20. februārī, 2018
TĒMA: Lauku attīstība

LOSP: Atsevišķu radikālu organizāciju ideoloģija nedrīkst kavēt bērnu attīstību

Periodiski Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) dalīborganizācijām nākas atspēkot dažādu dzīvnieku aizsardzības organizāciju tieši vai netieši vērstus apvainojumus vai uzbrukumus nozarei. Publiskajā telpā izskanējusi informācija par biedrības “Dzīvnieku brīvība” aktivitātēm un esam saņēmuši ziņas no bērnu vecākiem, kuri satraucas par biedrības pasniegtajām nodarbībām skolās, maskējoties aiz lozunga par dzīvnieku un vides aizsardzību, aicina bērnus un jauniešus pievērsties vegānismam (tikai augu valsts pārtika). LOSP kā visu lauksaimniecības nozaru apvienojoša organizācija kategoriski iestājas pret sabiedrības vismazāk aizsargātās un visvieglāk ietekmējamās grupas kā jaunieši un bērni klaji demagoģisku ietekmēšanu.

"Saņemot sūdzības par šādu informatīvu nodarbību esamību, liela daļa vecāku ir izteikuši sašutumu, jo bērni ir tik ļoti ietekmēti, ka kategoriski atsakās ēst gaļu, olas, pienu utt., kaut arī augoša organisma pilnvērtīgai attīstībai mūsu klimatiskajos apstākļos ir nepieciešami arī dzīvnieku izcelsmes produkti. Neiedziļinoties katra individuālā bērna veselības stāvoklī un ikdienā uzņemtās pārtikas sabalansētībā, kā arī iespējai mainīt uztura paradumus, nedrīkst padarīt bērna ēdienkarti uztura ziņā nabadzīgu. Lai šo situāciju novērstu esam vērsušies ar lūgumu pie atbildīgajām institūcijām - Ministru prezidenta Māra Kučinska, Latvijas Republikas Tiesībsarga, Izglītības un zinātnes ministrijas, kā arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas, lai šī situācija tiktu nekavējoties izvērtēta, apzinot visas izglītības iestādes, kurās šādas nodarbības varētu būt notikušas vai ir plānotas, un bērnus, kas tajās iesaistīti. Tāpat lūdzam izvērtēt izglītības iestāžu atbildīgo personu rīcību, pieprasot sniegt rakstiskus paskaidrojumus par radušos situāciju," uzsver LOSP valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs.

Zinot biedrības "Dzīvnieku brīvība" kategorisko ideoloģiju attiecībā uz vēlmi radikāli mainīt ikdienas ēšanas paradumus sabiedrībā, izteikti aģitējot pievērsties vegāniskam uzturam, norādām, ka šāda satura informācijas izplatīšana un aģitēšana izglītības iestādēs, mūsu ieskatā, nav pieļaujama. Vegānisms nav piemērots visu bērnu veselības un emocionālajam stāvoklim, dzīves stilam un dzīves pārliecībai. Papildus uzsveram, ka bērnam, kā fiziski un intelektuāli nenobriedušai personai, vajadzīga īpaša aizsardzība un gādība. Publiski pieejamā informācija liecina, ka 2017. gadā veikta ~ 1500 nepilngadīgu skolēnu uzrunāšana viņu mācību iestādēs no biedrības "Dzīvnieku brīvība" biedru puses par dzīvnieku un vides aizsardzību, nereti šādas nodarbības nosaucot par "veselības nodarbībām".