DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. janvārī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Ražotāju cenu līmenis rūpniecībā gada laikā palielinājās par 3,1 %

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
2017. gada decembrī, salīdzinot ar 2016. gada decembri, ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā ir palielinājies par 3,1 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenas pieauga par 3,0%, savukārt eksportētajai produkcijai - par 3,3 %. Eksportam uz eirozonas valstīm cenas augušas par 3,8 %, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm - par 2,9 %.

Būtiskākā ietekme bija cenu pieaugumam koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā, izņemot mēbeles, un pārtikas produktu ražošanā, kā arī atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā; materiālu pārstrādē. Lielākā pazeminošā ietekme bija datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā, ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā, kā arī elektroenerģijas ražošanā.

2017. gada decembrī salīdzinājumā ar novembri ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 0,2 %. Gan vietējā tirgū realizētajai produkcijai, gan eksportētajai produkcijai cenu līmenis palielinājās par 0,2 %. Eksportam uz eirozonas valstīm cenu līmenis palika nemainīgs, bet eksportam uz ārpus eirozonas valstīm palielinājās par 0,3%.

Ražotāju cenu pārmaiņas mēneša laikā visvairāk ietekmēja cenu pieaugums koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā, izņemot mēbeles, un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas. Cenu pazeminošā ietekme bija pārējā ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē, ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā, kā arī poligrāfijas un ierakstu reproducēšanā.

2017. gadā 12 mēnešu vidējais ražotāju cenu līmenis salīdzinājumā ar 2016. gada 12 mēnešu vidējo līmeni Latvijas rūpniecībā palielinājās par 2,6 %. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenas palielinājās par 2,6 %, eksportētajai produkcijai – par 2,7 %, t. sk. eksportam uz eirozonas valstīm cenas pieauga par 3,2 %, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm – par 2,3 %. Vislielākā ietekme cenu līmeņa kāpumam bija pārtikas produktu ražošanai un koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanai, izņemot mēbeles. Lielākais cenu samazinājums bija elektroenerģijas ražošanā un tirdzniecībā, kā arī datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā.

2017. gadā informāciju par ražotāju cenām rūpniecībā sniedza vairāk nekā 610 uzņēmumi, kuri indeksa aprēķiniem katru mēnesi CSP paziņoja ap 2,6 tūkstošiem cenu, no tām 1,4 tūkstoši par vietējā tirgū un 1,2 tūkstoši par eksporta tirgos realizēto produkciju un rūpnieciskajiem pakalpojumiem.

Plašāka informācija par ražotāju cenu pārmaiņām pieejama CSP vietnē sadaļā "Galvenie rādītāji – Ražotāju cenas". Informāciju par ražotāju cenu pārmaiņām rūpniecībā 2018. gada janvārī publicēs 21. februārī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI