DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. februārī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts pārvaldes komisija: par darbu jāsamaksā arī vēlēšanu komisijās pieaicinātajiem darbiniekiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Tām personām, kuras vēlēšanās pieaicinātas palīdzēt vēlēšanu komisiju darbā, pildot iecirkņu komisiju locekļu funkcijas, arī ir jānosaka darba samaksa un jāsaņem atalgojums. Konceptuālu atbalstu šādam priekšlikumam trešdien, 14.februārī, pauda Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti, iepazīstoties ar piedāvātajām izmaiņām Republikas pilsētu un novadu vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju likumā.

Likuma izmaiņas rosinātas, lai par darbu varētu samaksāt arī tiem komisiju darbiniekiem, kuri, piemēram, sarakstos reģistrē vēlētājus, organizē balsošanu vēlētāja dzīvesvietā, piedalās balsu skaitīšanā, bet kuru atalgojums patlaban nav regulēts. Spēkā esošā kārtība nosaka, ka vēlēšanu nodrošināšanai var pieaicināt, piemēram, grāmatvežus, datorspeciālistus, kuru darba atlīdzību, slēdzot līgumu, nosaka atbilstoši finansējumam un attiecīgajam amatam pēc Valsts un pašvaldību institūciju amatu kataloga.

Līdzšinējā prakse liecina, ka vēlēšanu nodrošināšanai papildu darbiniekus nepieciešams pieaicināt iecirkņos, kuros ir liels skaits vēlētāju, jo ar patlaban noteiktajiem septiņiem komisijas locekļiem nav pietiekami, lai nodrošinātu iecirkņa darbu vēlēšanu un balsu skaitīšanas laikā, situāciju deputātiem raksturoja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Izmaiņas paredz, ka pieaicinātajām personām var uzdot pildīt vēlēšanu iecirkņa komisijas locekļa pienākumus, izņemot piedalīšanos komisijas lēmumu pieņemšanā un komisijas priekšsēdētāja vai sekretāra aizvietošanu. Paredzēts arī, ka šo personu atlīdzības apmēru pielīdzina vēlēšanu komisijas locekļu atlīdzībai, kā arī kompensē ēdināšanas izdevumus.

Likuma izmaiņas attiektos apmēram uz 1700 vēlēšanu komisiju darbiniekiem, un viņu darba samaksas finansēšanai būtu nepieciešami apmēram 320 tūkstoši eiro, liecina CVK informācija.

Galīgo lēmumu par likuma izmaiņu virzīšanu izskatīšanai Saeimā komisija plānojusi pieņemt februāra beigās, līdz tam vēl sagaidot Finanšu ministrijas atzinumu par nepieciešamo finansējumu, informē Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētāja biedrs Juris Šulcs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI