DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. novembrī, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Informē par paveikto patvēruma meklētāju uzņemšanā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Otrdien, 14.novembrī Ministru kabinets pieņēma zināšanai iekšlietu ministra iesniegto informatīvo ziņojumu "Par Rīcības plānā personu, kurām nepieciešama starptautiskā aizsardzība, pārvietošanai un uzņemšanai Latvijā paredzēto pasākumu izpildi". Ziņojumā analizēta Rīcības plāna izpilde un sniegti priekšlikumi turpmākajam darbam.

Ministru kabinets uzdeva plāna izpildē iesaistītajām institūcijām turpināt Rīcības plānā paredzēto uzdevumu izpildi un atbalstīja Iekšlietu ministrijas (IeM) priekšlikumu saglabāt pašreizējo plāna pasākumu finansēšanas modeli, kas paredz finansējumu plānot decentralizēti iesaistīto resoru attiecīgajās valsts budžeta programmās.

Labklājības ministrijai, Kultūras ministrijai, Veselības ministrijai sadarbībā ar citām atbildīgajām ministrijām līdz 2018.gada 30.martam uzdots izvērtēt un piedāvāt risinājumus ziņojumā norādītajiem jautājumiem.

Rīcības plāns(RP) ietver trīs rīcības virzienus: personu atlasi un pārvietošanu; patvēruma meklētāju uzņemšanu un izmitināšanu; sociālekonomiskās iekļaušanas pasākumus. IeM kompetencē ir šo pirmo divu rīcības virzienu jautājumi, savukārt sociālekonomiskās iekļaušanas pasākumi attiecīgi ir Kultūras ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Labklājības ministrijas, Ekonomikas ministrijas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas kompetencē.

Ziņojumā secināts, ka Latvija ir faktiski pilnībā izpildījusi saistības attiecībā uz patvēruma meklētāju pārvietošanu no Grieķijas, no kuras pārcelti 99%, savukārt no Turcijas pārmitināti 84% un no Itālijas pārcelti - 14%. Pārvietoto patvēruma meklētāju izcelsmes valstis ir Sīrija, Eritreja, Irāka. Jāatgādina, ka ES līmenī pieņemtie lēmumi paredz 531 patvēruma meklētāja pārvietošanu uz Latviju - 295 personas no Grieķijas, 186 no Itālijas un 50 personas no Turcijas. Līdz 2017.gada septembrim uz Latviju kopā bija pārvietotas 346 personas  un pakāpeniski turpinās atlikušo 185 personu uzņemšana.

Latvijai kopumā ir izdevies uzņemt patvēruma meklētājus atbilstoši iepriekš noteiktajiem uzņemšanas kritērijiem, – ģimenes ar bērniem, personas ar izglītību, darba iemaņām un starpniekvalodu.

Rīcības plāna ietvaros īstenota virkne atbalsta pasākumu. Piemēram, patvēruma meklētāju ģimenēm ir nodrošināta latviešu valodas apguve, sociālā darbinieka un sociālā mentora pakalpojumi; nodrošinātas izglītības programmas bērniem un skolēniem; izveidoti informācijas centri imigrantiem Rīgā un četrās reģionālajās filiālēs; nodrošināta informatīvā tālruņa līnija, tulku pakalpojumi un īstenota virkne citu pasākumu.

Ziņojumā secināts, ka RP pirmais un otrais rīcības virziens līdz šim ir īstenots pietiekami koordinēti un efektīvi, taču identificēti vairāki izaicinājumi trešajā rīcības virzienā. Nereti pēc bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanas un personu apliecinošu un ceļošanas dokumentu noformēšanas pārvietotie patvēruma meklētāji pamet Latviju. Lai šo situāciju risinātu, nepieciešams rast efektīvākus mehānismus, kā nodrošināt pārvietotajām personām nepieciešamos sadzīves apstākļus, darba un integrācijas iespējas. Risinājums jāizstrādā arī gadījumiem, kad persona, kurai ir piešķirts bēgļa vai alternatīvais statuss Latvijā, tiek uzņemta atpakaļ/atgriežas Latvijā.

No iepriekš plānotajiem 14 994 027 miljoniem eiro, RP izpildei 2016.-2017. gadā paredzētais finansējums ieguldīts 10 502 5681 miljonu eiro apmērā. 2016.gadā netika apgūts viss ieplānotais finansējums, jo neīstenojās prognoze, ka patvērumu meklētāju iesniegumu skaits, kuri ieceļos patstāvīgi, varētu palikt iepriekšējo gadu apmērā (~ 350 personas). 2016.gadā patstāvīgi ieceļoja 181 persona, savukārt 169 persona tika pārvietota.

Atbilstoši RP izpildē iesaistīto institūciju sniegtajai informācijai turpmākajai plānā paredzēto pasākumu īstenošanai nepieciešams papildu finansējums šādā apmērā: 2018.gadam 997 982 eiro apmērā; 2019.gadam 909 320 eiro apmērā; 2020.gadam 913 153 eiro apmērā.

Infografikas par RP izpildi: http://www.iem.gov.lv/files/text/infogr2pdf.pdf  

1 Prognoze par pasākumu izpildi līdz 2017.gada beigām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI