DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. decembrī, 2017
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Saeima galīgajā lasījumā pieņem Atkritumu apsaimniekošanas likuma grozījumus

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šodien, 2017. gada 7. decembrī Saeimā tika pieņemti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) virzītie grozījumi Atkritumu apsaimniekošanas likumā. Apstiprinātie grozījumi stāsies spēkā no 2018. gada vidus, būtiski stiprinot kontroli par atkritumu pārvadājumiem un pārstrādi, kā arī nodrošinot Valsts vides dienestam (VVD) plašākas pārraudzības iespējas.

Apstiprinātie likuma grozījumi paredz obligātu prasību atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumiem nodrošināt finanšu garantiju, lai saņemtu atļauju darbībām ar atkritumiem. Grozījumi skaidri un nepārprotami definē otrreizējās izejvielas un atkritumus, lai neveidotos situācija, kad atkritumus sauc par otrreizējām izejvielām, kā arī ir izveidota paziņojumu sistēmas kārtība. Turpmāk gadījumos, kad apsaimniekotājs nebūs izpildījis normatīvajā aktā noteiktās prasības, valsts varēs izmantot nodrošināto finanšu garantiju, lai novērstu konstatētos pārkāpumus.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards: "Ieviešot stingrākus noteikumus, spēcinot pārraudzības sistēmu un pārkāpumu novēršanas mehānismus, tiks veicināts kopējā atkritumu pārvadājumu un pārstrādes procesu caurspīdīgums. Latvijā vairs nevarēs ievest atkritumus, kuriem nebūs skaidri noteikta pārstrādes vieta. Turklāt finanšu garantija nodrošinās iespēju novērst pārkāpumus, netērējot valsts budžeta līdzekļus. Ņemot vērā strikti noteiktās prasības atkritumu apsaimniekošanā, sagaidāms, ka no Latvijas tirgus pazudīs negodprātīgie komersanti, un šo kravu galamērķis nebūs mūsu valsts."

VARAM iepriekš ziņoja, ka veicot VVD funkciju reformu 2017.gadā, tika konstatēta virkne jautājumu, kurus plānots risināt ar pieņemtajiem likuma grozījumiem, kas būtiski atvieglos atkritumu pārraudzību un kontroli pār atkritumu apsaimniekošanas jomā notiekošo.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI