DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. janvārī, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Aukstā laikā Rīgas patversmes darbosies visu diennakti; aicina ziņot par nepiemērotos apstākļos dzīvojošiem cilvēkiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Rīgas domes Labklājības departaments aicina iedzīvotājus būt atsaucīgiem un informēt atbildīgos dienestus, ja redzeslokā nonāk cilvēki, kuri uzturas dienas un nakts laikā dzīvošanai nepiemērotos apstākļos, t.i., uz ielas, dārza būdās, šķūnīšos, pamestās ēkās, kāpņu telpās vai citās vietās.

Darba dienās darba laikā lūgums informēt Rīgas patversmes Mobilo brigādi ielu sociālajam darbam ar bezpajumtniekiem, zvanot uz tālruni 27023550. Brīvdienās un ārpus darba laika jāzvana policijai uz tālruni 110 vai uz ārkārtas situāciju tālruni 112, vai uz neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta tālruni 113. Palīdzība cilvēkiem bez pajumtes ir viena zvana attālumā, nebūsim vienaldzīgi!

Rīgā darbojas septiņas naktspatversmes, kuras līdzfinansē Rīgas dome. Tajās nodrošinātas 885 vietas, bet nepieciešamības gadījumā vietu skaitu var palielināt līdz 1000. Patlaban visas naktspatversmes strādā vakarā no plkst. 17.00 līdz nākamās dienas rīta plkst. 9.00. Naktspatversmes darbosies visu diennakti, ja naktīs gaisa temperatūra būs zemāka par -10 ºC, kā arī tad, ja āra gaisa temperatūra būs zemāka par 0 ºC un vēja ātrums būs lielāks par 10 m/s.

Naktspatversmes vīriešiem un sievietēm:

  • SIA "V.E.L.G." naktspatversme (Kurzemes rajonā, Bolderājā, Esplanādes ielā 1);
  • Biedrības "Latvijas Sarkanais Krusts" naktspatversme (Latgales priekšpilsētā Gaiziņa ielā 7). Cilvēkus alkohola reibumā šeit uzņem visu diennakti!

Naktspatversmes sievietēm:

  • Rīgas patversmes sieviešu nodaļa (Pārdaugavā, Eiženijas ielā 1);
  • Biedrības "PINS" naktspatversme (Ziemeļu rajonā, Aptiekas ielā 1, korpuss 5).

Naktspatversmes vīriešiem:

  • Rīgas patversmes vīriešu nodaļa (Latgales priekšpilsētā, Maskavas ielā 208);
  • Naktspatversme "Zilais Krusts" (Latgales priekšpilsētā, Mazjumpravas ielā 8).Te patversmes pakalpojumu var saņemt vīrieši (10 vietas) ar kustību traucējumiem (tie, kuri pārvietojas ratiņkrēslā);
  • SIA "V.E.L.G." naktspatversme (Zemgales priekšpilsētā, Kartupeļu ielā 8).

Decembrī naktspatversmes pakalpojumus vidēji dienā izmantoja 606 personas, kas ir par 10 % mazāk nekā attiecīgajā laika periodā 2016. gadā, kad apmeklētāju skaits bija 674 cilvēki. 2018. gada janvārī naktspatversmju pakalpojumus izmantoja vidēji 655 cilvēki dienā, bet gadu iepriekš janvārī - 730 cilvēki.

Līdz diviem mēnešiem gadā persona naktspatversmēs var uzturēties bez maksas. Ja persona nakts patversmē uzturas ilgāk par diviem mēnešiem un tai nav noteikts trūcīgās personas statuss, persona veic daļēju maksu (līdzdalības maksājumu) par naktspatversmes pakalpojumu 0,64 eiro diennaktī. Rīgas patversmes nodrošina: gultasvietu; vakariņas, sanitāri higiēniskos pakalpojumus; personisko mantu dezinfekciju un glabāšanu; medicīnisko palīdzību; personas drošību; sociālā darbinieka konsultācijas katru darba dienu.

Decembrī Rīgas patversmes Dienas centrā bezpajumtniekiem un maznodrošinātiem iedzīvotājiem (Katoļu ielā 57) vidēji dienā pakalpojumus saņēma 157 cilvēki. Dienas centrs bezpajumtniekiem strādā katru dienu arī svētku laikā no plkst. 9.00 līdz 17.00. Dienas centrs ir pieejams arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Dienas centrā darbojas noliktava - humānās palīdzības punkts. Ar Rīgas Centrālās bibliotēkas atbalstu darbojas grāmatu izsniegšanas punkts, kā arī ir nodrošināta interneta pieeja.

Rīgas pašvaldība līdzfinansē zupas virtuves pakalpojumus līdz 650 porcijām dienā piecas reizes nedēļā, četrās vietās Rīgā. Ēdienu var baudīt uz vietas vai ņemt līdzi savos traukos, šeit ēdienu var saņemt neuzrādot dokumentus:

  • Āgenskalna tirgus rajonā skvērā starp Mazo Nometņu ielu un Zeļļu ielu, strādā darba dienās no plkst. 12.00 līdz 13.00;
  • Kr. Barona iela 56, strādā katru dienu, izņemot svētdienas no plkst. 9.00 līdz 11.00;
  • Kr. Barona iela 126, strādā katru dienu no plkst. 12.00 līdz 13.00;
  • Laktas iela 8 korp.1, strādā darba dienās no plkst. 9.00 līdz 11.00.

Rīgas domes Labklājības departaments aicina izmantot arī ēdināšanas pakalpojumu mazaizsargāto personu grupām. Decembrī vidēji dienā sešās ēdiena izdales vietās kopā izdalīja aptuveni 1724 porcijas. Rīgā ēdināšanas pakalpojumi mazaizsargāto personu grupām tiek sniegti sešās vietās:

  • Daugavpils ielā 41;
  • Zaļenieku ielā 40;
  • Slokas ielā 33;
  • Brīvības gatvē 399 (pirmajā stāvā);
  • Tvaika ielā 54/3;
  • Stūrmaņa ielā 25 (pirmajā stāvā).

Šajās vietās silto ēdienu persona var saņemt, uzrādot personalizēto elektronisko viedkarti, kurā elektroniski ir ievadīta Rīgas Sociālā dienesta izziņa: par atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam vai par atbilstību maznodrošinātās ģimenes (personas) statusam un par ēdināšanas pakalpojuma saņemšanu.

Siltā ēdiena izsniegšanas vietas darba dienās strādā no plkst. 10.00 līdz 16.00 un brīvdienās no plkst. 10.00 līdz 15.00. Ēdienu var baudīt uz vietas vai ņemt līdzi savos traukos.

Aicinām līdzcilvēkus aukstajā laikā nelietot alkoholu un apreibinošas vielas, kā arī novērtēt zemās gaisa temperatūras ietekmi uz cilvēka fizisko stāvokli un ģērbties atbilstoši laika apstākļiem. Cilvēkus, kas palikuši bez pajumtes, lūdzam izmantot iespēju uzturēties bezmaksas naktsmītnēs.

Rīdzinieki aicināti ziedot siltos apģērbus, cimdus, apavus, siltas zeķes, segas, kas būtu labā stāvoklī. Mantas var nodot Rīgas patversmēs - Maskavas iela 208, Eiženijas ielā 1 un Katoļu ielā 57 to darba laikā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI