DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. decembrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Deputāti: mērķis – virzība uz obligātu vidējo izglītību

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Latvijā būtu jāievieš obligāta vidējā izglītība. Tas ir mērķis, uz ko jāvirzās, jo ikviena cilvēka un visas valsts nākotnes labklājības pamatā ir laba izglītība, otrdien, 12.decembrī, uzsvēra deputāti Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas kopsēdē.

"Obligāta vidējā izglītība ir būtisks solis, lai veicinātu absolventu konkurētspēju darba tirgū, turklāt tā svarīga arī Latvijas ekonomikas stiprināšanā. Taču pāreju uz obligāto vidējo izglītību nedrīkstam sasteigt, tā jāskata kontekstā ar jau iecerētajām reformām, tostarp pāreju uz kompetenču pieeju mācību saturā," akcentēja Izglītības komisijas priekšsēdētājs Aldis Adamovičs.

Kā uzsvēra Budžeta komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns, virzoties uz obligātu vidējo izglītību, svarīgi domāt ne vien par vispārējo, bet arī profesionālo izglītību: "Tas ir nopietns izaicinājums visai izglītības sistēmai. Pētījumi norāda uz ciešu saikni starp izglītības līmeni un labklājību, taču vienlaikus nedrīkstam aizmirst, ka jābūt arī citiem alternatīviem risinājumiem. Arī tad, ja mērķis ir obligāta vidējā izglītība, jāpārdomā detalizētāka ceļa karte, jo jaunieši pēc savām vēlmēm un iespējām atšķiras."

Kā sēdē deputātiem akcentēja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, atteikšanās no obligātās vidējās izglītības bija viena no lielākajām kļūdām pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Iedzīvotāju labklājībai un Latvijas attīstībai ir svarīgi ieviest obligāto vidējo izglītību, kā arī motivēt vairāk jauniešu izvēlēties mācības tieši profesionālajā sektorā.

Lai lemtu par obligātās vidējās izglītības ieviešanu, nepieciešama arī detalizētāka situācijas analīze, tādēļ deputāti kopsēdē vienojās aicināt Izglītības un zinātnes ministriju līdz 1.februārim apkopot nepieciešamo informāciju, tostarp piedāvāt iespējamo obligātās vidējās izglītības ieviešanas grafiku.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI