DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. decembrī, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Panākumi šaujamieroču nelikumīgās aprites apkarošanas jomā mazina potenciālo noziegumu veikšanu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Turpinot darbu šaujamieroču nelikumīgās aprites apkarošanas jomā, Valsts policija 24. novembrī Salas novadā atrada un izņēma dažāda kalibra šaujamieročus, to munīciju, sprāgstvielas, kā arī šaujamieroču sastāvdaļas. Veicot operatīvos pasākumus, izdevās atrast nelikumīgo ieroču uzglabāšanas vietu. To darot, policija cīnās arī ar šāda bruņojuma realizācijas iespējamām sekām – potenciālu noziegumu veikšanu, tai skaitā terorismu.

24. novembrī Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes amatpersonas trijās dzīvojamās mājās Salas novadā konstatēja nelikumīgu šaujamieroču glabātuvi, kur izņēma 362 dažāda kalibra šaujamieroču munīciju, sešas pistoles, 13 garstobra šaujamieročus, 69 dažādas šaujamieroču sastāvdaļas un 500 gramus sprāgstvielas. Kratīšanas laikā izņemti arī 80 sprādzienbīstami priekšmeti, kas nodoti Nacionālo bruņoto spēku speciālistiem iznīcināšanai. Tāpat likumsargi privātmāju teritorijās konstatēja, ka izņemtie ieroči un to sastāvdaļas ne tikai tika glabātas, bet arī pašrocīgi pārveidotas un atjaunotas.

Par pretlikumīgu ieroču apriti pret 1949., 1968. un 1972. gadā dzimušiem vīriešiem uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 233. panta otrās daļas - par šaujamieroča, šaujamieroča būtisko sastāvdaļu, šaujamieroča munīcijas, lielas enerģijas pneimatiskā ieroča izgatavošanu, remontēšanu, glabāšanu vai realizēšanu.  Par šādu noziegumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Aizturētajiem vīriešiem piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Viena no Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes prioritātēm ir šaujamieroču nelikumīga aprites apkarošana. Katru gadu tiek veikta pastāvīga kontrole un virkne izmeklēšanas darbību, kuru rezultātā šogad jau ir atrasti un izņemti 107 dažāda veida šaujamieroči, 16 742 dažāda kalibra munīciju, 1 537 dažāda veida sprādzienbīstamo priekšmetu, 244,77 kilogrami dažāda veida sprāgstvielas, 379 šaujamieroču būtiskās sastāvdaļas.

Šaujamieroču nelikumīgās aprites apkarošana ir ne tikai kārtējās ieroču un to sastāvdaļu glabātuves konstatēšana, bet arī svarīga cīņa ar to glabātājiem, tādējādi novēršot pastāvošos drošības riskus sabiedrībai. Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes slepkavību atklāšanas un personu meklēšanas nodaļas priekšnieks Romāns Jašins uzsver: "Ir ļoti būtiski veikt dažādus pasākumus šaujamieroču nelikumīgās aprites apkarošanas jomā, jo to iespējamās realizācijas sekas var būt neatgriezeniskas. Arī šajā gadījumā tika izņemti pašrocīgi pārveidoti šaujamieroči, to sastāvdaļas un munīcija, kas var nonākt arī potenciālo noziedznieku rokās dažādu noziegumu veikšanai. Vērtējot notiekošo citās Eiropas valstīs, arī mums ir jāapzinās iespējamie riski – viena izņemta patrona no nelikumīgās aprites ir viena cilvēka dzīvība."

Valsts policija aicina iedzīvotājus nebūt vienaldzīgiem un ziņot par nelikumīgu ieroču iespējamām uzglabāšanas vietām, zvanot pa tālruņa numuriem 67075287; 67075366; 110 vai rakstot uz e-pastu kip@vp.gov.lv. Tāpat Valsts policija atgādina, ka, saskaņā ar Krimināllikuma 235.pantu, persona, kura labprātīgi nodod bez attiecīgās atļaujas izgatavotu, iegādātu, nēsātu vai glabātu šaujamieroci, šaujamieroča būtisko sastāvdaļu, šaujamieroča munīciju, lielas enerģijas pneimatisko ieroci, sprāgstvielu vai spridzināšanas ietaisi vai bez attiecīgas atļaujas izgatavotu gāzes pistoli (revolveri) vai tās munīciju, tiek atbrīvota no kriminālatbildības, ja personas darbībās nav cita noziedzīga nodarījuma sastāva.

Tikai kopīgiem spēkiem mēs varam novērst iespējamās traģēdijas un samazināt noziedzības līmeni, tādējādi rūpējoties par mūsu, mūsu ģimeņu un valsts drošību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI