E. Rinkēvičs un valsts sekretāra vietnieks Dž. Salivans pauda nelokāmu nostāju turpināt sankciju režīmu pret Krieviju, kamēr netiek izpildītas Minskas vienošanās.

Puses vienojās par pastiprinātu Latvijas un ASV sadarbību un pieredzes apmaiņu cīņā pret hibrīddraudiem, ļaunprātīgiem mēģinājumiem diskreditēt demokrātiskās institūcijas un manipulēt ar sabiedrisko domu interneta vidē, kā arī sociālajos medijos. Ārlietu ministrs atkārtoja aicinājumu ASV pievienoties NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centram Rīgā.

Tāpat puses vienojās par plašāku Latvijas-ASV sadarbību jomās, kas saistītas ar finanšu sistēmu pārraudzību, cīņu pret noziedzīgu iegūtu līdzekļu legalizāciju un korupciju, kas ir svarīgas nacionālās drošības dimensijas. Dž. Salivans apliecināja ASV stingro atbalstu Latvijas centieniem šajās jomās, atsaucoties uz Valsts departamenta 20. februāra paziņojumu. Ārlietu ministrs pateicās par ASV puses atbalstu un gatavību sniegt informāciju saistībā ar Latvijas aktivitātēm, uzlabojot banku uzraudzību un izmeklējot korupcijas noziegumus.

Video no E.Rinkēviča un Dž. Salivana preses konferences pieejams šeit: https://youtu.be/9sThxaAz7Yw

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI