DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. novembrī, 2017
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Latvijas valsts 99.gadadienā Augstākā tiesa atklāj Senāta simtgades simbolisko zīmi

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Par Latvijas Senāta simtgades simbolu Augstākā tiesa izvēlējusies Sipju dižozolu no Latvijas Senāta Apvienotās sapulces pirmā priekšsēdētāja Kristapa Valtera dzimtā Rumbas pagasta. Simbolisko Latvijas Senāta simtgades zīmi Augstākā tiesa oficiāli atklāja Latvijas valsts 99.gadadienai veltītajā svinīgajā pasākumā 17.novembrī.

Kristapa Valtera stingrā pārliecība par tiesneša neatkarību un taisnīgumu ir kā ozola sakņu spēks, kas notur staltu stumbru un caur dzīves vētru mezglotajām zaru rokām dod sīkstumu kokam kuplot gadu simtus – tā tiek pamatota Senāta simtgades zīmes ideja.

Sipju dižozola fotogrāfija rotās Augstākās tiesas nākamā gada kalendāru, bet Latvijas Senāta simtgades zīme tiks izmantota gan Senāta simtgadei veltītajos pasākumos, drukātajos un citos izdevumos, Augstākās tiesas e-pastos un citur.

Latvijas Senāts bija kasācijas instance Latvijas tiesu sistēmā no 1918.gada līdz 1940.gadam, kad padomju vara to likvidēja. Latvijas Senāta simtgade tiks atzīmēta 2018.gada 19.decembrī.

Augstākā tiesa ir Latvijas Senāta darba un tradīciju turpinātāja. Atjaunotās Latvijas Republikas Augstākajā tiesā tika atjaunots arī Senāts, un Senāta nosaukums kasācijas instancei bija no 1995.gada līdz 2013.gadam. Kopš 2014.gada ar grozījumiem likumā "Par tiesu varu" Senāta vārds no kasācijas instances nosaukuma ir dzēsts, kasācijas instance ir Augstākās tiesas trīs departamenti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI