DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. decembrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Karavīriem mācību komandējumu laikā nodrošinās ģimenes atbalsta pasākumus

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Karavīriem laikā, kad viņi kopā ar ģimeni atrodas ilgstošā mācību komandējumā, plānoti atbalsta pasākumi, kas saistīti ar uzturēšanās ārvalstī izdevumu kompensēšanu. To paredz Saeimā ceturtdien, 7.decembrī, konceptuāli atbalstītie grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā.

Likumprojekts noteic, ka karavīram izmaksās pabalstu par laulātā un bērnu uzturēšanos ārvalstī, kā arī kompensēs viņa ģimenes ceļa un pārcelšanās izdevumus uz dienesta vietu, veselības apdrošināšanas un apdrošināšanas pret nelaimes gadījumiem izdevumus un transportēšanas izdevumus ģimenes locekļu smagas slimības vai nāves gadījumā. Tāpat paredzēts kompensēt bērnu skolas un pirmsskolas izdevumus, kā arī ceļa izdevumus, ģimenei dodoties atvaļinājumā uz Latviju un atgriežoties atpakaļ dienesta vietā.

Atbalsts karavīru ģimenēm paredzēts, ja karavīrs nosūtīts mācību komandējumā uz vecāko vai augstāko virsnieku militārās izglītības kursu, kura ilgums pārsniegs 10 mēnešus. Savukārt karavīram, kurš ir vienīgais nepilngadīga bērna aizbildnis, pabalstu un pārējo izdevumu kompensāciju plānots noteikt neatkarīgi no mācību komandējuma ilguma.

Pabalstu un kompensāciju apmēru, kā arī izmaksas kārtību, ņemot vērā ārvalstī esošās komandējuma vietas specifiskos apstākļus, noteiks Ministru kabinets, savukārt militārās izglītības kursus, kuru laikā karavīriem kompensēs izdevumus par ģimenes uzturēšanos ārvalstī, noteiks Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris vai viņa pilnvarota persona.

Izmaiņas likumā rosinātas, ņemot vērā, ka praksē ir gadījumi, kad karavīri uz mācību norises vietu ārvalstī izvēlas doties kopā ar ģimeni, jo atsevišķu militārās izglītības kursu ilgums var sasniegt vienu līdz divus gadus. Patlaban šie karavīri nevar saņemt ar ģimenes uzturēšanos ārvalstī saistītās sociālās garantijas, kādas likumā noteiktas karavīram, kurš ārvalstī pilda dienestu, teiks likumprojekta anotācijā.

Aizsardzības ministrijas informācija liecina, ka NBS dienesta specifika un militārās izaugsmes sistēma paredz vairākus izglītības posmus, kas jāapgūst karavīram, veidojot militāro karjeru un pretendējot uz nākamo dienesta pakāpi. Militārās izglītības vecāko virsnieku kursiem ir svarīga loma virsnieku individuālās sagatavotības paaugstināšanā, turklāt šo kursu apgūšana ir priekšnoteikums pulkvežleitnanta dienesta pakāpes piešķiršanai.

Patlaban virsnieku izglītības sistēmas ietvaros Latvijā vecāko virsnieku karjeras kursus nav iespējams nodrošināt, tādēļ, lai iegūtu militāro izglītību, profesionālā dienesta karavīram ir iespēja doties mācību komandējumā, un šāda līmeņa kursi tiek organizēti ASV, Lielbritānijā un Vācijā. Plānotā atbalsta sistēma kalendārajā gadā varētu attiekties uz trīs NBS virsniekiem, norādīts grozījumu anotācijā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI