DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. janvārī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrijā notiks seminārs par Eiropas Savienības Ārējo investīciju plānu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
2018. gada 18. janvārī Ārlietu ministrija sadarbībā ar Eiropas Investīciju banku organizē semināru uzņēmējiem “Eiropas Savienības Ārējo investīciju plāna ieviešana un privātā sektora iesaistes iespējas”. To atklās un vadīs Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Eiropas Investīciju bankas (EIB) speciālisti seminārā iepazīstinās ar jauno Eiropas Savienības Ārējo investīciju plānu (External Investment Plan) un tā ieviešanu, kā arī informēs par sniegtajām iespējām uzņēmējiem, kas investē un strādā Āfrikas un ES kaimiņvalstu tirgos, tai skaitā Austrumu partnerības valstīs, piemēram, Ukrainā, Gruzijā. Uzņēmēji uzzinās arī par citiem EIB aizdevumu instrumentiem, kas pieejami uzņēmējiem, investējot attīstības valstīs.

Ārējo investīciju plāns izstrādāts, lai veicinātu investīciju piesaisti ekonomiskās un sociālās infrastruktūras un privātā sektora attīstībai ES kaimiņvalstīs un Āfrikā. Tādējādi plāns atbalstīs iekļaujošu un ilgtspējīgu izaugsmi partnervalstīs, līdz ar to veicinot stabilitāti ES kaimiņu reģionos un risinot arī migrācijas krīzes pamatcēloņus.

Plāna īstenošana tika uzsākta 2017. gada septembrī. Tas paredz ar finanšu instrumentu palīdzību, piemēram, garantijām, riska dalīšanas instrumentiem, grantu un aizdevumu apvienojumiem, piesaistīt privātā un publiskā sektora investīcijas un finansējumu attīstībai 44 miljardu eiro apmērā līdz 2020. gadam. Tāpat partnervalstīm plānots sniegt tehnisko palīdzību investīciju projektu izstrādei un politiskā dialoga stiprināšanai, lai tajās stabilizētu investīciju vidi. Plānā paredzētie finanšu instrumenti ļaus mazināt riskus investīciju projektiem, ko Eiropas uzņēmumi būtu ieinteresēti īstenot Āfrikas un ES kaimiņvalstu tirgos. Tādējādi plāns var kalpot par papildu stimulu Latvijas uzņēmējiem izvērst darbību, piemēram, Austrumu partnerības valstu tirgos.

Dalību seminārā apstiprinājuši ap 40 uzņēmēju pārstāvošo organizāciju un uzņēmumu pārstāvji no IKT, tīro tehnoloģiju, transporta un citām nozarēm.

Eiropas Investīciju bankas delegāciju vadīs Globālo partneru departamenta Publiskā sektora – Āfrika nodaļas vadītājs Dīderiks Zambons (Diederick Zambon).

EIB ir viena no starptautiskajām finanšu institūcijām, ar kuras starpniecību tiks ieviests ES Ārējo investīciju plāns.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI