DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. decembrī, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Budžeta komisija: izmaiņas OCTA likumā precizēs apdrošinātāja regresa prasības iesniegšanas kārtību

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien, 13.decembrī, atbalstīja izskatīšanai galīgajā lasījumā Saeimas sēdē grozījumus Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (OCTA) likumā, kas paredz precizēt kārtību, kādā apdrošinātājs iesniedz regresa prasību pret transportlīdzekļa vadītāju, kurš ceļu satiksmes negadījumā nodarījis zaudējumus trešajai personai un likumā noteiktajā laikā nav iesniedzis saskaņoto paziņojumu.

Saskaņā ar grozījumiem apdrošinātājam satiksmes negadījumu izraisījušā transportlīdzekļa vadītājs būs jābrīdina par trešajām personām radīto zaudējumu piedziņu regresa kārtībā, ja vadītājs savlaicīgi nebūs iesniedzis savu saskaņotā paziņojuma eksemplāru, lai apdrošinātajam no abām negadījumā iesaistītajām pusēm ļautu gūt apstiprinātu informāciju par negadījuma apstākļiem. Negadījuma izraisītājam saskaņotais paziņojums pēc atgādinājuma būs jāiesniedz piecu dienu laikā.

Apdrošinātājs regresa prasību tiesā varēs arī iesniegt, ja negadījumu izraisījušais šoferis pēc apdrošinātāja pieprasījuma nebūs sniedzis nepieciešamo precizējošo informāciju, kā dēļ apdrošinātājs nav varējis pilnībā pārliecināties par negadījuma apstākļiem.

Pilnveidotais regulējums attieksies arī uz ceļu satiksmes negadījumā zaudējumu nodarījušā transportlīdzekļa īpašnieku vai līzinga ņēmēju, ja zaudējumu piedziņa no transportlīdzekļa vadītāja nav iespējama.

Patlaban apdrošinātājs regresa prasību tiesā var sniegt, ja negadījumu izraisījušā transportlīdzekļa vadītājs 10 dienu laikā apdrošinātājam nav iesniedzis aizpildītu saskaņoto paziņojumu un nav sniedzis nepieciešamo informāciju.

Likuma grozījumi rosināti, lai novērstu praksē konstatētos gadījumus, kad normas par regresa prasības iesniegšanu tiek piemērotas formāli, ļaujot prasību celt arī gadījumos, kad nav iesniegts saskaņotā paziņojuma otrs eksemplārs, taču apdrošinātāja rīcībā ir visa tam nepieciešamā informācija un nav šaubu par negadījuma apstākļiem, teikts likumprojekta anotācijā.

Apdrošinātājam, tāpat kā līdz šim, saglabājas pienākums izmaksāt apdrošināšanas atlīdzību tikai tādos gadījumos, kad tas, balstoties uz pieejamo informāciju, ir pārliecinājies par apdrošināšanas gadījuma iestāšanos un nodarīto zaudējumu apmēru. Taču, ja kāda no ceļu satiksmes negadījumā iesaistītajām personām apzināti vai ilgstoši nesniedz apdrošinātājam tā pieprasīto informāciju, tas nevar būt par pamatu tam, ka negadījumā cietusī trešā persona ilgstoši nesaņemtu apdrošināšanas atlīdzību.

Izmaiņas likumā arī rosinātas, ņemot vērā Satversmes tiesā šī gada septembrī ierosināto lietu par zaudējumu piedziņu regresa kārtībā gadījumos, kad apdrošinātāja rīcībā nav visas informācijas par notikušā apstākļiem, taču apdrošināšanas atlīdzība izmaksāta.

OCTA likuma grozījumus Saeimas sēdē otrajā galīgajā lasījumā plānots skatīt 14.decembrī, informē Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI