DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. janvārī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Latvijā vizītē ierodas Lielbritānijas Pastāvīgo apvienoto spēku komandieris

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Rīt, 24.janvārī, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš tiksies ar Lielbritānijas Pastāvīgo apvienoto spēku komandieri ģenerālmajoru Stjuartu Skītsu (Stuart Skeates), lai pārrunātu Latvijas un Lielbritānijas sadarbību aizsardzības jomā, un starptautiskās un reģionālās drošības aktualitātes.

Vizītes laikā Latvijā ģenerālmajors S.Skītss apmeklēs arī Nacionālo bruņoto spēku Apvienoto štābu, NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centru un Latvijā izvietoto NATO spēku integrācijas vienību.

"Lielbritānijas Pastāvīgo apvienoto spēku komandiera vizīte apliecina, ka mērķtiecīgi ejam pareizajā virzienā, jo mūsdienu drošības izaicinājumu apstākļos ir būtiski efektīvi pilnveidot reģionālo aizsardzības spēju daudzveidību un stiprināt spēku savietojamību," norāda Latvijas Bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, uzsverot, ka Lielbritānija ir viens no Latvijas nozīmīgākajiem sadarbības partneriem aizsardzības jomā, kas sniegusi arī būtisku ieguldījumu Latvijas Bruņoto spēku atjaunošanā un nostiprināšanā.

"Lielbritānija ir apņēmības pilna arī turpmāk dalīties pieredzē ar savām partnervalstīm, tai skaitā arī Latviju, pilnveidojot kopējās aizsardzības spējas un stiprinot spēku savietojamību mūsu kopīgās drošības stiprināšanā. Tikšanās ar mūsu sadarbības partneriem no Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem ir uzskatāms apliecinājums Lielbritānijas ciešai pārliecībai arī turpmāk būt stratēģiskajam partnerim un Apvienoto reaģēšanas spēku vadošajai nācijai. Mēs vēlamies ar Latviju sadarboties vēl ciešāk, tādējādi vēl vairāk palielinot šīs partnerības ieguvumus," uzsver ģenerālmajors S.Skītss.       

 Apvienoto reaģēšanas spēku mērķis ir izveidot ātri reaģējošus, apmācītus un ekipētus spēkus, kuri spētu reaģēt uz jebkāda veida konfliktiem, tai skaitā piedalīties ANO, NATO un Eiropas Savienības operācijās.

Apvienoto reaģēšanas spēku izveide ir Lielbritānijas iniciatīva, par kuras īstenošanu tika paziņots NATO samitā Velsā, kad iniciatīvas dalībvalstu aizsardzības ministri parakstīja nodomu protokolu par šo spēku izveidi. 2014.gada septembrī tika uzsākts darbs pie šo spēku struktūras izveides, uzdevumu un mērķu noteikšanas dalībvalstīm. 2015.gada 30.novembrī Lielbritānijā septiņas valstis - Lielbritānija, Dānija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Nīderlande un Norvēģija - parakstīja dibināšanas līgumu par Apvienoto reaģēšanas spēku izveidi.

Latvijas galvenie ieguvumi, iesaistoties Apvienotajos reaģēšanas spēkos, ir sadarbības padziļināšana ar Lielbritāniju, bruņoto spēku spēju attīstība, kā arī iespēja regulāri piedalīties starptautiskajās militārajās mācībās, tādejādi attīstot praktisko partnerību un jaunas spējas, pilnveidojot dalībvalstu bruņoto spēku spēju savstarpējo savietojamību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI