DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. novembrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Tiesa noraida SIA „ALFOR” un SIA „Admirāļu klubs” pagaidu aizsardzības lūgumus

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
2017. gada 13. novembrī Administratīvā rajona tiesa noraidīja SIA „ALFOR” un SIA „Admirāļu klubs” lūgumus apturēt tiesā pārsūdzēto Rīgas domes 2017. gada 12. septembra lēmumu darbību. Ar minētajiem lēmumiem Rīgas dome atcēla savulaik SIA „ALFOR” un SIA „Admirāļu klubs” izsniegtās atļaujas spēļu zāļu ierīkošanai adresē Brīvības bulvārī 30, Rīgā un Spīķeru ielā 1, Rīgā.

Tiesa secināja, ka Rīgas dome bija  tiesīga pieņemt atļaujas atceļošos lēmumus, norādot, ka spēļu zāļu atrašanās Rīgas vēsturiskajā centrā degradē tā labvēlīgo vidi un kultūrvēsturisko vērtību. Tādējādi tas arī aizskar valsts un Rīgas pašvaldības administratīvās teritorijas iedzīvotāju intereses. Proti, Rīgas vēsturiskais centrs ir ekonomiski un sociāli visaktīvākā Rīgas pilsētas teritorijas daļa. Tomēr vēsturiski tas nav attīstījies kā azartspēļu centrs Rīgā.

Tiesa piekrita, ka privātpersonu uzņēmējdarbības veicināšana ekonomiski un sociāli visaktīvākajā Rīgas pilsētas teritorijā nenoliedzami ir valsts un pašvaldības interese. Tomēr konkrētajā gadījumā tiesa, ņemot vērā Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas īpašo raksturu un kultūrvēsturisko vērtību kopsakarā ar sabiedrības interesi, atļaujas anulēšanu atzina par samērīgu.

Vienlaicīgi tiesa norādīja, ka SIA "ALFOR" un SIA "Admirāļu klubs" pārsūdzētie lēmumi nerada tūlītējus zaudējumus. Pieteicējām jau 2006. gadā pēc Rīgas domes 2006. gada 7. februāra saistošo noteikumu Nr.38 ,,Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi" spēkā stāšanās bija jārēķinās ar iespējamo risku zaudēt Rīgas domes izsniegtās atļaujas, jo tās neatbilda saistošo noteikumu prasībām. Tā kā pieteicējas vairāk kā desmit gadu laikā nav pārorientējušas saimniecisko darbību tā, lai tā atbilstu tiesību normu prasībām un neradītu zaudējumus, atsaukšanās uz tiesisko paļāvību nav leģitīmi aizsargājama.

Jautājums par administratīvā akta darbības apturēšanu tika vērtēts, pamatojoties uz tiem pierādījumiem, kurus objektīvi šajā laikā bija iespējams iegūt, tāpēc pieļaujams, ka, izskatot lietu pēc būtības, tiesas spriedumā iekļautā motivācija var atšķirties.

Lēmumus var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā 14 dienu laikā no lēmumu pieņemšanas dienas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI