DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. novembrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Personām ar garīga vai fiziska rakstura traucējumiem uzlabosies iespēja dzīvot patstāvīgi

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Personām ar smagiem garīga vai fiziska rakstura traucējumiem tiks samazināts risks ievietošanai ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā, palielinot iespējas saņemt sociālās aprūpes pakalpojumus dzīvesvietā. Šāda izmaiņas cita starpā nosaka otrdien, 28. novembrī, valdības sēdē pieņemtie “Grozījumi Ministru kabineta 2008. gada 21.aprīļa noteikumos „Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības saņemšanas kārtība””.

Noteikumi paredz četrus aprūpes līmeņus, to noteikšanas metodiku un sociālās aprūpes pakalpojumu piešķiršanu atbilstoši noteiktajam aprūpes līmenim. Tāpat paredzēts veikt personas prasmju un spēju novērtējumu dinamikā, kas ļaus sociālajam dienestam vai institūcijai, kurā persona jau šobrīd saņem sociālās aprūpes pakalpojumu, sekot, vai cilvēkam nepieciešamā pakalpojuma apjoms un tā intensitāte nebūtu jāmaina, mainoties cilvēka funkcionālo spēju līmenim. Tas ir svarīgi arī attiecīga lēmuma pieņemšanai par nepieciešamā pakalpojuma nodrošināšanu - ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā vai dzīvesvietā (piemēram, grupu mājā, dienas aprūpes centrā). Lēmums par atbilstošākā pakalpojuma piešķiršanu līdz ar to tiek balstīts uz pierādījumiem – speciālistu noteikto personas aprūpes līmeni, ko raksturo personas pašaprūpes prasmju un spēju novērtējums.

Ja persona jau saņem pakalpojumu ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā, bet viņas aprūpes līmenis ļauj saņemt pakalpojumu dzīvesvietā, personai ir tiesības attiecīgi mainīt sociālā pakalpojuma sniedzēju.  Šādā gadījumā konkrētai personai būs jāvēršas ar iesniegumu pie institūcijas vadītāja, kas sadarbībā ar pašvaldību, kura ir lēmusi par pakalpojuma piešķiršanu institūcijā, vai pašvaldību, kurā klients turpmāk vēlas dzīvot, noskaidros pašvaldības iespējas nodrošināt klientam piemērotu sociālo pakalpojumu dzīvesvietā.

Valdības pieņemtajos grozījumos ir noteikts arī, ka personai, kura atrodas ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā, pusceļa mājas pakalpojums tiks piešķirts uz 12 mēnešiem. To laikā personai ir iespējas apgūt patstāvīgai dzīvei nepieciešamās iemaņas, un, ņemot vērā deinstitucionalizācijas projektos attīstītos sabiedrībā balstītos pakalpojumus, sadarbībā ar pašvaldību meklēt piemērotākos sociālos pakalpojumus ārpus institūcijas.

Šobrīd pusceļa mājas pakalpojums tiek nodrošināts piecās pusceļa mājās četros valsts sociālās aprūpes centros kopā 125 personām ar garīga rakstura traucējumiem. Deinstitucionalizācijas procesa ietvaros līdz 2020. gadam, paredzēts VSAC samazināt pilngadīgo klientu vietu skaitu par 1000 vietām, nodrošinot iespējas 700 pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem uzsākt patstāvīgu dzīvi un saņemt sabiedrībā balstītus sociālos pakalpojumus

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI