DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. novembrī, 2017
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Eiropas Savienības uzvaras un satricinājumi iedvesmojuši Sociālo zinātņu fakultāti izveidot jaunu studiju programmu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Neseno pasaules un Eiropas notikumu fonā Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātē (SZF) tapusi jauna bakalaura studiju programma “Eiropas integrācija un globālā attīstība”. Programmas mērķis ir sniegt zināšanas, kas nepieciešamas darbam ES valstu institūcijās, nevalstiskajās organizācijās un privātajā sektorā. Paveroties aizvien jauniem tirgiem, valsts un privātās institūcijas savā domāšanā kļūst aizvien globālākas, stāsta LU SZF dekāns profesors Juris Rozenvalds un Sociālo un politisko pētījumu institūta vadošais pētnieks Visvaldis Valtenbergs.

Lai arī ES pēdējo gadu laikā piedzīvojusi lielus satricinājumus – migrācijas krīzi un Lielbritānijas izstāšanos no ES jeb "Brexit" – ES ir veiksmes stāsts un labs piemērs pārējai pasaulei, atzīst J. Rozenvalds.

"Atcerēsimies, kāpēc ES tika dibināta – galvenais iemesls bija nepieļaut jaunu karu starp Vāciju un Franciju. Patiešām Eiropas kontinentā nav bijis lielu satricinājumu un sadursmju pēc Otrā pasaules kara," stāsta J. Rozenvalds.

ES mūsdienās kļuvusi par pasaulē lielāko donoru un tās loma attiecībā uz pasauli radikāli mainās, kā būtisku aspektu norāda SZF dekāns: "Viens no veidiem, kā apturēt migrācijas plūsmu ir ne tikai novilkt dzeloņdrātis, vai sūtīt kuģus un laivas atpakaļ, bet arī nodrošināt un veicināt dzīves līmeņa izaugsmi, ko saucam par ekonomisko attīstību."

Jaunie izaicinājumi prasa, lai Eiropa īsteno un maina savu ārpolitiku attiecībā pret pasauli un attīstības sadarbības politika ir viens no virzieniem, veidojot attiecības ne tikai ar tiešajiem kaimiņiem – Ukrainu un Baltkrieviju –, bet arī ar tādām valstīm kā Gruziju, Moldovu, Uzbekistānu, Kazahstānu, Ķīnu un Indiju, J. Rozenvaldam piekrīt Sociālo un politisko pētījumu institūta vadošais pētnieks Visvaldis Valtenbergs, norādot, ka Latvija no Padomju republikas īsā laikā nonākusi attīstītāko valstu klubā kā viena no Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (Organisation for Economic Co-operation and Development OECD) dalībvalstīm. Tāpēc pieaug arī Latvijas līdzatbildība starptautiska mēroga problēmu risināšanā. Līdz ar to  nepieciešamas jaunas zināšanas un pieredze. 

Vienlaikus J. Rozenvalds norāda, ka Latvija ES ir nozīmīgs spēlētājs un par svarīgu sasniegumu atzīmējams tas, ka Latvijas institūcijas palīdz celt ES tuvo kaimiņvalstu institūciju kapacitāti. Kā piemērus var minēt Tiesu administrāciju, muitu, Pārtikas un veterināro dienestu, augstākās revīzijas, kā arī korupcijas novēršanas un apkarošanas iestādes u.c. Arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests piedalās dažādās operācijās arī tālu aiz Latvijas robežām. "Šajā ziņā svarīgi, lai procesi turpinās un attīstās, jo mēs, palīdzot citiem, veidojam ciešākas saites un veicinām ietekmi, kas ir ļoti svarīgs faktors ekonomiskajai attīstībai," skaidro J. Rozenvalds.

Pēdējā laika notikumi, kas kļuvuši par nopietnu pārbaudījumu ES, iedvesmojuši SZF veidot jaunu studiju programmu "Eiropas integrācija un globālā attīstība". Programma ir starpdisciplināra – tā sevī apvieno politikas zinātni, komunikācijas zinātni un socioloģiju. "Studenti, kas studēs šajā programmā, iegūs kompetences attiecībā uz ES struktūru un funkcijām un mēs piedāvāsim arī kursus, kas sniegs studentiem priekšstatu par globāliem procesiem," stāsta J. Rozenvalds.

Jaunās studiju programmas īstenotāji ir pārliecināti, ka studentu auditorija būs starptautiska, jo strauji augošo ekonomiku iedzīvotāji ir ieinteresēti gan Eiropas un Latvijas tirgos, gan arī šajās valstīs īstenotajās pārvaldības pieejās.  "Mūsu kā ES jaunās dalībvalsts pieredze bijusi dažāda – ES no vienas puses mums ir devusi iespēju sakārtot lietas, ieviest standartus, no otras puses tā mums ir devusi sūras mācību stundas un mēs esam gatavi dalīties, kāda ir bijusi mūsu pieredze, pārņemot ES regulējumu, piedaloties ES institūcijās un ko nozīmē mazai valstij ietekmēt liela politiska bloka lēmuma pieņemšanu, kļūstot par prezidējošo valsti," atzīst V. Valtenbergs.

"Es vienmēr studentiem saku, ka neviens nevar padarīt viņa dzīvi interesantu, izņemot viņus pašus. Pasniedzējs, protams, sniedz materiālu, bet par to, cik aktīvi norit diskusijas, ļoti lielā mērā atkarīgs no pašiem studentiem. Studiju programmai aicināti pieteikties studenti ar dažādu pārliecību un šaubām. Veselīga skepse vienmēr ir normāla parādība. Gaisotne, ko mēs uzturam fakultātē, nekādā gadījumā nav bezieguvuma un jūsmas pilna skatīšanās uz Eiropas institūcijām," vaicāts, vai savā studiju programmā sagaida arī eiroskeptiķus, bilst J. Rozenvalds.

Eiropas integrācijas un globālā attīstības bakalaura studiju programma ļaus orientēties globālās attīstības un Eiropas integrācijas jautājumos un sniegt uz tiem labākās atbildes, lai nodrošinātu mieru un  labklājību sev un citiem. Studenti aicināti programmai pieteikties ziemas uzņemšanā, kas notiks 2018. gada janvārī. Vairāk informācija par jauno studiju programmu LU SZF mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI