DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. februārī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Paātrinās un padarīs drošāku īpašuma tiesību un hipotēkas nostiprināšanas procesu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Saeimas Juridiskās komisijas deputāti otrdien, 20.februārī, pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Bāriņtiesu likumāNotariāta likumā un Zemesgrāmatu likumā, kas paredz padarīt ātrāku un drošāku īpašuma tiesību un hipotēkas nostiprināšanas procesu. Likuma grozījumi paredz zvērināta notāra vai bāriņtiesas tiešu iesaisti nostiprinājuma lūgumu iesniegšanā.

Lai izskaustu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas un ēnu ekonomikas riskus, kas saistīti ar fiktīviem privātā kārtā slēgtiem darījumiem, it īpaši nekustamā īpašuma atsavināšanas darījumiem, likumprojekts paredz, ka nostiprinājuma lūgumu zemesgrāmatā iesniegs zvērināts notārs, izslēdzot nepieciešamību to darīt, piemēram, nekustamā īpašuma ieguvējam, kā tas iespējams pašlaik. Nostiprinājuma lūgums tiks iesniegts, izmantojot jau šobrīd starp valsts vienoto datorizēto zemesgrāmatu un Notāru informācijas sistēmu izstrādāto tehnisko risinājumu savstarpējai datu apmaiņai. Viens no būtiskākajiem šī risinājuma ieguvumiem ir apstāklis, ka tiks samazināts viltotu nostiprinājuma lūgumu iesniegšanas risks. Tāpat īpašuma tiesību nostiprināšana zemesgrāmatā tiks veikta nekavējoties, tiklīdz iestājušies tiesību nostiprināšanai nepieciešamie priekšnosacījumi, atzīmē likumprojekta autori.

Tāpat nolūkā nemazināt pakalpojuma, kas saistīts ar nostiprinājuma lūguma apliecināšanu, pieejamību bāriņtiesām, likumprojekts paredz saglabāt to kompetenci attiecībā uz nostiprinājuma lūgumu apliecināšanu, vienlaikus nodrošinot tiešu iesaisti nostiprinājuma lūgumu nosūtīšanā.

Likumprojekts paredz izmaiņas iesniedzamajos dokumentos, nosakot, ka juridiskās personas tiesību nostiprināšanai nepieciešamo piekrišanu varēs izteikt drošā tiešsaistes režīmā. Paredzēts, ka juridiskā persona iesniegs ar drošu elektronisko parakstu parakstītu paziņojumu, kuru pārbaudīs zvērināts notārs, kurš elektroniski apliecinās juridiskās personas pārstāvja elektroniskā paziņojuma saņemšanas faktu un tā atbilstību noteiktām prasībām. Piekrišanu izsniegs juridiskajai personai vai pievienos nostiprinājuma lūgumam.

Likuma grozījumi paredz izmaiņas hipotēkas nostiprināšanas procesā gan īpašniekiem – fiziskām personām, gan īpašniekiem - juridiskām personām, paredzot iespēju ieviest hipotēkas elektronisku nostiprināšanas procesu, kurā zvērināts notārs elektroniski iesniedz nostiprinājuma lūgumu, tam pievienojot personas, pret kuru vērsts nostiprinājums, piekrišanu.

Lai likums stātos spēkā, tas vēl trīs lasījumos jāatbalsta Saeimai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI