DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. novembrī, 2017
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Latvijas eksperti piedalās izpētes vizītē par radošajām industrijām Basku zemē - Navarras reģionā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Turpinoties Latvijas Universitātes (LU) pārstāvētā projekta “Policies for cultural CREative industries: the HUB for innovative regional development“ (CRE:HUB) īstenošanai, no 14. līdz 15.novembrim autonomajā Navarras reģionā, Spānijā, norisinājās piektā CRE:HUB partneru sanāksme un izpētes vizīte. Vizīte tika veltīta nākotnes radošā rajona La Milagrosa, mākslas izstādes-festivāla 948 MERKAUTA, laikmetīgā mākslas centra Huarte u.c. kultūras un radošo industriju (KRI) aktivitāšu iepazīšanai. Latviju šajā braucienā pārstāvēja LU Eiropas un sabiedrības attīstības studiju akadēmiskā centra (ESASAC), Kultūras ministrijas un Vidzemes Plānošanas reģiona eksperti.

Radošās industrijas ir samērā jauna nozare Navarras reģionā, kas atrodas attīstības sākumposmā. Pateicoties CRE:HUB projekta ieviešanai reģiona valdība ir iniciējusi Kultūras stratēģiskā plāna izstrādi, kurā tiks identificēti KRI apakšsektori un piedāvāti atbalsta pasākumi nozares attīstībai. 

Pirmā vizītes diena sākās ar partneru tikšanos, lai apspriestu projekta esošos rezultātus un turpmākās aktivitātes. Projekta partneri prezentēja izstrādātās ceļakartes (Roadmap) ar KRI atbalsta pasākumiem un dalījās iespaidos par nesen notikušajām profesionālajām apskatēm (Peer Review) un to pirmajiem rezultātiem.

Savukārt izpētes vizīte sākās ar La Milagrosa apmeklējumu – topošais radošais Pamplonas pilsētas rajonus raksturojams ar zemas kvalitātes konstruētām 60-gadu ēkām un plašu tautību dažādību. Pēdējos gados šajā rajonā apmetušies vairāki ar KRI saistīti uzņēmumi un ir atrodama Navarras dizaina skola "CreaNavarra". Viens no svarīgākajiem rajona hubiem radošās ekosistēmas veicināšanai ir nesen pārvākusies koprades telpa "FabLabCoworking/ La Tierra". Šobrīd "La Tierra" apvieno tādu profesiju pārstāvjus kā arhitekti, dizaineri, inženieri un audiovizuālās jomas profesionāļi. Tajā bāzējas Navarras audiovizuālās jomas klasteris CLAVNA, bezpeļņas organizācija, kas atbalsta reģiona audiovizuālo jomu, lobējot Navarras īpašu reģiona likumu, kas paredz 35% nodokļu atvieglojumu filmu un audiovizuālo darbiem.

Nākamajā dienā vizītes dalībnieki piedalījās šogad uzsāktajā projektā 948 MERKAUTA – divu dienu Navarras un kaimiņreģionu mākslas festivālā-izstādē profesionāļiem no filmu un TV, izpildītājmākslas, izdevējdarbības un mediju, mūzikas, vizuālās mākslas, kā arī radošo industriju jomām.

Izpētes vizīte turpinājās Esteljas (Estella) pilsētā, Yerri ielejā, kur Svētā Jēkaba svētceļojuma maršrutā (Camino de Santiago) tika nodemonstrēta kultūras, amatniecības un uzņēmējdarbības mijiedarbība: dzelzs radošo izstrādājumu kaltuve "Forja de Ayegui" un "vīna strūklaka" Iračes (Iratxe) klosterī, pieturvieta svētceļniekiem bezmaksas vīna glāzes izbaudīšanai.

Projekta CRE:HUB izpētes vizīte noslēdzās ar laikmetīgas mākslas centra "Huarte" apmeklējumu –  mākslas jaunrades centrs aprīkots ar tehnoloģiskajiem risinājumiem un tehniskajiem rīkiem. Huarte centrā partneri un KRI eksperti no partnerreģionem iepazinās ar nozīmīgajiem KRI labas prakses piemēriem: AEGRAN Grafiskās mākslas profesionāļu asociāciju, kas iniciējusi Funkcionālās drukas klasteri produktu izstrādei ar augsto pievienoto vērtību, un tā inovatīvo uzņēmumu "Gráficas Ulzama", kas izstrādāja elektroluminiscējošo krāsu grāmatu un citu materiālu drukāšanai; Starptautisko urbānas mākslas festivālu CANTAMAÑANAS; kā arī foto žurnālistes Vijar Lopez (Villar López) radošo darbību, to starp projekts "iWay" – fotoreportāža ar iPhone palīdzību no viņas svētceļojuma uz Santjago, kas guvis atbalstu reģiona varas iestādēs.

Iepriekšējā CRE:HUB partneru tikšanās un izpētes vizīte norisinājās tepat Latvijā 5.- 6.septembrī, kur vairāk nekā 30 KRI pārstāvjiem no CRE:HUB partnerreģioniem bija iespēja iepazīties ar Latvijas radošo industriju aktualitātēm un labas prakses piemēriem, kā arī sektora attīstību reģionālā un valsts līmenī. Izpētes vizītes ietvaros partneri apmeklēja nozīmīgus KRI centrus - Cēsis, Siguldu un Rīgu un tikās ar dažādiem radošo industriju pārstāvjiem no LR Kultūras ministrijas, pašvaldībām, biznesa organizācijām, uzņēmējiem, kultūras un izglītības iestādēm, u.c.

Projekts CRE:HUB uzsākts 2016.g. aprīlī un turpināsies līdz 2020.g.septembrim. Tā mērķis ir palīdzēt pilnveidot MVU atbalsta politiku KRI sektorā, izmantojot iespēju veikt pieredzes apmaiņu starp partneriem ar atšķirīgu pieredzi KRI jomā. Projekta rezultātā plānots uzlabot politikas instrumentus un to vadību, izstrādājot Rīcības plānu. Izmaiņas politikas līmenī nepieciešamas, lai nodrošinātu specifiskas KRI vajadzības (partnerības veidošana, internacionalizācija, uzņēmējdarbības kapacitāte, finanšu instrumentu pieejamība, u.c.).

Vairāk par CRE:HUB projektu:

Facebook: https://www.facebook.com/Crehub-1770111603261028/

CRE:HUB projekta mājas lapa: http://www.interregeurope.eu/crehub/
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI