DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. janvārī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Iznākusi jaunā Latvijas statistikas gadagrāmata

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
No šodienas ir pieejama Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) izdotā “Latvijas statistikas gadagrāmata 2017”. 611 lappušu biezais krājums latviešu un angļu valodā satura ziņā ir visapjomīgākais no visām CSP izdotajām statistikas publikācijām.

"Latvijas statistikas gadagrāmata ir vispusīgākā statistiskās informācijas publikācija par tautsaimniecību

un sociālekonomiskajiem procesiem valstī," rezumē CSP priekšniece Aija Žīgure.

Izmantojot 2017. gada iedzīvotāju skaita novērtējuma datu ģekodēšanā iegūtos rezultātus, jaunajā statistikas gadagrāmatā izveidotas vairākas jaunas kartes teritoriālajās vienībās – pastāvīgo iedzīvotāju vidējais vecums, Latvijas valsts piederīgo pilsoņu īpatsvars, Latvijā dzimušo Latvijas valsts piederīgo nepilsoņu īpatsvars, precēto iedzīvotāju īpatsvars. Vairākas kartes, kuras iepriekšējās gadagrāmatās bija skatāmas administratīvajās teritorijās, tagad apskatāmas arī teritoriālajās vienībās, piemēram, demogrāfiskā slodze, pastāvīgo iedzīvotāju etniskais sastāvs u.c.

Izmantojot 2000. gada tautas skaitīšanas datu ģekodēšanā iegūtos rezultātus, izveidotas kartes par iedzīvotāju skaita izmaiņām, iedzīvotāju iekšzemes migrāciju u.c.

Citas jaunajā gadagrāmatā ievietotas jaunās kartes ir Natura 2000 dabas aizsardzības teritorijas un vēlētāju aktivitāte pašvaldību vēlēšanās administratīvajās teritorijās.

Statistikas gadagrāmatā ir deviņas tematiskās nodaļas: vispārīgās ziņas; ekonomika un finanses; iedzīvotāji un sociālie procesi; rūpniecība, būvniecība, tirdzniecība un pakalpojumi; lauksaimniecība, mežsaimniecība un zivsaimniecība; preču ārējā tirdzniecība; transports un tūrisms; enerģētika, vide un tās aizsardzība; informācijas tehnoloģijas, pētniecība un inovācijas.

Informācija gadagrāmatā ir sniegta tabulu, diagrammu un kartogrāfisko attēlu veidā. Pieejami svarīgāko terminu skaidrojumi, kā arī informācija par datu iegūšanas avotiem un atsevišķu rādītāju aprēķināšanas metodēm. Gadagrāmatas sagatavošanā izmantoti CSP un citu iestāžu rīcībā esošie statistikas dati, CSP veiktās aptaujas, kā arī dati no valsts reģistriem un citām informācijas sistēmām.

Latvijas statistikas gadagrāmatu CSP izdod jau 70.reizi kopš 1921.gada. Jaunajā publikācijā dati atspoguļoti par 2016.gadu salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem. Gadagrāmatu var lejupielādēt tīmeklī www.csb.gov.lv/gadagramata_2017

No februāra sākuma tā būs apskatāma un iegādājama CSP Informācijas centrā Lāčplēša ielā 1.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI